warunki uzyskania pozwolenia na broń
Brytyjska armia pracuje nad kamuflażem nowej generacji dla czołgów i pojazdów pancernych
Wraz z pojawieniem się na polach walki czołgów, powstał temat jak sprawić, żeby przeciwnik wykrywał je jak najpóźniej. Początkowo wyzwanie nie było tak skomplikowane, bo wystarczyło ukryć pojazd przed wzrokiem lub przyrządami optycznymi. Następnie pojawiło się rozpoznanie z powietrza, a obecnie stosowane są przeróżne sposoby namierzania czołgów i pojazdów pancernych. Nic więc dziwnego, że armia Wielkiej Brytanii pochyliła się nad sprawą nowoczesnego kamuflażu, który sprawdzi się na nowoczesnych polach walki.
Wideo test lustrzanek: filmujemy w HD
Gdy przed czterema laty cyfrowe lustrzanki zyskały możliwość nagrywania filmów, rynek wideo wywrócił się do góry nogami. Dziś na pełnoklatkowych modelach kręci się produkcje kinowe i telewizyjne, zaś tańsze DX-y kupowane są jako bardziej uniwersalne zastępstwo tradycyjnych kamer amatorskich. Okiem i ręką doświadczonego operatora przetestowaliśmy osiem DSLR-ów rejestrujących w HD.
warunki uzyskania pozwolenia na broń
Creme brulee
. Staramy się nie napowietrzyć kremu. Masa nie może być puszysta, tylko gładka i błyszcząca. Do niedużych płaskich kokilek wlewamy przez sitko krem (to pozwoli nam uniknąć grudek w deserze) do wysokości mniej więcej 2-2,5 cm. Pieczemy przez 60-90 minut w piekarniku nagrzanym do 90°C. Wstawiamy na kilka
Jagodzianki
posypania,Nadzienie:,50-60 dag czarnych jagód (najlepiej świeżych poza sezonem mogą być mrożone lub powidła),ewentualnie 1-2 jabłka lub kilka moreli (świeżych lub z puszki) Najpierw wyjmij z lodówki świeże produkty: jaja, masło, olej, drożdże i mleko. Niech się ogrzeją i uzyskają wyrównaną temperaturę
Dorayaki
wodzie i dodaj do jajek. Następnie stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Podgrzej patelnię i dodaj odrobinę tłuszczu. Nabierz trochę ciasta, uformuj okrągłe ciastka i połóż na patelnię. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza, obróć ciasto. Powtarzaj to aż do uzyskania
Tea-ramisu herbaciane tiramisu
sztywno. Następnie dodajemy stopniowo serek mascarpone i mieszamy aż uzyskamy puszystą masę.* Rozcinamy torebki z herbatą i wsypujemy ich zawartość do ubitego kremu. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Namoczone w zaparzonej herbacie biszkopty układamy w pucharkach na przemian z gotową masą
Babeczki z nadzieniem budyniowym z owocami
wysmarować tłuszczem i wykleić ciastem. Spody nakłuć widelcem. Piec 10-15 minut w temp. 200 st. C, aż uzyskają złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika, foremki z babeczkami ustawić na stolnicy do góry dnem. Gdy przestygną, lekko uderzać w dno foremek i wyjąć babeczki. Pozwolić na całkowite wystudzenie w tej