winegret do sałaty

KRM

Burger dla drwala i inne cuda, czyli... facet przy grillu

Burger dla drwala i inne cuda, czyli... facet przy grillu

Polski sport narodowy za 3...2...1! Przed nami majówka, czyli oficjalny początek sezonu grillowego, co poznać można również po tym, że zajączki na sklepowych półkach zostały zastąpione przez węgiel, podpałkę i różne polecające się na ruszt "pyszności". Nie możecie się już doczekać? To świetnie, ale gotowce zostawcie innym, bo kiedy raz spróbujecie naszych "męskich" przepisów, to nie będziecie chcieli szykować nic innego!

Uczyń z Walentynek pretekst do celebracji la dolce vita!

Spotykasz się z kimś od niedawna, a może jesteś w związku już dłuższy czas? Nie bardzo wiesz, jak podejść do Walentynek - czy szykować jakieś szczególne atrakcje czy ograniczyć się do kwiatów i upominku? Sprawdź, jak wypaść z klasą w ten szczególny dzień i spędzić go w miłej atmosferze!

Kuchnia: sześć sposobów na wołowinę

Prawdziwy mięsożerca zje pierś z indyka przygotowaną przez żonę i kotlet schabowy podany przez teściową. Zje, bo jest kulturalny. Ale marzy o solidnym kawałku porządnego mięsa, w sam raz wypieczonym, w który mógłby wbić kły. Marzy o solidnym kawałku wołowiny. (Uspokajamy, mamy też przepisy dla tych, co za stekami nie przepadają)

Testowane Matuszewskim: wódka i spółka

Testowane Matuszewskim: wódka i spółka

, czy mówimy o sałacie, czy szynce, czy maleńkich kulkach mozzarelli. I jeszcze podoba mi się cena i to, że porcje są duże. Właściwie same plusy, gdyby nie... smak. Szynka jest tego smaku prawie całkiem pozbawiona, mozzarella także. Sosy, czy to winegret, czy majonezowy, są stanowczo za kwaśne

Poradnik: co zrobić, by nie chorować

Poradnik: co zrobić, by nie chorować

, sałatą, odrobiną majonezu i ogórkiem kiszonym II Śniadanie: Jogurt z ziarnami zbóż + banan Obiad: Zupa brokułowa z nasionami dyni + 3 bruschetty z mozzarellą Podwieczorek: Szarlotka na ciepło z cynamonem Kolacja: Zapiekane połówki cukinii nadziewane sosem jak do spaghetti po bolońsku

Viva Espana, Olé!

Viva Espana, Olé!

może Aragończyk doda do tego suszoną szynkę, Kantabryjczyk paprykę, a obywatel Nawarry szparagi. Niewykluczone, ale podstawowy przepis jest jeden i każdy go szanuje.   *xató de Vilanova - sałatka z sosem czosnkowo-paprykowym *cogollos de Tudela - połówki sałaty z łososiem

Sałata w sosie winegret

liście z 1/2 główki każdego rodzaju sałaty:, lollo rosso, lollo bianco, radicchio, frisee, masłowa ,20 dag pomidorków koktajlowych, 1 czerwona cebula Sos winegret:, 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy Dijon, sól, pieprz Sałatę opłucz, osusz i porwij na kawałki. Zrób

Sałata w sosie winegret

1 główka sałaty masłowej lub lodowej,5 dkg szynki prasowanej,5 dkg żółtego sera,1 porcja sera mozzarella,1 cebula ,świeży ogórek, pomidor, papryka swieża,1gotowane jajko,SOS:1 łyżka musztardy sarepskiej lub jakiejś ostrej,6 łyżek oliwy z oliwek,3-4 łyżki octu winnego czerwonego, szczypta papryki

Sałata winegret z wołową polędwicą

4 garście mieszanych liści zielonych sałat, 300 g wołowej polędwicy w kawałku, tłuczony pieprz, gruba sól, sos:, 2 łyżki starzonego octu winnego z sherry, łyżeczka diżońskiej musztardy miodowej, sok z 1/2 cytryny, 6 łyżek oliwy extra vergine, sól, pieprz Wymieszać w słoiku składniki sosu

Winegret orzechowy

orzechowym. Sałatę wymieszać z winegretem i posypać orzechami. miód;musztarda;pieprz;olej;orzechy;orzechy;

Cytrynowy winegret

miękkie i lekko złote (25-45 min, w zależności od wielkości owoców). Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Wycisnąć sok i miąższ z cytryn do miseczki. Dodać miód, sól i sok, jaki pozostał w naczyniu do pieczenia. Mieszając, dodawać powoli oliwę z oliwek extra virgin. Skropić sosem winegret krewetki