wpływ mleka na organizm człowieka

Autor: Jakub Mauricz - dietetyk, redaktor prowadzący body-challenge.pl; Opracowanie: Piotr Mieśnik

Obalamy 17 mitów o jedzeniu!

Obalamy 17 mitów o jedzeniu!

Dietetyk Jakub Mauricz obala 17 mitów dotyczących jedzenia. Ma też wyzwanie. Przeczytaj, a potem zastanów się, czy je podejmiesz!

Poradnik: co zrobić, by nie chorować

Co robić, żeby nie chorować? Po prostu zdrowo żyć - to znaczy przede wszystkim nie stresować się, dużo spać i dobrze się odżywiać.

Naprawdę jest taki zawód: rolnik konopny

W młodości zaangażowany w ruch prolegalizacyjny, dziś jest poważnym biznesmenem konopnym. No, nie do końca poważnym - to jedyny gość na branżowej konferencji bez garniaka. I nie do końca biznesmenem, raczej rolnikiem eksperymentatorem. Jego Kombinat Konopny ma przywrócić Polsce utracone miejsce w czołówce przemysłowej uprawy konopi włóknistych.

Sos beszamelowy

, wlej część mleka. Cały czas podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj energicznie trzepaczką, by nie powstała wielka klucha. Powoli, porcjami, dolewaj mleko i mieszaj. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska

Makaron cannelloni ze szpinakiem

.,Krok 5,Powoli, porcjami, dolewaj mleko i mieszaj. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji. Gdy uzyska konsystencję gęstej śmietany, dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.,Krok 6,Głębokie naczynie do zapiekania

Kulki karmelowe

50 g orzechów laskowych, 100 g wiórków kokosowych, 1/3 kostki masła, szczypta cynamonu, 1/2 szkl. cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 szkl. mleka w proszku Orzechy wysyp na blaszkę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika na około 10 minut, aż staną się złote, a skórka

Babeczki owsiane z kokosowym kremem jaglanym

cynamonu,Kokosowy krem jaglany:,100 g wiórków kokosowych,100 g kaszy jaglanej,1/2 szklanki wrzącej wody,240 ml mleka,1 łyżka miodu spadziowego,1-2 łyżki oleju kokosowego,1-2 łyżki mleka,konfitura morelowa lub inna ulubiona (nisko słodzona) Wszystkie suche składniki (mąkę owsianą, płatki owsiane, proszek do

Zupa serowa z grzankami, czyli na jesienne duszy i ciała głody - kulinarne metody!

ementalerze. By słońce uwolnić, trzeba ser obedrzeć ze skóry, dalej pokroić w plastry, paseczki lub zetrzeć na wióry. Potem szybko (za przeproszeniem) zalać serek mlekiem i odpocząć, tak z godzinkę bądźże dla siebie człowiekiem. W tym czasie pomyśl ciepło o swojej rodzinie; Drzewa liśćmi płaczą, z ptakami się