wołowina na grillu
Kuchnie świata: bulgogi, czyli grillowanie po koreańsku
Bulgogi to obok kimchi jeden z kulinarnych symboli Korei.
Burger King wprowadza nowego burgera. Bezmięsnego, ale nie wegetariańskiego
Znana sieć burgerowni wywołała spore poruszenie zapowiedzią wprowadzenia do swojej oferty roślinnego burgera. I choć Rebel Whopper rzeczywiście nie zawiera mięsa, to bynajmniej nie jest produktem wegetariańskim.
Przepisy na męskie przekąski na mecz! Hamburger i stek z grilla
Mundial rozgrzewa samcze instynkty, faceci są głodni emocji, ale też dobrego żarcia. Nie znam lepszego sposobu na kibicowanie niż z wiadrem zimnego piwa, stekami i burgerami z grilla
Grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem ostrego sosu
Roleski podesłał ostatnio kilka swoich sosów do wypróbowania, a więc zdecydowałam się zastosować jak należy :) Czy w letnie dni może być coś lepszego niż posiłki na świeżym powietrzu? Sezon grillowy trwa w najlepsze, więc w towarzystwie pięknej pogody możemy upiec na grillu wszystko to, na co
Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić
skali ostrości, piekielne trio od Roleski to prawdziwe wyzwanie, któremu sprostają tylko odważni smakosze. Zestaw sosów bardzo ostrych (Super Hot) dostępny jest w poręcznym opakowaniu, dzięki któremu możemy łatwiej przechowywać sosy Roleski i wygodnie zabrać je na grilla lub ognisko. Każdy z sosów
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o wołowinie
Co to jest ta sezonowana wołowina? Czy to wołowina konsumowana jedynie w sezonie?Adam Chrząstowski*: Przede wszystkim ludzie mylą sezonowanie z marynowaniem. Oba procesy mają na celu skruszenie i zmiękczenie mięsa, bo ma być łatwe do pogryzienia, ale jednocześnie soczyste. Marynowanie odbywa się za
Weekend na gazie
i przyrządzania jedzenia. I jak takie coś osiągnąć na gazie? Ale: postanowiłem spróbować. W końcu kto, jeśli nie Amerykanie właśnie, tworzą świat wygodniejszy i łatwiejszy w obsłudze. Sprowadziłem do domu grill gazowy, postawiłem obok 11-kilogramową butlę jakiegoś tam propanu-butanu i
Czas na grill
Co tu dużo gadać: oszaleliśmy na punkcie grilla. Przynajmniej raz w tygodniu, podczas weekendu spotykamy się ze znajomymi, by coś wrzucić na ruszt, posiedzieć, wypić, pogadać. Naszą polską przygodę z grillowaniem zaczynaliśmy oczywiście od ogniska i kiełbasek na patyku. Czy
Testowane Matuszewskim - smaki nadchodzącego lata!
% mleka owczego), obie dobre, słone jak trzeba. Dla mnie feta ujawnia swoją klasę dopiero w piekarniku, dlatego szparagi gotuję jak należy, nie za długo, w wodzie posolonej i posłodzonej, odcedzam, wykładam na polany oliwą żaroodporny półmisek, posypuję fetą, polewam jeszcze oliwą i zapiekam pod grillem
Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom
, drób i ryby, wszystko gotowane, grillowane (na grillu elektrycznym), pieczone albo duszone. Sery przede wszystkim twarogowe. Warto sięgać po mleko, źródło najlepiej przyswajalnego wapnia, które odkwasza organizm, co jest ważne w sprawnej odnowie. Dieta w czasie treningów powinna zawierać dużo
Samo mięcho
na patelnię, ale lepiej na ruszt). Po drugie, amerykańska i w ogóle stekowa wołowina jest krojona w szczególny sposób, często tak, aby w jednym kawałku mięsa z kością znalazła się i porcja rostbefu, i trochę polędwicy. Po trzecie wreszcie - niektóre steki ważą prawie kilogram! Dużą porcję mięsa można
Wina argentyńskie kontra chilijskie: Copa America w kieliszku
Ze względu na obecność winogron bonarda ma włoskie korzenie, a skojarzenia z Gigim Buffonem wstydu nie przynoszą. Z kieliszka bucha parada pieprzno- -wiśniowo-jagodowych aromatów. W ustach jest mocno waniliowe, ale kwasowość spod znaku wiśni daje lekkości. Wybroni się w sytuacji sam na sam z burgerem
Wszystko, czego nie wiesz o Chile
wołowiny i warzywami. A czemu italiano? Bo kolorki we włoską flagę – zielone awokado, biały majonez i czerwony pomidor. Gwen to ciekawa postać. I zawsze ma rację. Jest pół-Palestynką, ma siostrę w USA, zwiedziła cały świat i potrafi mówić o Chile nie tylko w samych superlatywach. Ja jednak na
Kuchnie świata: bałkański kociołek
, przyprawionego i upieczonego na grillu. W Bośni serwuje się je często na rodzaju płaskiego chleba somun, z dodatkiem śmietany, białego sera, papryki i cebuli. Są zwykle zrobione z dwóch rodzajów wołowiny. W Chorwacji i Bułgarii częściej trafimy na ćevapc!ići wołowo-wieprzowe, a w Serbii na jagnięce lub wieprzowe
10 klubów i restauracji w Singapurze, które musisz zobaczyć
. Roi się tutaj nie tylko od butików luksusowych marek, ale również wielu popularnych także i w Polsce sieciówek. Kucharze restauracji Salt Grill serwują przede wszystkim specjały współczesnej kuchni australijskiej opartej na wysokiej jakości składnikach. Fot. materiały prasowe / www.saltgrill.com
Cabernet Sauvignon
słodko-kwaśne. Ciężkie, stare cabernety pasują do wołowiny, dań z grilla, ryb, tłustego drobiu (gęś, kaczka) i dzikiego ptactwa, są też dobrym wyborem do dojrzałych serów (kremowych i z niebieską pleśnią) oraz do deserów z gorzką czekoladą. Naukowcy z Mount Sinai
Jedzenie na ulicy
kurczaka kroimy na małe kawałki i nabijamy na patyczki do szaszłyków namoczone w wodzie. Obtaczamy mięso w przyprawach i podsmażamy na patelni na mocno rozgrzanej oliwie po 3-4 minuty z każdej strony. Szaszłyki możemy również upiec w piekarniku lub przygotować na grillu. Podajemy z sosem. Sałatka tajska
Jedzenie na ulicy
małe kawałki i nabijamy na patyczki do szaszłyków namoczone w wodzie. Obtaczamy mięso w przyprawach i podsmażamy na patelni na mocno rozgrzanej oliwie po 3-4 minuty z każdej strony. Szaszłyki możemy również upiec w piekarniku lub przygotować na grillu. Podajemy z sosem. SałatkaSałatka tajska (dla
Podróże: Szwecja to nie kraj, to stan umysłu
obiadu. Szwecja stoi pizzą i kebabami. Większość knajp podaje pizzę, kebaby oraz ewentualnie jeszcze hamburgery. I lekko kiszoną kapustę jako przystawkę, więc jest kulinarne multikulti. Tradycyjne szwedzkie jedzenie znalazłem w Karlskronie w muzeum morskim. Wołowinę - na Olandii, ale podawał ją niejaki
Być jak zawodowy kitesurfer - rozmowa z Victorem Borsukiem
z mocno przyprawionymi płatami wołowiny i świeże soki ? to koszt kilku dolarów. Można też samemu zrobić sobie kozę na grillu, zjeść niespecjalnie dobrego krokodyla czy zupę z węża w Hongkongu. Pół roku spędziłeś w Australii. Po maturze kupiłem bilet i spakowałem rzeczy. Rodzicom powiedziałem
Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska
żeberka. Mięso przyrządza się głównie na grillu (barbecue). Z własnych "szkół" BBQ słyną Kansas City, Saint Louis i stan Omaha. Chętnie jada się zapiekanki z serem (6), mięsem, ziemniakami. Jedna z miejscowych specjalności to pochodzący z Nebraski sandwicz Reubena (7
Kulinarny przewodnik po Polsce
potrawach kiedyś królowały baranina i gęsina. Dziś są to wołowina i drób. Mają też bardzo dużo potraw mącznych, zwłaszcza pyszne pierogi. Małe, duże, pieczone, gotowane. Na przykład kibiny nadziewane farszem mięsno-kapuścianym. Wielu zwolenników ma także ziemniaczana babka
Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli
kima, przyrządzana z siekanej wołowiny z czerwonym chili. Na wschodzie Afryki popularna jest również potrawa rodem z Mozambiku, nazwana piri- piri (tak jak papryczki). Składa się z krewetek, kurczaka lub ryb, z sosem z papryczek piri-piri. Indie W Indiach produkuje się najwięcej
Potrawy z dyni od pięciu mistrzów
wołowinę, zapomniane gatunki ryb oraz przerabianie światowej klasyki na polską modłę. Lub odwrotnie. Józek Starowieyski. Grafik i malarz z zamiłowania. Prawa ręka Barona, z którym pracuje od przeszło pięciu lat. Łamie utarty stereotyp "never trust a skinny chef". Teraz wyjechał do Libanu karmić
wołowina na grillu
Sałatka z wołowiną z grilla i chimichurri
8 młodych ziemniaków, 2 cukinie, 200 g upieczonej wołowiny, najlepiej polędwicy wołowej, 4 łyżki chimichurri, 2 łyżki majonezu, 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę, 2 łyżki oliwy Ziemniaki ugotować ze skórką i pokroić w grubą kostkę. Cukinię pokroić w grubą kostkę i posolić. Warzywa obsmażyć na oliwie
Picanha (wołowina grillowana solona)
grillowaniem posól mięso solą kamienną lub morską (nadaje mięsu o wiele lepszy smak, niż sól zwykła). Nie używaj innych przypraw, nie marynuj. Przygotowane mięso połóż na dobrze rozgrzanym grillu i piecz, aż z zewnątrz będzie brązowe i chrupiące, a wewnątrz jeszcze różowe. Przed jedzeniem możesz skropić sokiem
Wołowina w winie
godzin. Osącz, oprósz pieprzem. Piecz na gorącym grillu (2 minuty z każdej strony). Posmaruj oliwą, podnieś kratkę na wyższy poziom i piecz 5 minut z każdej strony. Posól, podawaj z cebulą z marynaty wołowina;pieprz;cebula;liść laurowy;pieprz;tymianek;
Wołowina marynowana w winie
4 steki z wołowiny (każdy po 200 g), 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, marynata: 1 cebula (100 g) pokrojona w plasterki, 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy, 1 liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki tymianku Przygotuj marynatę: składniki połącz i
Hamburger z wołowiny
gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować. Mięso wyjąć z lodówki i upiec na grillu lub przełożyć na ruszt w piekarniku i piec w temp. 200 st. C przez 5 min z jednej strony i 4 min z drugiej (pieczemy dłużej, jeżeli ma być wypieczony). Bułki powinny być ciepłe i podpieczone, pomidory i cebula