wołowina grill
Kuchnie świata: bulgogi, czyli grillowanie po koreańsku
Bulgogi to obok kimchi jeden z kulinarnych symboli Korei.
Burger King wprowadza nowego burgera. Bezmięsnego, ale nie wegetariańskiego
Znana sieć burgerowni wywołała spore poruszenie zapowiedzią wprowadzenia do swojej oferty roślinnego burgera. I choć Rebel Whopper rzeczywiście nie zawiera mięsa, to bynajmniej nie jest produktem wegetariańskim.
Przepisy na męskie przekąski na mecz! Hamburger i stek z grilla
Mundial rozgrzewa samcze instynkty, faceci są głodni emocji, ale też dobrego żarcia. Nie znam lepszego sposobu na kibicowanie niż z wiadrem zimnego piwa, stekami i burgerami z grilla
Grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem ostrego sosu
Roleski podesłał ostatnio kilka swoich sosów do wypróbowania, a więc zdecydowałam się zastosować jak należy :) Czy w letnie dni może być coś lepszego niż posiłki na świeżym powietrzu? Sezon grillowy trwa w najlepsze, więc w towarzystwie pięknej pogody możemy upiec na grillu wszystko to, na co
Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić
skali ostrości, piekielne trio od Roleski to prawdziwe wyzwanie, któremu sprostają tylko odważni smakosze. Zestaw sosów bardzo ostrych (Super Hot) dostępny jest w poręcznym opakowaniu, dzięki któremu możemy łatwiej przechowywać sosy Roleski i wygodnie zabrać je na grilla lub ognisko. Każdy z sosów
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o wołowinie
Co to jest ta sezonowana wołowina? Czy to wołowina konsumowana jedynie w sezonie?Adam Chrząstowski*: Przede wszystkim ludzie mylą sezonowanie z marynowaniem. Oba procesy mają na celu skruszenie i zmiękczenie mięsa, bo ma być łatwe do pogryzienia, ale jednocześnie soczyste. Marynowanie odbywa się za
Weekend na gazie
Grill gazowy? Ot, mawiają, wymysł głupich Amerykanów. Może nie do końca zgadzałem się z tą opinią, w szczególności jeśli chodzi o sam epitet, ale grillom gazowym nie ufałem. Przecież w grillowaniu chodzi o wyjątkowy smak i aromat mięsa, o zapach dymu, o celebrowanie rozpalania
Czas na grill
Co tu dużo gadać: oszaleliśmy na punkcie grilla. Przynajmniej raz w tygodniu, podczas weekendu spotykamy się ze znajomymi, by coś wrzucić na ruszt, posiedzieć, wypić, pogadać. Naszą polską przygodę z grillowaniem zaczynaliśmy oczywiście od ogniska i kiełbasek na patyku. Czy
Testowane Matuszewskim - smaki nadchodzącego lata!
Smaki lata zaczynają się jeszcze w maju. Towarzyszą szparagom. Wolę zielone, ale po tygodniu objadania się zielonymi chętnie sięgam po białe. Uwielbiam szparagi w każdej postaci: z wody, z grilla, pod bułką tartą, pod parmezanem, w zupie, z makaronem. Najczęściej i najchętniej jadam szparagi
Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom
: Cielęcina lub wołowina. Ewentualnie stek z grilla. Dużo warzyw. Czasem zupa, gdy trening jest ciężki. Przed kolacją : Owoce. Gdy trening jest ciężki, baton węglowodanowy. Kolacja : Makaron, spaghetii, risotto. Czasem kanapka. Łącznie najwyżej 1500 kalorii.
Samo mięcho
Współczesny stek pochodzi od słowa "steik" (w mowie Wikingów "coś, co zostało upieczone"). Prawdziwe steki robi się przeważnie z wołowiny, stąd w Polsce przyjęło się kiedyś nazywać je befsztykami (beefsteak). Są też steki baranie, ze strusia, a nawet rybne
Wina argentyńskie kontra chilijskie: Copa America w kieliszku
. Potrafi też solidnie uderzyć swoimi 14 procentami. Dogada się z mięsem z grilla, pastą z pomidorowym sosem i pizzą. Czyli dynamika, dynamika i jeszcze raz dynamika. Błyskawiczne rajdy i strzały z dystansu: kibice chcą bramek! Cono Sur Pinot Noir Organic Zapłacisz: 32,99 zł Kupisz w: Carrefour
Wszystko, czego nie wiesz o Chile
wołowiny i warzywami. A czemu italiano? Bo kolorki we włoską flagę – zielone awokado, biały majonez i czerwony pomidor. Gwen to ciekawa postać. I zawsze ma rację. Jest pół-Palestynką, ma siostrę w USA, zwiedziła cały świat i potrafi mówić o Chile nie tylko w samych superlatywach. Ja jednak na
Kuchnie świata: bałkański kociołek
, przyprawionego i upieczonego na grillu. W Bośni serwuje się je często na rodzaju płaskiego chleba somun, z dodatkiem śmietany, białego sera, papryki i cebuli. Są zwykle zrobione z dwóch rodzajów wołowiny. W Chorwacji i Bułgarii częściej trafimy na ćevapc!ići wołowo-wieprzowe, a w Serbii na jagnięce lub wieprzowe
10 klubów i restauracji w Singapurze, które musisz zobaczyć
. Roi się tutaj nie tylko od butików luksusowych marek, ale również wielu popularnych także i w Polsce sieciówek. Kucharze restauracji Salt Grill serwują przede wszystkim specjały współczesnej kuchni australijskiej opartej na wysokiej jakości składnikach. Fot. materiały prasowe / www.saltgrill.com
Cabernet Sauvignon
słodko-kwaśne. Ciężkie, stare cabernety pasują do wołowiny, dań z grilla, ryb, tłustego drobiu (gęś, kaczka) i dzikiego ptactwa, są też dobrym wyborem do dojrzałych serów (kremowych i z niebieską pleśnią) oraz do deserów z gorzką czekoladą. Naukowcy z Mount Sinai
Jedzenie na ulicy
?hinduski kebab? - tikka masala roll. To rodzaj curry z kawałkami kurczaka i mlekiem kokosowym. Zawija się je w tłuściutki placek naan. Z uśmiechem wspominam pyszny tikka masala roll z Russell Square w Londynie. Warto spróbować! Burger z wołowiną i serem cheddar (dla 4 osób) 400 g mielonej
Jedzenie na ulicy
;hinduski kebab" - tikka masala roll. To rodzaj curry z kawałkami kurczaka i mlekiem kokosowym. Zawija się je w tłuściutki placek naan. Z uśmiechem wspominam pyszny tikka masala roll z Russell Square w Londynie. Warto spróbować! Burger z wołowiną i serem cheddar(dla 4 osób)400 g mielonej
Podróże: Szwecja to nie kraj, to stan umysłu
prostu. Ale ja siedziałem przy wołowinie z frytkami i smętnie gapiłem się w okno, za którym smętnie lał deszcz. Hanna uśmiechała się do mnie i zaczynała mnie już trochę denerwować tym uśmiechem spod blond skandynawskich włosów. Ukroiłem kawałek krwistego mięsa i przypomniałem sobie znowu Mankella
Być jak zawodowy kitesurfer - rozmowa z Victorem Borsukiem
z mocno przyprawionymi płatami wołowiny i świeże soki ? to koszt kilku dolarów. Można też samemu zrobić sobie kozę na grillu, zjeść niespecjalnie dobrego krokodyla czy zupę z węża w Hongkongu. Pół roku spędziłeś w Australii. Po maturze kupiłem bilet i spakowałem rzeczy. Rodzicom powiedziałem
Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska
żeberka. Mięso przyrządza się głównie na grillu (barbecue). Z własnych "szkół" BBQ słyną Kansas City, Saint Louis i stan Omaha. Chętnie jada się zapiekanki z serem (6), mięsem, ziemniakami. Jedna z miejscowych specjalności to pochodzący z Nebraski sandwicz Reubena (7
Kulinarny przewodnik po Polsce
potrawach kiedyś królowały baranina i gęsina. Dziś są to wołowina i drób. Mają też bardzo dużo potraw mącznych, zwłaszcza pyszne pierogi. Małe, duże, pieczone, gotowane. Na przykład kibiny nadziewane farszem mięsno-kapuścianym. Wielu zwolenników ma także ziemniaczana babka
Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli
kima, przyrządzana z siekanej wołowiny z czerwonym chili. Na wschodzie Afryki popularna jest również potrawa rodem z Mozambiku, nazwana piri- piri (tak jak papryczki). Składa się z krewetek, kurczaka lub ryb, z sosem z papryczek piri-piri. Indie W Indiach produkuje się najwięcej
Potrawy z dyni od pięciu mistrzów
wołowinę, zapomniane gatunki ryb oraz przerabianie światowej klasyki na polską modłę. Lub odwrotnie. Józek Starowieyski. Grafik i malarz z zamiłowania. Prawa ręka Barona, z którym pracuje od przeszło pięciu lat. Łamie utarty stereotyp "never trust a skinny chef". Teraz wyjechał do Libanu karmić
wołowina grill
Sałatka z wołowiną z grilla i chimichurri
8 młodych ziemniaków, 2 cukinie, 200 g upieczonej wołowiny, najlepiej polędwicy wołowej, 4 łyżki chimichurri, 2 łyżki majonezu, 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę, 2 łyżki oliwy Ziemniaki ugotować ze skórką i pokroić w grubą kostkę. Cukinię pokroić w grubą kostkę i posolić. Warzywa obsmażyć na oliwie
Picanha (wołowina grillowana solona)
grillowaniem posól mięso solą kamienną lub morską (nadaje mięsu o wiele lepszy smak, niż sól zwykła). Nie używaj innych przypraw, nie marynuj. Przygotowane mięso połóż na dobrze rozgrzanym grillu i piecz, aż z zewnątrz będzie brązowe i chrupiące, a wewnątrz jeszcze różowe. Przed jedzeniem możesz skropić sokiem
Wołowina w winie
godzin. Osącz, oprósz pieprzem. Piecz na gorącym grillu (2 minuty z każdej strony). Posmaruj oliwą, podnieś kratkę na wyższy poziom i piecz 5 minut z każdej strony. Posól, podawaj z cebulą z marynaty wołowina;pieprz;cebula;liść laurowy;pieprz;tymianek;
Wołowina marynowana w winie
4 steki z wołowiny (każdy po 200 g), 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, marynata: 1 cebula (100 g) pokrojona w plasterki, 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy, 1 liść laurowy, 6 ziaren pieprzu, 1/2 łyżeczki tymianku Przygotuj marynatę: składniki połącz i
Hamburger z wołowiny
gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować. Mięso wyjąć z lodówki i upiec na grillu lub przełożyć na ruszt w piekarniku i piec w temp. 200 st. C przez 5 min z jednej strony i 4 min z drugiej (pieczemy dłużej, jeżeli ma być wypieczony). Bułki powinny być ciepłe i podpieczone, pomidory i cebula