wielki powrót kamizelki przeczytaj
Naval: Jestem patriotą, ale nie jestem gotów oddać życia za ojczyznę
O swoich przeżyciach, Naval, były szturmowiec GROM-u, pisze w książce "Zatoka" bez patosu i zadęcia. Choć to wspomnienia żołnierza, bo przecież nim właśnie był, nie wyłania się z nich obraz bezdusznego trybiku machiny wojennej. Poznajemy człowieka, na oczach którego rozgrywają się wojny XXI w.
wielki powrót kamizelki przeczytaj
Roladki z udek kurczaka w sosie cebulowym
4 udka kurczaka,sól,pieprz,2 ząbki czosnku,olej,1-2 łyżeczki mąki,cebula Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, ostrożnie zdejmujemy skórkę, usuwamy kości. Mięso z obu stron nacieramy przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, rolujemy, wkładamy z powrotem w skórki, obwiązujemy nicią
Pudding z kaszy manny z malinami
, przepołowioną laskę wanilii wraz z ziarenkami, dopraw cukrem i szczyptą soli. Postaw na niewielki ogień i mieszając, podgrzewaj. Gdy się zagotuje, wyjmij laskę wanilii, zdejmij rondel z ognia i stopniowo zacznij dodawać kaszę, ciągle mieszając. Postaw z powrotem i zagotuj, by pudding zgęstniał. Następnie
Makaron muszle w sosie pomidorowym z parmezanem
, a następnie obrać i drobno posiekać (usuwając twarde części). Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodać cebulę i przciśnięty przez praskę czosnek. chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory. Przesmażyć, aż zrobią się miękkie, a następnie
Filet z kurczaka w sosie musztardowym
solą i pieprzem (można także ulubionymi ziołami) i odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie, na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Obsmażamy na niej mięso, które następnie przekładamy na talerz. Przygotowujemy sos: Patelnię myjemy i ustawiamy z powrotem na ogniu
Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami i oliwkami
solą i przesmaż partiami na rozgrzanej oliwie w dużym rondlu na złoty kolor. Przesmażone mięso przełóż z powrotem do rondla, dolej szklankę wody i duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 i 1/2 godziny, w razie konieczności dolewając wodę. Duś, aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodzić od kości