wapń w mleku

Magdalena Żołyńska

Kefir, maślanka, zsiadłe mleko - jak odróżnić te mleczne napoje i dlaczego warto je spożywać?

Kefir, maślanka, zsiadłe mleko - jak odróżnić te mleczne napoje i dlaczego warto je spożywać?

Mleczne produkty fermentowane działają zbawiennie na nasze zdrowie, a przy tym pysznie smakują. Są lekkie i sycące, a zawarte w nich prozdrowotne kultury bakterii pomagają wzmacniać odporność organizmu i dobroczynnie oddziałują na florę jelitową. Mają wiele zastosowań, dlatego sprawdzą się zarówno jako dodatek do drugiego śniadania, jak i składnik obiadu czy kolacji. Czym różnią się kefir, maślanka i zsiadłe mleko? Jak powstają oraz dlaczego warto włączyć je do codziennego menu?

Maślanka. Oto 5 powodów, dla których nie może jej brakować w codziennej diecie

Maślanka powstaje jako produkt uboczny przy produkcji masła. Przez lata traktowana była jako odpad i taka opinia się o niej utrwaliła. Tymczasem, ten fermentowany napój mleczny ma w sobie ogromny potencjał nie tylko odżywczy, ale także kulinarny. Oto 5 powodów, dla których nie może jej brakować w codziennej diecie.

Pięć produktów, które powinniście włączyć do swojej diety

Nowy rok to dla wielu osób impuls do tworzenia postanowień oraz podejmowania decyzji o zmianach w życiu. Obiecujemy sobie, że będziemy się więcej ruszać regularniej oraz rozsądniej odżywiać. Dobrze skomponowane posiłki, w których skład wchodzą wartościowe produkty, pozytywnie wpływają nie tylko na ogólny stan zdrowia, ale także na nasze codzienne samopoczucie. Jak rozpocząć zmianę swojej diety na lepszą? Jakich produktów nie może zabraknąć w jadłospisie?

Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom

Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom

, drób i ryby, wszystko gotowane, grillowane (na grillu elektrycznym), pieczone albo duszone. Sery przede wszystkim twarogowe. Warto sięgać po mleko, źródło najlepiej przyswajalnego wapnia, które odkwasza organizm, co jest ważne w sprawnej odnowie. Dieta w czasie treningów powinna zawierać dużo

Kuchnia molekularna, czy(m) to się je?

Kuchnia molekularna, czy(m) to się je?

stabilizuje. Jest również - i to już nie zabrzmi apetycznie - głównym składnikiem klejów do mocowania protez. Natomiast chlorek wapnia (E509) to wariant soli, który jako substancja wiążąca dodawany jest do mleka w proszku, galaretek i serów dojrzewających, a zimą używany jest do

Zdrowa dziesiątka

Zdrowa dziesiątka

, można też posypywać nimi sałatkę. 8. Sardynki (z puszki) - bogate w kwasy omega-3, zawierają bardzo mało związków rtęci, za to sporo wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, miedzi i manganu. Oraz komplet witamin B. Jemy z sałatką, na kanapkach, z twarożkiem lub jako

Poradnik: co zrobić, by nie chorować

Poradnik: co zrobić, by nie chorować

się. Ostrygi, owoce morza, wyrafinowane warzywa, kasze i makarony. I pije mleko. A co najmniej jogurt. Ale po kolei: - Mleko i produkty mleczne (przede wszystkim jogurty, maślanka i serwatka) - dzięki zawartości wapnia i fosforu wzmacniają szkielet. I to nie wszystko, bo mają również dość

Obalamy 17 mitów o jedzeniu!

Obalamy 17 mitów o jedzeniu!

rollce-royce'a wśród warzyw, byłyby to szparagi . Są pełne mikro- i makroelementów (wapń, fosfor, żelazo czy potas). Zawierają sporo folianów, witamin A, C i E. Działają wiążąco na kwas szczawiowy i wpływają pozytywnie na układ wydalniczy. Warto zwrócić uwagę na fakt występowania w nich kwasu D