wielka skała letni urlop gdzie
5 hiszpańskich wysp, które Polacy wybierają najczęściej
Fuerteventura, Teneryfa, Majorka, Lanzarote i Gran Canaria. Oto najpopularniejsze wśród polskich turystów hiszpańskie wyspy. Dlaczego lubimy je najbardziej?
Czas się zakochać we francuskim Kraju Basków
Zielony ocean, prawdziwe (a nie na niby) fale i gigantyczne plaże, na których wygodnie rozproszy się nawet największy tłum. Plus kilka standardów południowej Francji: świetne jedzenie, zabytki, na które nie potrafisz przestać się gapić, pogoda. Francuski Kraj Basków dziwnym miejscem na urlop? Przekonaj się, dlaczego opłaca się przebyć te 2400 km.
Mateusz Malina - góral mistrzem głębin
Mijają minuty. Ludzie zgromadzeni na pokładzie kutra w skupieniu wpatrują się w powierzchnię morza. Gdy nad wodą ukazuje się głowa nurka, oddychają z ulgą. Ten najpierw łapie haust powietrza, pokazuje palcami, że jest ok, a potem krzyczy: "zrobiłem to!".
wielka skała letni urlop gdzie
Babka drożdzowa (bez mleka)
3 szklanki mąki tortowej, 8 żółtek, 3/4 szklanki letniej wody, 3/4 szklanki cukru, 2 opakowania drożdzy suchych w proszku, 3/4 szklanki oliwy, można dodać rodzynki Mąkę wymieszać z drożdżami, żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć mąkę z utartymi żółtkami i wodą, dobrze wyrobić, następnie dodawać w
chleb z oliwkami
750g mąki pszennej, 450ml mleka, 130g czarnych oliwek, 130g zielonych oliwek, 25g świeżych drożdży, 60ml oliwy, łyżeczka soli Oliwki kroimy na drobne części, mleko gotujemy, lekko studzimy. Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości już ugotowanego (letniego) mleka. Wyrabiamy ciasto ze
Chleb tradycyjny na zakwasie
składniki na zakwas: 1kg mąki, letnia woda, szczypta soli, Składniki na chleb:, 2 kg mąki żytniej (osiemdziesiątki), 2.5 szklanki wody Wykonanie zakwasu: wymieszać mąkę z niewielką ilością letniej wody i szczyptą soli tak aby ciasto było dość luźne. Ciasto należy pozostawić do wyrośnięcia
Mizeria nadbałtycka
plasterki. Pomidory i jajko na twardo kroimy w niewielkie cząstki, a sałatę w paski szerokości palca. Z każdego składnika odkładamy odrobinę do dekoracji, resztę mieszamy. Dodajemy sos sporządzony z podanych wcześniej składników. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby sałatka dobrze się schłodziła
Zapiekanka śliwkowa
10 kromek czerstwej bagietki,litr mleka,laska wanilii,6 jajek,200 g cukru,100 g rodzynek,150 g suszonych śliwek,masło do wysmarowania formy Pieczywo moczymy w niewielkiej ilości mleka, resztę mleka gotujemy z wanilią. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę razem z cukrem, dodajemy