wielka skała urlop gdzie leży
Czas się zakochać we francuskim Kraju Basków
Zielony ocean, prawdziwe (a nie na niby) fale i gigantyczne plaże, na których wygodnie rozproszy się nawet największy tłum. Plus kilka standardów południowej Francji: świetne jedzenie, zabytki, na które nie potrafisz przestać się gapić, pogoda. Francuski Kraj Basków dziwnym miejscem na urlop? Przekonaj się, dlaczego opłaca się przebyć te 2400 km.
Szwajcaria trainseksualna
W piłkę kopaną, owszem, przegrali, lecz Mazurami ich nie przebijemy. Po co Szwajcarom dostęp do morza, skoro otoczone wysokimi górami długie i głębokie jeziora polodowcowe zapewniają klimat śródziemnomorski? W Ticino nawet mówią po włosku. Niespieszna podróż koleją wąskotorową przez filmowo zielone doliny nie może się nudzić. Zygzaki, szyny, wiadukty, serpentyny.
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
Po co ci dwie ręce do jednego konia? - zagadnął Tałaj, nasz kirgiski przewodnik. Musiał się z tym długo nosić, bo od jakiegoś czasu podejrzliwie się przyglądał.
Mój pierwszy raz: bieganie w angielskich górach
nie mamy szans. Boisko jest jedyne w swoim rodzaju. Wielkie na kilkadziesiąt kilometrów. Trawa na nim poprzetykana kamieniami i skałami. Najniższy punkt gdzieś trzysta metrów pode mną, najwyższy majaczy jeszcze w chmurach, które powoli rozchodzą się w porannym słońcu. Minęła dziesiąta, a ja
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
ustronnym miejscu. Kirgizja leży bowiem na gwarnym skrzyżowaniu dróg, które prowadzą z Chin na Zachód. Pod Biszkekiem rozpościera się gigantyczny bazar, ponoć jeden z największych w Azji. Jak rozdęte do granic absurdu targowisko na Stadionie Dziesięciolecia - w sprzedaży głównie detaliczna i hurtowa oferta
wielka skała urlop gdzie leży
Kurczak po marokańsku z warzywami i migdałami
, zagotuj. Teraz włóż kawałki i nóżki kurczaka, tak aby leżały w jednej warstwie. Polej niewielką ilością sosu spod spodu i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj, gotuj 15 minut. Odwróć kurczaka, przykryj ponownie i gotuj dalej, aż będzie miękki. Trwa to około 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C
Gulasz
mięsa. Potem każdą dorzucaj do rondla. Niektóre książki kucharskie przestrzegają przed zbytnim wyziębieniem mięsa trafiającego na patelnię. Podobno w czasie duszenia łatwiej traci soczystość. Podlej mięso w rondlu niewielką ilością (góra 2/3 szklanki) gorącej wody. Wrzuć liść laurowy, oprósz wszystko