wołowy stek
Carnivore Bar - baton przetrwania, który... przetrwa całe lata
Lubicie być przygotowani na każdą okoliczność i zawsze macie spakowany plecak na wypadek, gdyby trzeba było szybko reagować? W takim razie nowa kampania w serwisie Kickstarter jest właśnie dla Was.
Stek z Biedronki czy od rzeźnika. Zrobiliśmy dla was mięsny test
Czasy, kiedy wołowina kojarzyła się z twardą, łykowatą podeszwą żołnierskiego kamasza, minęły. Dziś prawdziwymi stekami kusi nawet Biedronka. Rzucamy je na ruszt i porównujemy ze stekami od warszawskiego rzeźnika
Grill w domu albo na balkonie? To możliwe!
Macie ochotę na grilla, ale co jeśli nie da się ruszyć z domu? Można zrobić ucztę na balkonie albo w środku? Oczywiście! Podpowiadamy jak!
Kuchnia: sześć sposobów na wołowinę
oczywiście dusić, piec, marynować i co tam jeszcze komu do głowy przyjdzie. Ale można też po prostu wziąć ładny kawałek antrykotu, gruby na trzy centymetry, i usmażyć. Tak żeby mięso w środku było jeszcze ciut (lub bardziej niż ciut) surowe. Dla większego efektu podając stek do stołu, mówimy, że to ribeye
Samo mięcho
od biedy wykroić i z polskiej krowy, ale raczej z udźca albo np. z ligawy. Niestety, nie ma zębów, które dałyby radę takiemu stekowi. Podsumowując: w Polsce można zrobić stek wyłącznie z polędwicy wołowej, którą akurat mamy bardzo smaczną - chwalą ją nawet Amerykanie
Hot dog: amerykański król ulicy
kontynent amerykański po prosu tak samo jak bułki, steki, pudding i ciasto drożdżowe - przed przybyciem kolonizatorów ich tu bowiem nie było. Nie zmienia to faktu, że historia hot dogów ginie w mrokach XIX w. Legendy są dwie. 1. Pierwsza wiąże się z niemieckim imigrantem Charlesem Feltmanem
3 powody, żeby odwiedzić Argentynę
stekiem. Dostałem pieczoną cielęcinę z sosem chimichurri. Czyli też krowę, ale jednak nie stek wołowy. To był ostatni raz. Później już przy każdym obiedzie i kolacji hasło było takie samo: "medium rare, se?or". Steki o każdej porze, w każdej postaci, w każdym możliwym
Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska
Ten region nazywa się często spiżarnią Ameryki. W USA nie ma prostszej i bardziej sycącej kuchni. Pochodzące z tych stron zboże, mięso, warzywa oraz nabiał zapewniają bogactwo produktów. Surowy klimat i rolnicze tradycje wpływają na receptury i skład potraw. Kocha się tu wołowe i wieprzowe steki oraz
Podróż w luksusie: najlepsze linie lotnicze
rodzaju mięsa oraz owoce morza. Każdy może znaleźć coś dla siebie: wielbiciele wołowego steku i wielbiciele wielkich grillowanych krewetek. Stewardessa wyciąga duży, wygodny stół do posiłku, układa piękne obrusy, naczynia, eleganckie sztućce. Otrzymujemy świetne wina. Przekąski są dostępne na
Route 66 - Droga, której nie ma
. No dobrze, ale warto się przemęczyć dla najlepszej wołowiny świata. Big Texan oferuje darmowy 72-uncjowy stek (ok. 2 kg). To po prostu wielka polędwica wołowa zgrillowana w całości. Jeśli zjemy ją w godzinę (razem z ziemniaczkami i surówką), jest za darmo
wołowy stek
Steki wołowe
posiekany szczypior oraz pokrojony w słupki lub na małe cząstki pomidor i wymieszać te składniki z sosem winegret. Jeśli trzeba, doprawić jeszcze surówkę do smaku solą i pieprzem, odstawić na bok. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, smażyć steki po 2- 3 minuty z każdej strony, po czym przełożyć na talerze i
Stek
800 g polędwicy wołowej,100 ml oleju,4 ząbki czosnku,1 kg świeżego szpinaku,1/4 kostki masła,150 ml białego wytrawnego wina,2 łyżki soli morskiej,świeżo mielony pieprz,1 gałązka rozmarynu do dekoracji Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i czyścimy z błon. Następnie formujemy, tak by dało
Steki wołowe w sosie winnym
4 steki wołowe (po 200 g), 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki zimnego masła, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki sosu worcester, 4 gałązki tymianku, listek laurowy, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Umyte i osuszone steki natrzyj pieprzem i usmaż z obu stron na oliwie
Stek w sosie pomarańczowym
2 duże pomarańcze, 25 g masła, 4 steki z polędwicy wołowej po 175 g, pieprz, 6 łyżek bulionu wołowego, 1 łyżka octu balsamicznego, listki natki pietruszki do przybrania, sól Z jednej pomarańczy cienko obieramy skórkę, z drugiej odkrawamy 4 plastry do przybrania. Z obu owoców wyciskamy sok. Na
Stek w sosie pomarańczowym
2 duże pomarańcze,25 g masła,4 steki (po 175 g) z polędwicy wołowej,pieprz,6 łyżek bulionu wołowego,1 łyżka octu balsamicznego,liście szałwii do przybrania,sól Z jednej pomarańczy cienko obieramy skórkę, z drugiej odkrawamy 4 plastry do przybrania. Z obu wyciskamy sok. Na patelni o grubym dnie