whisky smakowe
Pierwszy blended malt w rodzinie Chivas Regal
Chivas Ultis to pierwsza whisky typu blended malt w historii Chivas Regal. To wyjątkowe świadectwo liczącej przeszło 200 lat tradycji marki. Trunek powstał dla upamiętnienia pięciu pokoleń Master Blenderów, które przyczyniły się do stworzenia wyjątkowej kompozycji smakowej jednej z najsłynniejszych whisky na świecie - Chivas Regal. W hołdzie dla nich, pięć single maltów z pięciu różnych destylarni w Speyside połączono w Chivas Ultis - luksusową whisky o złożonym smaku, pięknej, złotej barwie oraz bogatym aromacie.
Wybrano najlepszą whisky 2019 roku
Trzynastoletnia whisky George Dickel została uznana za najlepszą na świecie przez magazyn Whisky Advocate. Co ciekawe, nie jest to trunek jakoś szczególnie drogi - można go kupić za 36 dolarów, a więc niecałe 150 złotych.
Co wydarzyło się na Whisky Live Warsaw 2018?
12 października, mieliśmy okazję spotkać się na degustacji jednych z najbardziej zasłużonych marek w historii świata whisky. Co łączy ze sobą szkocką whisky Grant's i irlandzką whisky Tullamore D.E.W.? Co je różni? Jak i z czym można je komponować? Odpowiedzi na te i inne pytania udzielili w warszawskiej restauracji ZONI przedstawiciele obu marek.
Wielki test whisky (do 50 złotych)
Przygotowywanie takich materiałów sprawia, że znajomi, słysząc odpowiedź na pytanie: „Co robiłeś dzisiaj w pracy?”, stwierdzają: „Ty to masz robotę marzeń!”. I choć jest w tym trochę prawdy, to jednak ocenienie walorów smakowych (a także estetycznych, jeśli chodzi o butelki
Oto najlepszy single malt na świecie
Chociaż wielokrotnie przekonywaliśmy się o tym, że marki własne dyskontów potrafią w kwestii walorów smakowych dorównywać o wiele droższym trunkom (jak to było w przypadku whisky z Lidla oraz rumu z Aldiego) , to walka o główne nagrody w prestiżowych konkursach jest już zabawą dla dużych
Wódka "Góry", wino Barrymore, piwo Gulczas. Alkohole ze znanymi twarzami
) zarobił George Clooney – założoną wraz z dwójką przyjaciół markę Casamigos udało mu się sprzedać za około miliard dolarów. Najpopularniejszą odmianą alkoholu, w którą inwestują „znani i lubiani” wydaje się być whisky . Nic dziwnego – chyba żaden inny trunek nie kojarzy się
Kawa, jakiej jeszcze w Polsce nie było
się oczywiście roasterzy z Praskiej Kawy Palarni. Panowie wypalili ją w dwóch profilach: ciemniejszym pod espresso i jaśniejszym pod alternatywne metody. Efekt mogłem poczuć na własnych kubkach smakowych. Fot. materiały prasowe Nie jestem
Wielki test whisky mieszanych
bierze, że mimo wszystko jest to grupa wódek w miarę spójna. Podstawą każdej mieszanej jest whisky słodowa - to ona nadaje jej charakter i cechy aromatyczno-smakowe. Drugi składnik, czyli whisky zbożowa (grain whisky), to jedynie wypełniacz, rodzaj wódki robionej ze spirytusu destylowanego do mocy 94,8
Bourbon: amerykański król
1964 r. Polacy coraz częściej sięgają po lekkie alkohole i whisky. Spada popularność wódki [Newseria] Tak jak w świecie whisky koneserzy szukają whisky single casks (trunków pochodzących z konkretnej beczki, niepowtarzalnych), tak w świecie bourbonów od stosunkowo niedawna rarytasem jest single
Test w kratkę
aromatyczno-smakowe. Drugi składnik, czyli whisky zbożowa (grain whisky), to jedynie wypełniacz, rodzaj wódki robionej ze spirytusu destylowanego do mocy 94,8%, tyle że dojrzewającej co najmniej trzy lata w beczkach. Jej wpływ na ostateczny produkt można porównać do użycia rozpuszczalnika w farbie. 
Testowane Matuszewskim: batony Milka i polska wódka
można było u nas mówić o wódce otwarcie, gdyby nie potępiano kieliszka do obiadu, wódki jako prezentu, może dziś byłaby inna pozycja polskiej wódki u nas i na świecie. Może nie byłoby tak, że whisky czy brandy to ktoś się delektuje, a wódką to się upija. Jedyne co wpajano nam to
Matuszewski testuje przysmaki, biorąc na siebie całe ryzyko
strategię dobrych marek alkoholowych polegającą na tworzeniu atrakcyjnych designerskich opakowań. No bo sam trunek, jeśli dobry, zmieniać się nie powinien. Chivas Regal, jedna z najlepszych marek whisky mieszanych, co jakiś czas zamawia projekt opakowania u kogoś wybitnego. Miałem okazję podziwiać już
O tym, jak stworzyć "księżycowe" imperium w grze "Moonshine Inc.", opowiadają twórcy gry - Michał Gembicki i Robert Wesołowski
? Robert Wesołowski: Najpierw obserwowaliśmy boom na produkcję rzemieślniczych piw, a teraz powstają jak grzyby po deszczu destylarnie specjalizujące się w produkcji whisky, ginów, nalewek i wódek smakowych. Bimbrownictwo to nie tylko "zapyziali" goście w rybaczkach ukrywający się po lasach, to
9 koktajli, które uczynią cię królem imprezy [zasady miksologii]
kieliszka trochę gorącej wody. Gdy kieliszek będzie ciepły, wylej ją i wytrzyj go. Nalej soplicę. Uwaga! Ogrzany kieliszek pomaga uwolnić aromaty trunku. W taki sposób możesz podawać też koniak, brandy, a nawet dobrą whisky. PODSTAWOWE ZASADY MIKSOLOGII: Wódka . Doskonale łączy się z sokami i likierami
Testowane Matuszewskim: pyszności i pomyłki
Do pełni szczęścia brakuje np. szklaneczki dobrej whisky. Takiej jak dwunastoletni Grant's. Dlaczego tej? Bo dobra, a teraz w dodatku w pewnym sensie nowa, bo z nowymi elementami w swoim logo i z kompletem dwóch szklanek. Szczęśliwie nikt nie zmienił dwóch cech wyróżniających: butelki i
Który alkohol jest najlepszy do poszczególnych rodzajów ryb?
zadowolić nasze podniebienia. Haha, sauvignon blanc; Zakreconewina.pl, 54 zł Tęga sprawa wymaga solidnych narzędzi pracy. Zapraszamy więc białe, ciężkie beczkowe chardonnay, lub jeszcze lepiej - rieslinga z nieco opóźnionego zbioru. Słuszna kwasowość, ukryta pod słodyczą oczyści kubki smakowe, a
Mój pierwszy raz: jak zostać barmanem
caipiroskę można robić z różnymi wódkami smakowymi. Zasada jest zawsze ta sama: wygnieść limonkę z cukrem, dołożyć lód, wlać alkohol. Tricolor 20 ml syropu malinowego 20 ml likieru brzoskwiniowego 20 ml czerwonej wódki żurawinowej Teraz krótko o drinkach warstwowych, bo tu mniej liczy się smak, a
10 śmiesznych zawodów, w których dobrze zarobisz
. Kategoria: outsourcing. Istnieją specjaliści od whisky, wina, czekolady, serów... To ludzie, którzy wiele czasu poświęcili, aby rozwijać swoje wrodzone talenty - wrażliwe kubki smakowe, nieprzeciętnie dobry węch etc. Ale są też ludzie, którzy mogą być specjalistami od grupy artykułów spożywczych i nie
Wielki test słodko-gorzkich wódek
Z tym segmentem to sprawa nie jest łatwa. Polskie wódki gorzkie to nie klasyczne bittersy, takie jak w świecie Campari albo Fernet Branca. Analitycy rynku wrzucają je do jednego worka z wódkami smakowymi (poszukaj na Logo24.pl artykułu "Testujemy kolorowe wódki"
"Kochanie, wymieniłem auto na piwo"
romantyczne wizje mają jednak niewiele wspólnego z obecną rzeczywistością. Dziś fan piwa - beer geek - to często młody, nieźle zarabiający człowiek z olbrzymią wiedzą. Bliżej mu do znawcy whisky czy degustatora wina. Dobrze radzi sobie z nowoczesnymi technologiami (sieć to niezbędne narzędzie), śledzi bieżące
Testowane Matuszewskim: przysmaki pod lupą
, może to smakować? Z jakiej to innej planety mają oni kubki smakowe, że im taka sojowa czy drożdżowa pasta leży, a mnie nie. Bo przecież jeśli oni to lubią, to znaczy, że są w stanie doszukać się w smaku wartości dla mnie zwyczajnie nieosiągalnych. Więc ja tym wege-fanom po prostu zazdroszczę. Niech
Testowane Matuszewskim: zimowa pogoda ducha
zaoferowania, ta "o smaku kurczaka" nieco mniej, ale pomidorowa to?smakowe kuriozum. W kraju, w którym wszyscy kochają pomidorową, nie wolno podawać czegoś takiego. Niech sobie ten Vifon funkcjonuje kolejnych lat 50, ale niech (przynajmniej z niektórymi wyrobami) omija nasze sklepy. W samolocie
Kuchnia molekularna, czy(m) to się je?
wołową z truflami (przepis wg Heiko Antoniewicza, niemieckiego kucharza) potrzeba 48 godzin. Klasyczną pozycją molekularnego menu jest kawior... z czegokolwiek. Na przykład z arbuza lub whisky. Jego przyrządzenie jest bardzo proste, choć nosi skomplikowaną nazwę sferyfikacji
Mistrz Barmanów Mateusz Szuchnik opowiada, jak robić drinki
sześć konkurencji, sześć prezentacji, około 20 koktajli do przygotowania. Konkurs sprawdza każdy aspekt pracy barmana: logiczne myślenie, kreatywność, technikę, styl, elegancję, opanowanie, połączenia smakowe, wszystko. Ludzie, którzy go wygrywają, mają ogromne doświadczenie. World Class sprawdza, jak
Męski test niemęskich piw
, świetne! - rozległy się okrzyki. - Wreszcie piwo - zachwalał Artur. - To jest piwo z czymś, a nie coś z piwem - dodał Piotr. Ja trochę narzekałem na banana na naklejce, ale Artur przytomnie zauważył, że jak się go zasłoni dłonią, to flaszeczka wygląda jak mała whisky. W sumie well's bardzo
Testowane Matuszewskim: nowości smaczne i ohydne
, ale i w smaku, i w cenie mi odpowiadają. Jak wiele innych. Drosed , pasta sandwiczowa, pasztet belgijski, cena: 185 g - 2,09 zł fot. Jarosław Matuszewski, Michal Mutor Słodko na zimę W szaleństwie tworzenia nowych kompozycji wódek smakowych, jak sądzę, granic jeszcze nie ma. Dowodem na to
Barman domowy
oddaje to, czym faktycznie jest: zestawieniem smakowym kilku różnych składników. Będziemy więc mówić koktajl. Poziom elementarny Minimalnym zestawem do rozpoczęcia barmańskiej przygody powinny być: słoik z zakrętką, jakieś szklanki, cytryna, lód
Wielki test czystych wódek
wódka wyborowa jednej destylacji. Bardzo fajny charakterystyczny zapach, ostry, ziołowy, pikantny, znakomity. Smak wręcz przeciwnie, bardzo spokojny, słodki niemalże, pełny. Wrażenie ogólne troszkę poniżej wrażeń smakowych, to wszystko jest mało harmonijne, ten przeskok jest dosyć zaskakujący. Chyba
Alkohole: historia dżinu
Water. Było tak aż do początku XIX w., kiedy to małe bimbrownie upadły, a pozostały tylko destylarnie produkujące najlepszy towar. Za czasów królowej Wiktorii pito już dżin podobny do współczesnego - ostry, słodkawy Old Tom ustąpił miejsca czystemu smakowi London Dry. Dziś dżiny produkuje się
Alkohol: tak się piło w PRL!
, ale większość jednak mieszała z wodą, czasem z dodatkami smakowymi. Wódka wychodziła z tego doskonała. Choć zakaz sprzedaży przed godz. 13 zniknął 20 lat temu, magia trwa nadal. Zgadnijcie, o której najczęściej biznesmeni umawiają się na lunch? Lata 60. i 70. to epoka alpagi. Było to
Historia dżinu
., kiedy to małe bimbrownie upadły, a pozostały tylko destylarnie produkujące najlepszy towar. Za czasów królowej Wiktorii pito już dżin podobny do współczesnego - ostry, słodkawy Old Tom (patrz: Wytrawny londyńczyk, Stary Tom) ustąpił miejsca czystemu smakowi London Dry. Dziś
Czysta rozkosz - test czystych wódek
- pojawia się słowo "wódka". Oznaczało wtedy mocny alkohol, który traktowano jako lekarstwo. XVI-XVII w. Wódka (zwana okowitą lub gorzałką) staje się coraz bardziej popularna. Najczęściej pijano jednak wódki kolorowe, smakowe. Polska jest europejskim potentatem i eksporterem wódek. XVIII
whisky smakowe
Kobieca fantazja
30 ml Amaretto Magnifico, 20 ml Scotch Whisky, 15 kropli białego Cin&Cin Baci D'Italia, 1 plaster pomarańczy, 1 pralina, 1 gałązka mięty, kilka kostek lodu. Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Wlać Amaretto Magnifico, whisky , Cin&Cin Baci D' Italia, zamieszać i przelać do