wielki powrót kamizelki dla faceta

Paweł Wiejas

Naval: Jestem patriotą, ale nie jestem gotów oddać życia za ojczyznę

Naval: Jestem patriotą, ale nie jestem gotów oddać życia za ojczyznę

O swoich przeżyciach, Naval, były szturmowiec GROM-u, pisze w książce "Zatoka" bez patosu i zadęcia. Choć to wspomnienia żołnierza, bo przecież nim właśnie był, nie wyłania się z nich obraz bezdusznego trybiku machiny wojennej. Poznajemy człowieka, na oczach którego rozgrywają się wojny XXI w.

Nie strzelisz dwa razy tak samo, czyli kilka słów o łucznictwie

Tak tłumaczy mi nie byle kto, bo Norbert Kopczyński, dwukrotny mistrz świata w łucznictwie konnym, który wprowadza mnie w świat strzał, grotów, cięciw i kołczanów.

Mój pierwszy raz: płynę na akcję z ratownikami morskimi

To miała być zwykła impreza z kumplami. Pamiętam tylko, że trochę zawiani, wyszliśmy rozprostować kości. Kiedy się ocknąłem, byłem we Władysławowie. W morzu. Dwie mile od brzegu.

Bez trzymanki: kajakiem przez Południowy Tyrol

Bez trzymanki: kajakiem przez Południowy Tyrol

. Ja przyjechałem tu nie po to, aby zgłębiać zawiłości lingwistyczne. Przyciągnęła mnie tu Eisack - dla Włochów Isarco - najważniejsza rzeka Południowego Tyrolu. Zaczyna się na austriackiej granicy jako strumień, który kilkadziesiąt kilometrów dalej, w pobliżu Vipiteno, zamienia się w rwącą masę wody

Mój pierwszy raz: nurkowanie pod lodem

Mój pierwszy raz: nurkowanie pod lodem

;Wielki błękit". Na początek po raz kolejny oglądam ten kultowy obraz Luca Bessona. Gdy Jacques Mayol (grany przez Jeana-Marca Barra) zanurza się przez przerębel w górskim jeziorze, wstrzymuję razem z nim oddech i włączam stoper w swojej komórce. Wytrzymuję 42 sekundy. Jakbym za chwilę miał się

Roladki z udek kurczaka w sosie cebulowym

4 udka kurczaka,sól,pieprz,2 ząbki czosnku,olej,1-2 łyżeczki mąki,cebula Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, ostrożnie zdejmujemy skórkę, usuwamy kości. Mięso z obu stron nacieramy przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, rolujemy, wkładamy z powrotem w skórki, obwiązujemy nicią

Pudding z kaszy manny z malinami

, przepołowioną laskę wanilii wraz z ziarenkami, dopraw cukrem i szczyptą soli. Postaw na niewielki ogień i mieszając, podgrzewaj. Gdy się zagotuje, wyjmij laskę wanilii, zdejmij rondel z ognia i stopniowo zacznij dodawać kaszę, ciągle mieszając. Postaw z powrotem i zagotuj, by pudding zgęstniał. Następnie

Makaron muszle w sosie pomidorowym z parmezanem

, a następnie obrać i drobno posiekać (usuwając twarde części). Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek. Dodać cebulę i przciśnięty przez praskę czosnek. chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory. Przesmażyć, aż zrobią się miękkie, a następnie

Filet z kurczaka w sosie musztardowym

solą i pieprzem (można także ulubionymi ziołami) i odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie, na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Obsmażamy na niej mięso, które następnie przekładamy na talerz. Przygotowujemy sos: Patelnię myjemy i ustawiamy z powrotem na ogniu

Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami i oliwkami

solą i przesmaż partiami na rozgrzanej oliwie w dużym rondlu na złoty kolor. Przesmażone mięso przełóż z powrotem do rondla, dolej szklankę wody i duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 i 1/2 godziny, w razie konieczności dolewając wodę. Duś, aż mięso będzie bardzo miękkie i będzie odchodzić od kości