wapń mleko

Autor: Jakub Mauricz - dietetyk, redaktor prowadzący body-challenge.pl; Opracowanie: Piotr Mieśnik

Obalamy 17 mitów o jedzeniu!

Obalamy 17 mitów o jedzeniu!

Dietetyk Jakub Mauricz obala 17 mitów dotyczących jedzenia. Ma też wyzwanie. Przeczytaj, a potem zastanów się, czy je podejmiesz!

Zdrowa dziesiątka

Jonny Bowden, dietetyk i autor popularnej w Stanach książki "The 150 Healthiest Foods on Earth", powiedział dziennikarzom New York Timesa, jakie jedzenie uważa za szczególnie zdrowe. Na potrzeby dziennika skrócił swoją listę do dziesięciu pozycji. Oto one:

Kuchnia molekularna, czy(m) to się je?

Naukowcy na serio zajęli się gotowaniem, uczą się od nich szefowie kuchni, a wszystko po to, żeby rozbawić i zaciekawić zwykłych konsumentów. Gotowanie molekularne to nic innego jak świadome i celowe wywoływanie reakcji chemicznych i zjawisk fizycznych na kuchennym blacie. Potrzebne są do niego solidna wiedza, laboratoryjne wyposażenie i talent.

Zobacz wideo

Zjedz pan pająka!

Zjedz pan pająka!

przez kwartał oklejone mieszaniną gliny, popiołu, soli, tlenku wapnia i słomy ryżowej. Obrane ze skorupki pachną starym serem, są słone, a wyglądają dość niezwykle. Żółtko jest zielone w paski, białko brązowe i przezroczyste jak cola, ale o galaretowatej konsystencji. Stuletnie jajka są w Chinach dość