wapń mleko

Alex Kłoś

Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom

Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom

Jeżeli chodzisz regularnie na siłownię, biegasz albo jeździsz rowerem, to zainteresuj się tym, co powinno się znaleźć na twoim talerzu. Najlepiej zacznij od podglądania zawodowców.

Obalamy 17 mitów o jedzeniu!

Dietetyk Jakub Mauricz obala 17 mitów dotyczących jedzenia. Ma też wyzwanie. Przeczytaj, a potem zastanów się, czy je podejmiesz!

Zdrowa dziesiątka

Jonny Bowden, dietetyk i autor popularnej w Stanach książki "The 150 Healthiest Foods on Earth", powiedział dziennikarzom New York Timesa, jakie jedzenie uważa za szczególnie zdrowe. Na potrzeby dziennika skrócił swoją listę do dziesięciu pozycji. Oto one:

Zobacz wideo

Poradnik: co zrobić, by nie chorować

Poradnik: co zrobić, by nie chorować

się. Ostrygi, owoce morza, wyrafinowane warzywa, kasze i makarony. I pije mleko. A co najmniej jogurt. Ale po kolei: - Mleko i produkty mleczne (przede wszystkim jogurty, maślanka i serwatka) - dzięki zawartości wapnia i fosforu wzmacniają szkielet. I to nie wszystko, bo mają również dość

Kuchnia molekularna, czy(m) to się je?

Kuchnia molekularna, czy(m) to się je?

karmelizowaną papryką.     Jest również - i to już nie zabrzmi apetycznie - głównym składnikiem klejów do mocowania protez. Natomiast chlorek wapnia (E509) to wariant soli, który jako substancja wiążąca dodawany jest do mleka w proszku, galaretek i serów dojrzewających, a zimą używany jest do

Zjedz pan pająka!

Zjedz pan pająka!

przez kwartał oklejone mieszaniną gliny, popiołu, soli, tlenku wapnia i słomy ryżowej. Obrane ze skorupki pachną starym serem, są słone, a wyglądają dość niezwykle. Żółtko jest zielone w paski, białko brązowe i przezroczyste jak cola, ale o galaretowatej konsystencji. Stuletnie jajka są w Chinach dość