wysoka kopa ferie letnie gdzie
wysoka kopa ferie letnie gdzie
Prosty napój ogórkowo miętowy
puściły sok. Przecieramy przez sitko. Do soku z ogórków przelanego do szklanego dzbanka dodajemy: wodę mineralną, sok z połowy limonki oraz cukier trzcinowy (stewię)- wedle upodobań,dodajemy liście świeżej mięty oraz lód. Podajemy w wysokich szklankach, udekorowanych plasterkiem limonki, oraz liśćmi
Pyszny chlebek
Mąka pszenna 1 kg, mąka żytnia 3 łyżki,otręby pszenne 4 łyżki,woda letnia 4 szklanki,sól 2 łyżeczki kopiate,miód 1 łyżka, drożdże 6 dkg, mak do posypania chlebka,margaryna do posmarowania blaszek Do wysokiej miseczki nierdzewnej wlewam wodę, dodaję sól, miód i drożdże. Wyrabiam, by wszystko się
Pierożki ze szpinakiem i serem ricotta
40 dag mąki,szczypta soli,1 jajko,letnia woda (ok. 3/4 szklanki),Na farsz:,opakowanie szpinaku (50 dag),ser ricotta (20 dag),1 cebula,1 ząbek czosnku,sól,pieprz,2 łyżki oliwy,parmezan Mąkę zagnieść z letnią wodą, szczyptą soli oraz jajkiem na ciasto makaronowe. Uformować z niego kulę, przełożyć do
Chleb domowy z żurem
Rozczyn: 1 kg mąki pszennej, 0.7 l letniej wody, 5 dag drożdży Ciasto właściwe:, 50 dag mąki żytniej razowej, 3 dag soli (2 1/2 łyżki), 10 dag drożdży, 3 dag cukru (2 1/2 łyżki), 1 szklanka żurku domowego lub z butelki, 1/3 kostki margaryny, nasiona kminku, słonecznika, soi, kolendry lub zioła, np
Chleb domowy z żurem
pszennej (typ 850),0.7 l letniej wody,50 g drożdży W misce łączymy sypkie składniki ciasta właściwego. Dodajemy masło i siekamy. Mieszamy z żurkiem, aż powstanie jednolita masa. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy mąkę i starannie mieszamy. Rozczyn przykrywamy lnianą