wołowina na grilla marynata

Magdalena Żołyńska

Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić

Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić

Mieszkańcy Azji czy Ameryki Południowej nie wyobrażają sobie kuchni bez ostrych dodatków. Rosnąca liczba osób, które uwielbiają dania wywodzące się z tych rejonów sprawiła, że świat oszalał na punkcie pikantnych przypraw i sosów. Używamy ich dla smaku, nie tylko podczas zmagań kulinarnych, ale także przy okazji testów ostrości. Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić i chętnie wprowadzicie je do swojej kuchni.

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o wołowinie

Najprawdopodobniej jadłeś sezonowaną wołowinę, ale o tym nie wiedziałeś. Jak wygląda proces przygotowania takiego mięsa, z czym je jeść, a czym zapijać, no i dlaczego krowie puszcza się muzykę?

Czas na grill

Nazywać się może różnie: BBQ, braai, churrasco, yakiniku, galbi, barbie. Może być gazowy, elektryczny lub najczęściej spotykany u nas -?węglowy. Po prostu grill. Od maja obowiązkowy mebel większości polskich ogrodów i tarasów.

Testowane Matuszewskim - smaki nadchodzącego lata!

Testowane Matuszewskim - smaki nadchodzącego lata!

% mleka owczego), obie dobre, słone jak trzeba. Dla mnie feta ujawnia swoją klasę dopiero w piekarniku, dlatego szparagi gotuję jak należy, nie za długo, w wodzie posolonej i posłodzonej, odcedzam, wykładam na polany oliwą żaroodporny półmisek, posypuję fetą, polewam jeszcze oliwą i zapiekam pod grillem

Samo mięcho

Samo mięcho

na patelnię, ale lepiej na ruszt). Po drugie, amerykańska i w ogóle stekowa wołowina jest krojona w szczególny sposób, często tak, aby w jednym kawałku mięsa z kością znalazła się i porcja rostbefu, i trochę polędwicy. Po trzecie wreszcie - niektóre steki ważą prawie kilogram! Dużą porcję mięsa można

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

kima, przyrządzana z siekanej wołowiny z czerwonym chili. Na wschodzie Afryki popularna jest również potrawa rodem z Mozambiku, nazwana piri- piri (tak jak papryczki). Składa się z krewetek, kurczaka lub ryb, z sosem z papryczek piri-piri. Indie W Indiach produkuje się najwięcej

Marynata na grilla do steków

2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, pieprz Wymieszaj składniki, włóż steki na co najmniej 3 godziny. sos sojowy;oliwa z oliwek;miód;pieprz;

Marynata na grilla do ryb

1/2 szklanki sosu sojowego, 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili, 4 łyżki cherry, 1 łyżka oliwy, świeżo zmielony pieprz Wymieszaj wszystkie składniki, włóż porcje ryby. Marynuj 1-2 godziny. sos sojowy;chili;pieprz;

Marynata na grilla do drobiu

1/3 szklanki oliwy, 1/3 szklanki octu winnego, 1/4 szklanki soku jabłkowego, 1/2 małego selera, 1/2 małego pora, 2-3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku Obrany seler zetrzyj na tarce, umyty i osuszony por pokrój w cienkie plasterki, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymiesz

Marynata na grilla do schabu

4 łyżki sosu imbirowego z soją (gotowy - do kupienia), 4 łyżki oliwy, 1 łyżka posiekanej kolendry, 3 posiekane małe cebule, 2 posiekane ząbki czosnku Wymieszaj wszystkie składniki, marynuj drób 1-2 godziny. soja;kolendra;cebula;czosnek;

Marynata na grilla do baraniny

1 szklanka oleju, 2/3 szklanki octu winnego, po 3 ziarna jałowca i pieprzu, po 1/2 pęczka rozmarynu i estragonu, 1-2 liście laurowe Posiekaj zioła, rozgnieć przyprawy, dodaj olej i ocet, wymieszaj. Marynuj mięso 8-12 godzin. olej;ocet winny;pieprz;rozmaryn;estragon;