wapń w mleku

Magdalena Żołyńska

Maślanka. Oto 5 powodów, dla których nie może jej brakować w codziennej diecie

Maślanka. Oto 5 powodów, dla których nie może jej brakować w codziennej diecie

Maślanka powstaje jako produkt uboczny przy produkcji masła. Przez lata traktowana była jako odpad i taka opinia się o niej utrwaliła. Tymczasem, ten fermentowany napój mleczny ma w sobie ogromny potencjał nie tylko odżywczy, ale także kulinarny. Oto 5 powodów, dla których nie może jej brakować w codziennej diecie.

Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom

Jeżeli chodzisz regularnie na siłownię, biegasz albo jeździsz rowerem, to zainteresuj się tym, co powinno się znaleźć na twoim talerzu. Najlepiej zacznij od podglądania zawodowców.

Zdrowa dziesiątka

Jonny Bowden, dietetyk i autor popularnej w Stanach książki "The 150 Healthiest Foods on Earth", powiedział dziennikarzom New York Timesa, jakie jedzenie uważa za szczególnie zdrowe. Na potrzeby dziennika skrócił swoją listę do dziesięciu pozycji. Oto one:

Poradnik: co zrobić, by nie chorować

Poradnik: co zrobić, by nie chorować

się. Ostrygi, owoce morza, wyrafinowane warzywa, kasze i makarony. I pije mleko. A co najmniej jogurt. Ale po kolei: - Mleko i produkty mleczne (przede wszystkim jogurty, maślanka i serwatka) - dzięki zawartości wapnia i fosforu wzmacniają szkielet. I to nie wszystko, bo mają również dość

Obalamy 17 mitów o jedzeniu!

Obalamy 17 mitów o jedzeniu!

rollce-royce'a wśród warzyw, byłyby to szparagi . Są pełne mikro- i makroelementów (wapń, fosfor, żelazo czy potas). Zawierają sporo folianów, witamin A, C i E. Działają wiążąco na kwas szczawiowy i wpływają pozytywnie na układ wydalniczy. Warto zwrócić uwagę na fakt występowania w nich kwasu D

Kuchnia molekularna, czy(m) to się je?

Kuchnia molekularna, czy(m) to się je?

karmelizowaną papryką.     Jest również - i to już nie zabrzmi apetycznie - głównym składnikiem klejów do mocowania protez. Natomiast chlorek wapnia (E509) to wariant soli, który jako substancja wiążąca dodawany jest do mleka w proszku, galaretek i serów dojrzewających, a zimą używany jest do

Zjedz pan pająka!

Zjedz pan pająka!

przez kwartał oklejone mieszaniną gliny, popiołu, soli, tlenku wapnia i słomy ryżowej. Obrane ze skorupki pachną starym serem, są słone, a wyglądają dość niezwykle. Żółtko jest zielone w paski, białko brązowe i przezroczyste jak cola, ale o galaretowatej konsystencji. Stuletnie jajka są w Chinach dość