wołowina czy wieprzowina
Uber Eats dostarcza jedzenie także w... kosmosie
Ponieważ ludzie coraz częściej i chętnie podróżują w kosmos, to trudno się dziwić, że firma Uber Technologies postanowiła sprawdzić, czy jest w stanie dowieźć jedzenie także astronautom.
Jak zrobić klopsiki z Ikei w domu? Firma zdradza przepis
Ikea postanowiła zrobić prezent tym, którzy z powodu przymusowego zamknięcia ich sklepów nie mogą skorzystać z dobrodziejstw znajdujących się w nich restauracji. Teraz nic nie stoi na przeszkodzie, by słynne klopsiki przygotować we własnej kuchni.
Co jeść żeby nie siwieć? Pytamy trychologa
Mówi się, że za proces siwienia odpowiedzialne są geny oraz proces starzenia się naszych organizmów. Czy w związku z tym nie możemy nic zrobić? Trzeba zadbać o zdrowie, a tym samym opóźniać proces starzenia się. W tym celu warto zadbać o właściwą dietę dostarczając do organizmu odpowiednie składniki.
Szarpane mięso: 3 pomysły
Szarpana wieprzowina na racuchu Składniki: • 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości • cebula • 2 marchewki • 3 ząbki czosnku • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 0,5 l piwa porter • 0,5 l bulionu drobiowego • sól • łyżka siekanego szczypioru dymki Sos &bull
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o wołowinie
Co to jest ta sezonowana wołowina? Czy to wołowina konsumowana jedynie w sezonie?Adam Chrząstowski*: Przede wszystkim ludzie mylą sezonowanie z marynowaniem. Oba procesy mają na celu skruszenie i zmiękczenie mięsa, bo ma być łatwe do pogryzienia, ale jednocześnie soczyste. Marynowanie odbywa się za
Polska w 10 kęsach [NAJLEPSZE DANIA DO 25 ZŁ]
papryką: 14 zł Gdzie? W Kontakcie, ul. Benedykta Polaka 12/1b, Wrocław Oprócz klasycznego burgera z wołowiną z cheddarem, bekonem, cebulką i piklowanymi ogórkami, w menu pojawiają się wariacje na jego temat, np. z camembertem, z nachosami i guacamole czy z 
Ostra zabawa - przepis z piekła rodem
- torta ahogada. Do dziś jest specjalnością Guadalajary i - w trochę mniejszym stopniu - stanu Jalisco, którego stolicą jest to miasto. PRZEPIS Ilu ulicznych sprzedawców, tyle przepisów na torty ahogady. Kanoniczna wersja to nadzienie z wieprzowiny i zero fasoli. Ale jeśli masz ochotę, spróbuj zrobić
LASAGNE
1 kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny 1 łyżeczka oregano szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki wytrawnego wermutu lub białego wina (niekoniecznie) 2 puszki pomidorów bez skórki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom
schab pieczony, warzywa, sok wyciskany ze świeżych owoców, herbata bez cukru, ok.?30?ml oleju z pestek winogron lub lnianego. Obiad : Makaron, kasza gryczana lub perłowa albo gotowane pierogi ruskie, warzywa, gotowana lub duszona wołowina, cielęcina, wieprzowina, piersi z kurczaka, ryby, owoce
Testowane Matuszewskim - smaki nadchodzącego lata!
aromatyczne, cukier podkreśla naturalną słodycz wieprzowiny. To dobra mieszanka, rzekłbym uniwersalna, bo i do drobiu, i nawet do warzyw się sprawdzi. Ta druga, do wołowiny, ma natomiast jeden składnik, którego nie lubię ani w przyprawach, ani sosach: aromat dymu. Żałuję, bo psuje mi to koncertowy skład
Wina argentyńskie kontra chilijskie: Copa America w kieliszku
z sosem BBQ albo z wieprzowiną. Tutaj trzeba krzepy i opanowania. Brak finezji zostanie wybaczony przez kibiców, jeśli jest połączony ze skutecznością. Emiliana Cabernet Sauvignon 2013 Zapłacisz: 23,99 zł Kupisz w: Kaufland Kawał chłopa o niezbyt łagodnych manierach. Aromaty porzecz-kowe
Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!
skosztowałam właśnie w Sajgonie. Z karty wybieram pho bo (rosół wołowy) na ostro, równie popularny jest pho ga z kurczakiem, ale tutejszy drób jest twardszy i chudszy niż nasz. Dostaję wielką miskę wywaru, ryżowego makaronu i cienko pokrojonych plastrów wołowiny z poszatkowanym szczypiorem i trawą
Czas na grill
nazwa pieczonej wieprzowiny. U nas już jest podobnie: grill czy barbecue to przecież zarówno sam blaszany, żeliwny albo murowany piecyk na wegiel, sposób spędzania czasu ("wpadnij na grilla"), jak i metoda przyrządzania potraw (z grilla). Techniki
Kulinarny przewodnik po Polsce
lokalach, które nazywają się kuchnia polsko-arabska czy polsko-chińska. Bo to znaczy jaka? Kebab z wieprzowiny? Schabowy w pięciu smakach? Po czwarte, kupuję gazety lokalne i czytam recenzje kulinarne. Po piąte, sprawdzam fora internetowe. Internauci
Cabernet Sauvignon
(kurczakiem, kaczką) i małą ilością octu, kanapek (z rostbefem lub serem), zimnych mięs, wędlin, makaronów i klusek, warzyw strączkowych, dań z ryżem (niezbyt ostrych), cielęciny i wieprzowiny. Także do potraw azjatyckich, hiszpańskich, tex-mex, kreolskich, karaibskich, hinduskich - pod warunkiem że nie są
7 sposobów, jak szybko zarobić i stracić fortunę
pojawiają się przy debiutach giełdowych nowych spółek. Wtedy domy maklerskie i współpracujące z nimi banki udzielają inwestorom kredytów (za drobny procent czy prowizję), by ci mogli kupić np. 10 razy więcej akcji, niż mają na to gotówki. Ma to bowiem jeszcze jedną zaletę. Kiedy spółka cieszy się dużym
Polak lubił pieprzyć - rozmawiamy o kuchni sarmackiej
grzechu nie było. Kończył się post i... Naturalną reakcją było obżarstwo. Ale nie objadano się wieprzowiną, która nie była ceniona. Zresztą masowa hodowla świń rozwinęła się dopiero w XIX w. W kuchni elitarnej najwięcej było wołowiny, cielęciny i
Chiny od kuchni
zbieżności. Najchętniej spożywanym mięsem jest na ogół wieprzowina i drób; wśród warzyw prym dzierży kapusta, za nią cebula, ogórki, bataty czy bambus. Najbardziej znane przyprawy to imbir, sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, papryka chili oraz klasyczna pięcioskładnikowa przyprawa wuxiangfen. Jedzenie musi
Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat
Wołowina zniknęła z curry ok. 800 roku naszej ery. W czasie najazdów muzułmańskich kapłani zaostrzyli reguły hinduizmu. Porządni Hindusi uznali krowę za zwierzę święte i nietykalne - nie zamierzali jeść tego, co arabscy barbarzyńcy. Dziś w Indiach mięso na curry wybiera się
Starsi bracia w smaku: kuchnia żydowska
proste. Koszerne są warzywa, ryby (te które mają płetwy i łuski, czyli np. węgorz jest zakazany), jajka, mleko oraz mięso zwierząt lądowych, które mają rozdwojone kopyto i przeżuwają (wołowina jest OK, wieprzowina - absolutnie nie). Z tym, że zwierzę - również drób - musi być zabite według zasad prawa
Gdzie jedzą warszawscy studenci? Kebaby, bary, stołówki
. PHO vietnamese noodles, ul. Noakowskiego 14 Lokal znajduje się około 200 metrów od placu Politechniki. Bardzo bogata oferta. Wszyscy studenci dostają 10 proc. zniżki. Miła obsługa i duże zainteresowanie. Zupa Pho - 12 zł, makaron sojowy z gotowaną wołowiną i warzywami - 12
Bigos mistrzów
, który przywędrował do nas z Węgier w XVIII w., ale takim, który pojawił się na polskich stołach kilka wieków wcześniej. Polska kuchnia słynęła w tamtych czasach z ogromnej ilości przypraw orientalnych, jak szafran, imbir, cynamon czy goździki. Charakterystyczne były potrawy mocno zakwaszane, o dziwo
Wakacje pod "troskliwą opieką". Jak wyglądają wycieczki do Korei Północnej?
makaron na zimno. Jest koloru czarnego, bo zrobiono go z gryki. Całość podawana jest w bulionie z wołowiny i wieprzowiny z ogórkiem, kapustą kimchi i gruszką koreańską. Świetne danie na upalne, letnie dni. Za to trochę dziwnie je się tę potrawę w
Kuchnia Bratanków
węgierskim jedzeniu. Smalec jest konieczny. Nie próbuj oszukiwać, zastępować go oliwą, masłem czy też - błeee - margaryną. I nie bój się o wątrobę, bo papryka świetnie neutralizuje smalec (choć malutki rapacholinek nie zaszkodzi). Csarda czy etterem - oto jest pytanie
wołowina czy wieprzowina
Strogonow z wołowiny lub wieprzowiny
900 g udźca wołowego, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, 2 cebule, ok. 250 ml esencjonalnego bulionu (warzywnego lub wołowego), 3 ogórki kiszone, 500 g pieczarek, 2 czerwone papryki, 1 łyżka musztardy (opcjonalnie), 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie), 200 ml gęstej śmietany 22-proc., 1 łyżka
Bułka kukiełka z wieprzowiną
umyj i osusz. Pomidora umyj i pokrój w plastry. Mięso oczyść, umyj i osusz. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż na niej plastry mięsa, po 2 minuty z każdej strony. Bułkę przekrój na pół, posmaruj sosem majonezowym, ułóż plastry pomidora, wołowinę, smażoną cebulę i rukolę. schab;cebula;cukier;ocet
Wołowina w czerwonym curry
200 g ugotowanego ryżu jaśminowego, 1 łyżeczka oleju, 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry, 150 g wołowiny,100 g mleczka kokosowego, 3 łyżki rosołu z kurczaka, 1 łyżeczka soli,1 łyżeczka cukru, 2 łyżki pokrojonej w kostkę cukinii, 2 łyżki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki, 2 łyżki pokrojonej w
Kjufteta
45 dag mielonej wołowiny, 45 dag mielonej wieprzowiny, 1 posiekana średnia cebula, pół szklanki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżki kuminu, 2 łyżeczki oregano, 2 średnie jajka, pół szklanki bułki tartej, sól do smaku Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Włożyć na noc do
Meluzyna
Restauracja Meluzyna mieści się w zabytkowej willi przy ulicy Gdańskiej, w pobliżu muzycznej dzielnicy miasta. Specjalizuje się w stekach z wołowiny, wieprzowiny i cielęciny, ale serwuje... kujawsko-pomorskie Bydgoszcz Gdańska 50 85-006