wołowina z grilla elektrycznego
Weekend na gazie
Grillowanie na gazie jednym słowem: minimaks. Czyli minimum poezji, maksimum efektów.
Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom
Jeżeli chodzisz regularnie na siłownię, biegasz albo jeździsz rowerem, to zainteresuj się tym, co powinno się znaleźć na twoim talerzu. Najlepiej zacznij od podglądania zawodowców.
Czas na grill
Nazywać się może różnie: BBQ, braai, churrasco, yakiniku, galbi, barbie. Może być gazowy, elektryczny lub najczęściej spotykany u nas -?węglowy. Po prostu grill. Od maja obowiązkowy mebel większości polskich ogrodów i tarasów.
wołowina z grilla elektrycznego
Sałatka z wołowiną z grilla i chimichurri
8 młodych ziemniaków, 2 cukinie, 200 g upieczonej wołowiny, najlepiej polędwicy wołowej, 4 łyżki chimichurri, 2 łyżki majonezu, 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę, 2 łyżki oliwy Ziemniaki ugotować ze skórką i pokroić w grubą kostkę. Cukinię pokroić w grubą kostkę i posolić. Warzywa obsmażyć na oliwie
Picanha (wołowina grillowana solona)
grillowaniem posól mięso solą kamienną lub morską (nadaje mięsu o wiele lepszy smak, niż sól zwykła). Nie używaj innych przypraw, nie marynuj. Przygotowane mięso połóż na dobrze rozgrzanym grillu i piecz, aż z zewnątrz będzie brązowe i chrupiące, a wewnątrz jeszcze różowe. Przed jedzeniem możesz skropić sokiem
Wołowina w winie
godzin. Osącz, oprósz pieprzem. Piecz na gorącym grillu (2 minuty z każdej strony). Posmaruj oliwą, podnieś kratkę na wyższy poziom i piecz 5 minut z każdej strony. Posól, podawaj z cebulą z marynaty wołowina;pieprz;cebula;liść laurowy;pieprz;tymianek;
Wołowina marynowana w winie
4 steki z wołowiny (każdy po 200 g), 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, marynata: 1 cebula (100 g) pokrojona w plasterki, 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy, 1 liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki tymianku Przygotuj marynatę: składniki połącz i
Hamburger z wołowiny
gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować. Mięso wyjąć z lodówki i upiec na grillu lub przełożyć na ruszt w piekarniku i piec w temp. 200 st. C przez 5 min z jednej strony i 4 min z drugiej (pieczemy dłużej, jeżeli ma być wypieczony). Bułki powinny być ciepłe i podpieczone, pomidory i cebula