wołowina przepisy
Jak przyrządzić wołowinę? 3 pomysły na pyszne dania mięsne
Królowa mięs, rządzi kuchnią każdego kontynentu. Szanujący się mięsożerca z pewnością nie zaprzeczy. U nas trochę po polsku, trochę po mongolsku: modne poliki, klasyczny strogonow, a także wołowina z ryżem.
Jak przyrządzić wołowinę? 3 pomysły
Królowa mięs, rządzi kuchnią każdego kontynentu. Szanujący się mięsożerca z pewnością nie zaprzeczy. U nas trochę po polsku, trochę po mongolsku: modne poliki, klasyczny strogonow, a także wołowina z ryżem.
Kuchnia: sześć sposobów na wołowinę
Prawdziwy mięsożerca zje pierś z indyka przygotowaną przez żonę i kotlet schabowy podany przez teściową. Zje, bo jest kulturalny. Ale marzy o solidnym kawałku porządnego mięsa, w sam raz wypieczonym, w który mógłby wbić kły. Marzy o solidnym kawałku wołowiny. (Uspokajamy, mamy też przepisy dla tych, co za stekami nie przepadają)
Jak zrobić klopsiki z Ikei w domu? Firma zdradza przepis
skręcenie regału Billy lub stolika Lack (na pewno każdy z was miał w życiu do czynienia z przynajmniej jednym z nich). Przepis na klopsiki z IKEI: Składniki: Klopsiki: 500 g mielonej wołowiny, 250 g mielonej wieprzowiny, 1 drobno posiekana cebula, 1 rozdrobniony ząbek czosnku, 100 g bułki tartej, 1 jajko, 5
Przepisy na męskie przekąski na mecz! Hamburger i stek z grilla
hamburgera wg. Grzegorza Kwapniewskiego? - Mielona wołowina (koniecznie z ok. 20 proc. tłuszczu) + sól + pieprz. Wstawcie na 1-2 godziny do lodówki lub przymroźcie i tnijcie plastry nożem - to szybki i niezawodny przepis. Jeśli macie więcej czasu i chęć na więcej dodatków, wypróbujcie ten zestaw
Najlepsze burgerownie w Polsce. 9 miejsc, w których zjesz coś specjalnego
Typowy burger w amerykańskim klimacie. To dwie porcje wołowiny (300 g) w drożdżowej bułce, wypiekanej na miejscu, z potrójnym bekonem i podwójnym serem. Znajdziesz tam też warzywa i sos (polecamy pomidorowy z cebulką). Co jeszcze? Oranżada własnej produkcji (2,50 zł). Adres: Wytwórnia Burgerów
Restaurant Week męskim okiem
niewykorzystany przysmak – Altro Locale popularyzuje panierowane risotto w dwóch wersjach: z szarpaną wołowiną, zielonym groszkiem i wędzoną scamorzą z sosem pomidorowym oraz z pesto genovese i, ponownie, wędzoną scamorzą z sosem serowym. Obie wersje pyszne, choć sos serowy zaintrygował mnie swoją głębią
Stek z Biedronki czy od rzeźnika. Zrobiliśmy dla was mięsny test
takim mięsem. O wołowinie opowiada z pasją, kupują u niego najlepsi warszawscy szefowie kuchni. Można go spotkać na bazarze na Polnej, gdzie ma sklep. Pracuje nad pierwszą w Polsce książką, w której dostawcy różnych produktów spożywczych wraz z kucharzami zdradzają przepisy i sekrety swojej kuchni
Już jest sierpniowy numer LOGO. Co w środku?
Co w numerze? 1. "Każda moja aktywność na gruncie zawodowym była motywowana jedną rzeczą: mam jakąś potrzebę, której rynek nie do końca jest w stanie zaspokoić. A jeśli ja mam taką potrzebę, to istnieje prawdopodobieństwo, że inni też ją mają. I tak było" - swój przepis na sukces zdradza
Kwietniowe "LOGO" już w kioskach!
, które są dostępne w tym sezonie! Rezultat poszukiwań w kwietniowym LOGO. 9. Wyznajesz zasadę "sałatka jest dobra, ale się nią nie najadam"? Tą sałatką akurat najesz się do syta! Przepis na sałatkę z wołowiną znajdziesz w kwietniowym LOGO. 10
Już jest listopadowy numer "Logo"! Co w środku?
hoteli – czy rzeczywiście tak jest? Tego dowiecie się z tekstu Krzysztofa Grabka, który niemieckim vanem pojechał aż na Sycylię. Na racuchu, w tortilli, w poznańskiej pyzie – w dziale Kuchnia tym razem dzielimy się przepisami, w których główna rolę odgrywa szarpana wołowina! To oczywiście nie
Przepisy na pyszne frytki
O tym, jak samodzielnie stworzyć pyszną bułkę z wołowiną i dodatkami przeczytacie w listopadowym "Logo". A oto załącznik do tekstu - przepis na frytki własnej roboty: 1. Kroimy frytki, gatunek ziemniaka jest obojętny, byle były smaczne
Ostra zabawa - przepis z piekła rodem
tortę z wołowiną lub kurczakiem (skoro mieszkańcom Guadalajary wolno, to tobie też!), możesz też dodać czerwoną fasolę z puszki (niektórzy lubią, niektórym wydaje się, że to bardziej po meksykańsku). Nasz przepis jest autorską kombinacją tego, co próbowaliśmy, tego, co nam opowiedzieli znajomi, z tym
Zadziwiające historie twoich ulubionych potraw
Przystawka kuchni włoskiej. Przygotowuje się ją z cienko pokrojonego lub rozbitego surowego mięsa (może to być wołowina lub cielęcina) lub tłustych ryb - łososia, tuńczyka i polewa oliwą oraz sokiem z cytryny. Podaje się je z dodatkiem różnego rodzaju sałat i cienko pokrojonych serów. Najbardziej
Samo mięcho
12-15 minut smażenia. Dwa 25-dekagramowe steki z antrykotu kosztują około 42 zł (cena ze strony steki ). Antrykot z polskiej wołowiny kosztuje około 20 zł za kilogram. Znalazłam ciekawy przepis na antrykot marynowany w
Kuchnie świata: bliskowschodnie przekąski
mielonym mięsem baranim. Przepis na hiszpańskie ziemniaki alioli [KUCHNIE ŚWIATA] Składniki: 1 słoik (ok. 450 g) liści winogronowych 4-5 marchewek 200 g ryżu (basmati) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 900 g mielonego mięsa (jagnięciny lub wołowiny) ok. 180 g przecieru pomidorowego 2
Sheppards Pie
Łatwy przepis (w końcu wymyślił go jakiś brytyjski pasterz, a nie francuski szef kuchni), niedużo roboty, a rzecz naprawdę fajna, zwłaszcza jeśli porządnie zmarzłeś. Podaję wersję podstawową, ale shepperd's pie to danie-śmietnik, można dodać do niego, co się chce - ja na
Polak lubił pieprzyć - rozmawiamy o kuchni sarmackiej
Prof. Jarosław Dumanowski jest znawcą i miłośnikiem kuchni staropolskiej. Chciałby, by nasze kulinarne tradycje były znanei doceniane przez współczesnych. Przepisy kuchni staropolskiej można znaleźć m.in. w książkach, których jest autorem lub współautorem: "Sekrety
Jedzenie na ulicy
?hinduski kebab? - tikka masala roll. To rodzaj curry z kawałkami kurczaka i mlekiem kokosowym. Zawija się je w tłuściutki placek naan. Z uśmiechem wspominam pyszny tikka masala roll z Russell Square w Londynie. Warto spróbować! Burger z wołowiną i serem cheddar (dla 4 osób) 400 g mielonej
Testowane Matuszewskim: markety Alma pod lupą
. Te ostatnie zaskakująco duże i grube. Tłuste, by nie sklejały się podczas gotowania. Ruskie trochę zbyt kwaśne, ale niezłe, z mięsem zaś trochę zbyt suche. Food & Joy robi niezbyt urodziwe, niezbyt finezyjne, ale przyzwoite pierogi. Szkoda, że w tych mięsnych brakuje wołowiny. No, ale sorki, taki w
Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat
Wołowina zniknęła z curry ok. 800 roku naszej ery. W czasie najazdów muzułmańskich kapłani zaostrzyli reguły hinduizmu. Porządni Hindusi uznali krowę za zwierzę święte i nietykalne - nie zamierzali jeść tego, co arabscy barbarzyńcy. Dziś w Indiach mięso na curry wybiera się
Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska
kuchnia amerykańska po prostu nie istnieje. Jest za to wiele ciekawych kuchni regionalnych, bazujących na tradycjach dziesiątków narodów, których przedstawiciele osiedlili się w Ameryce. Do przepisów i surowców przywiezionych z ojczyzny emigranci dodali bogactwo miejscowych produktów spożywczych
Top 10 - kuchnia francuska
około 40 min. Delikatność sama w sobie Najpierw trzeba znaleźć świeżą solę, taką rozpłaszczoną rybę z mało sympatycznym wyrazem twarzy i lekko pomarańczowym tatuażem. Jeżeli w zasięgu mamy tylko wersję mrożoną soli, darujmy sobie ten przepis. Jeżeli znajdziemy świeżą solę, to poprośmy sprzedawcę o
Cabernet Sauvignon
caberneta chłodno. Dopiero w latach 70. paru winiarzy z Toskanii zakupiło sadzonki w Château Lafite w Pauillac. Zaczęli produkować wino wbrew obowiązującym przepisom DOCG (Denominazione di origine controllata e Garantita). W rezultacie powstały wina wspaniałe, niestety, bardzo drogie, ale warte swojej
Świat pierogów
Pierogi z soczewicą, mięsem, kaszą, serem... nadzień do pierogów wymyślono tyle, ilu jest kucharzy. Nie inaczej ma się rzecz z przepisami na ciasto: mąka - wiadomo, ale z jajkiem czy bez, z zimną, ciepłą czy gorącą wodą? Każdy ma swój przepis i - jeśli ktoś lubi pierogi - każdy
Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów
końcu podajemy proste przepisy na domowe wywary: warzywny, z kurczaka, z wołowiny i rybny. Można od razu ugotować parę litrów i zamrozić, będzie z głowy na jakiś czas. Podstawowa zasada jest taka, że szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Nieco procentów Wino wlewamy do risotta jeszcze przed
Starsi bracia w smaku: kuchnia żydowska
proste. Koszerne są warzywa, ryby (te które mają płetwy i łuski, czyli np. węgorz jest zakazany), jajka, mleko oraz mięso zwierząt lądowych, które mają rozdwojone kopyto i przeżuwają (wołowina jest OK, wieprzowina - absolutnie nie). Z tym, że zwierzę - również drób - musi być zabite według zasad prawa
Chiny od kuchni
daniami stoją stulecia pracy mistrzów kuchni, każdy przepis czerpie z filozofii, każdemu składnikowi towarzyszy bogata tradycja. Na biegunach smaku Nie ma jednej kuchni chińskiej - jest ich wiele, tak jak wiele jest tu odrębnych regionów, stref
Grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem ostrego sosu
szarpanej wołowiny lub burgera. Spróbujcie, a pokochacie! Grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem Składniki (10 szaszłyków) : - 20 krewetek surowych, oczyszczonych i obranych - 1/2 ananasa - 1 cebula czerwona - 2 szalotki - 1 papryka czerwona - 1 papryka zielona - 1 papryka żółta - kilka
Kulinarny przewodnik po Polsce
potrawach kiedyś królowały baranina i gęsina. Dziś są to wołowina i drób. Mają też bardzo dużo potraw mącznych, zwłaszcza pyszne pierogi. Małe, duże, pieczone, gotowane. Na przykład kibiny nadziewane farszem mięsno-kapuścianym. Wielu zwolenników ma także ziemniaczana babka
Bigos mistrzów
przechodziła. W XVIII w. pojawiło się jeszcze określenie "bigos hultajski z kapustą", a potem to już Mickiewicz i pierwszy wzorzec potrawy. Nie byle jakiej, wcale nie z resztek, jak wielu sądzi, a "z najlepszego mięsiwa". Przepis Ćwierczakiewiczowej, z drugiej poł. XIX w., to już prawie
Pasta i basta
2 cebule 10 dag szynki 2 łyżki oliwy 50 dag mielonej wołowiny 1/2 szklanki czerwonego wina szklanka rosołu
Weekend na gazie
, robię to, prawdę mówiąc, na oko. Kotlety mają ładny kolor - są gotowe. Ale z większymi kawałkami mięsa już tak łatwo nie jest - wystarczy za wysoka temperatura i kolor może nas oszukać. Z zewnątrz pięknie przyrumienione, wewnątrz surowe. Pół biedy jeśli to wołowina, gorzej jest z drobiem. Na wpół surowy
Wacław Radziwinowicz: opowieść o rosyjskiej kuchni
Lwu Tołstojowi, bardziej jednak podobała się kuchnia "zepsuta" wpływami europejskimi. Ich nie przyciągały ryby czy mięsa duszone w "czugunkach" (żeliwnych sagankach) w "ruskiej pieczce", czyli tradycyjnym wielkim piecu. Im raczej podchodził filet z przedniej wołowiny na
Burrito
Składniki (dla 4-6 osób): 0,5 kg mielonej wołowiny 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki mielonej papryki chili 1 łyżeczka
Danie na karnawał? Zrób własnego burgera!
Do hamburgera potrzebujesz tylko i wyłącznie wołowiny. Inaczej będzie klops, a nie burger. Ja daję 70-80 proc. mięsa z łopatki, reszta to antrykot, który nadaje całości smak i barwę. Do daję też trochę wołowej słoniny lub po prostu bardzo tłustego mięsa. Z kilograma mięsa zrobisz cztery kotlety, bo
LASAGNE
1 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny 1 łyżeczka oregano szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki wytrawnego wermutu lub białego wina (niekoniecznie) 2 puszki pomidorów bez skórki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Mateusz Gessler: Gotujmy po polsku!
. niemiecka wołowina była przygotowywana zgodnie z obowiązującymi standardami? Pytasz, czym jest gastronomia, a ja ci odpowiadam: stylem życia. Wiesz, czemu jestem zdrowy, mimo że - jak stwierdziłeś - jem niezdrowo? Czemu? - Po prostu wiem
Potrawy z dyni od pięciu mistrzów
wołowinę, zapomniane gatunki ryb oraz przerabianie światowej klasyki na polską modłę. Lub odwrotnie. Józek Starowieyski. Grafik i malarz z zamiłowania. Prawa ręka Barona, z którym pracuje od przeszło pięciu lat. Łamie utarty stereotyp "never trust a skinny chef". Teraz wyjechał do Libanu karmić
wołowina przepisy
Wołowina duszona w piwie - przepis blogera
którym wołowina będzie się dusić. Na patelni podsmaż cebulę, aż zmięknie i się zarumieni. Przełóż do garnka. Zdeklasuj patelnię niewielką ilością wody, aby zachować wszystkie smakowite drobinki ze smażenia. Przelej do garnka. Mięso w garnku posól i popieprz i zalej piwem. Dodaj przecier pomidorowy
Przepis na greckie keftedes
800g wołowiny, 200 jagnięciny, 2 jajka, 200 g chleba tostowego, 1 duża cebula, 150 ml oliwy, olej, natka pietruszki, mięta, sól, pieprz wołowina;jagnięcina;jajko;chleb tostowy;cebula;olej;natka pietruszki;mięta;pieprz;
Wołowina po burgundzku
garnka dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, gałązkę tymianku i liść laurowy, które wspaniale podkreślają smak i są w tej potrawie niezbędne, zalać czerwonym winem. Większość przepisów poleca zmieszać wino z bulionem mięsnym, ja z bulionu rezygnuję, moja wołowina jest bardzo pijana ale też bardzo
Marynowana wołowina z ciemnym risotto
Risotto: 2 szklanki ryżu arborio lub carnaroli, 3-4 litry bulionu wołowego, pokrojone szalotki i 2 ząbki czosnku, kieliszek czerwonego, wytrawnego wina, garść świeżo startego parmezanu, duża łyżka masła, Wołowina: 2 grube steki z polędwicy wołowej, pół butelki czerwonego wina
Pasztet w cieście z wołowiną i boczkiem
powstawaniu pęcherzyków. Piecz przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Uważaj, by ciasto za bardzo nie zbrązowiało! Wyjmij je z piekarnika i wypełnij nadzieniem wskazanym w przepisie. boczek;wołowina;rosół;pieprz;ocet;rodzynki;śliwki;daktyle;rosół;mąka;jajko;szafran;woda;masło;mąka;żółtka;