wołowina skład

Magdalena Żołyńska

Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić

Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić

Mieszkańcy Azji czy Ameryki Południowej nie wyobrażają sobie kuchni bez ostrych dodatków. Rosnąca liczba osób, które uwielbiają dania wywodzące się z tych rejonów sprawiła, że świat oszalał na punkcie pikantnych przypraw i sosów. Używamy ich dla smaku, nie tylko podczas zmagań kulinarnych, ale także przy okazji testów ostrości. Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić i chętnie wprowadzicie je do swojej kuchni.

Najlepsze burgerownie w Polsce. 9 miejsc, w których zjesz coś specjalnego

Nie ma co się oburzać, ale wygląda na to, że naszą nową "narodową" potrawą stał się wcale swojsko nie nazywający się... Hamburger. Skąd ten wniosek? W całym kraju obrodziło w bary, knajpy i restauracje serwujące najróżniejsze wariacje na temat kotleta w bułce. Z fast foodami na szczęście ma to już niewiele wspólnego. Te 10 burgerów zapadnie ci w pamięć. Przetestowane!

Testowane Matuszewskim - smaki nadchodzącego lata!

Nasz tester bierze na siebie ryzyko, żebyś ty nie musiał! Sprawdź, czego Jarosław Matuszewski spróbował tym razem.

Testowane Matuszewskim: McDonald's pod lupą

Testowane Matuszewskim: McDonald's pod lupą

" ma kotlety ze 100 proc. wołowiny. To było jedyne opakowanie, które podało skład kotletów. Więc z czego były zrobione pozostałe? No bo jeśliby ze 100 proc. wołowiny, to firma poinformowałaby chyba, a jeśli nie? Popsuło mi to humor na długo. "Amerykański klasyk"

Pinot Noir

Pinot Noir

pieczonej jagnięciny, grillowanych ryb (o jędrnym, zwartym mięsie, na przykład łososia, miecznika, tuńczyka), do kaczki i dzikiego ptactwa (znakomite do bażanta!). Wino Pinot Noir wchodzi w skład trzech klasycznych dań francuskiej kuchni: coq au vin (kurczak w winie), boeuf bourguignon (wołowina w winie

Testowane Matuszewskim: musztardy

Testowane Matuszewskim: musztardy

musztarda z curry w pięknym małym słoiczku. Bez sensu. Dla kogo to i do czego? Do kuchni indyjskiej? Może do wołowiny?! Jeszcze gorzej zaprezentowała się musztarda prowansalska sławnej na całym świecie firmy Maille. Ma piękny (choć nie musztardowy kolor), wspaniały skład (m.in. papryczki, białe wino

Dieta: jak zbudować masę mięśniową

Dieta: jak zbudować masę mięśniową

godzin w tygodniu powinien spożyć co najmniej 490 gramów węglowodanów w ciągu dnia. Proporcje źródeł energii w diecie: Węglowodany: 50-55% (kcal) Tłuszcze: 15-25% Białka: 20-25% Dobre źródła białka: Najlepsze są białka pochodzenia zwierzęcego, o pełnym składzie aminokwasów: wołowina

Posiłek przed czy po treningu? Profesjonalny poradnik

Posiłek przed czy po treningu? Profesjonalny poradnik

sportowców, które w swoim składzie zawierają nie tylko sód, ale i węglowodany. Dobra kawa nie jest zła   Wydolność podczas treningu może poprawić też filiżanka dobrej kawy. Dzięki niej jesteśmy w stanie wydłużyć czas treningu i

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

Ten region nazywa się często spiżarnią Ameryki. W USA nie ma prostszej i bardziej sycącej kuchni. Pochodzące z tych stron zboże, mięso, warzywa oraz nabiał zapewniają bogactwo produktów. Surowy klimat i rolnicze tradycje wpływają na receptury i skład potraw. Kocha się tu wołowe i wieprzowe steki oraz

Potrawy z dyni od pięciu mistrzów

Potrawy z dyni od pięciu mistrzów

wołowinę, zapomniane gatunki ryb oraz przerabianie światowej klasyki na polską modłę. Lub odwrotnie. Józek Starowieyski. Grafik i malarz z zamiłowania. Prawa ręka Barona, z którym pracuje od przeszło pięciu lat. Łamie utarty stereotyp "never trust a skinny chef". Teraz wyjechał do Libanu karmić

Kuchnie świata: bałkański kociołek

Kuchnie świata: bałkański kociołek

, przyprawionego i upieczonego na grillu. W Bośni serwuje się je często na rodzaju płaskiego chleba somun, z dodatkiem śmietany, białego sera, papryki i cebuli. Są zwykle zrobione z dwóch rodzajów wołowiny. W Chorwacji i Bułgarii częściej trafimy na ćevapc!ići wołowo-wieprzowe, a w Serbii na jagnięce lub wieprzowe

Koenigsegg: królewskie samochody

Koenigsegg: królewskie samochody

Początek tej historii jest znacznie mniej emocjonujący, zaczęło się bowiem od mrożonek. Sprzedaż szwedzkich kur i wołowiny na początku lat 90. XX w. szła znakomicie. Kraje byłego Układu Warszawskiego były głodne takiej żywności, uważanej za szczyt jakości i dobrego smaku. Kontenery mięsa płynęły do

Jesteś aktywny? Przeczytaj, co musisz jeść

Jesteś aktywny? Przeczytaj, co musisz jeść

Nie cenimy wysiłku fizycznego i wypoczywamy głównie biernie. Mało tego, nawet jeśli ktoś podejmuje aktywność fizyczną, to nie dba o prawidłowy sposób odżywiania się, a odgrywa on bardzo duże znaczenie. Mężczyźni to grupa o specjalnych potrzebach żywieniowych. Wielkość, skład i godziny

Bigos mistrzów

Bigos mistrzów

. Narodowa Kapituła Smaku (powstało takie ciało trzy lata temu i ma w składzie kilku dobrych kucharzy) opracowała nawet kanon tradycyjnego polskiego bigosu, ale jak to u nas z kanonami jest, wiadomo. I tak każdy z nas ma swój (albo mamy, albo babci) najlepszy, jedyny, sprawdzony, "taki który zawsze się

Steak and kidney pie

1 kg rumsztyku lub wołowiny na gulasz, 50 dag nerek wołowych, mąka, sól, pieprz, olej do smażenia, 50 dag grzybów, 1 cebula, 1 szklanka piwa, 600 ml bulionu wołowego, 50 dag ciasta francuskiego, 1 jajko Niegdyś w skład tego dania wchodziły ostrygi, a nie grzyby. Podobno były tańsze i łatwiej