vostok gaz 14

Szpinak z kaszą jaglaną

wlewamy śmietanę oczywiście mieszając, i mamy gotowy szpinak. Wlać 2,5 szklanki wody do jakiegoś mniejszego garnka, wodę nieco popieprzyć i dodać pół łyżki masła i zagotować, gdy zacznie się gotować dodać kaszę i na małym gazie gotować przez 14 minut, uważając żeby nie wykipiało, co 2 minuty mieszać

Galaretka z papierówek z wanilią, miętą i skórką cytrynową

doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu trzymać jeszcze na małym ogniu przez 45 minut. Następnie wyłączyć, nakryć pokrywką i odstawić na całą noc.Następnego dnia odsączyć jabłka przy pomocy gazy lub lnianej ściereczki nałożonej na sitko. Odcedzać stopniowo pozostawiając partię owoców na sicie na 2-3 godziny i

Wieloziarnisty chleb

wymieszać, dodać zakwas, wymieszać, przykryć gazą lub ściereczką lnianą i odstawić w cieple na 14-16 godzin. Wszystkie składniki ciasta wymieszać (można mikserem lub w maszynie chlebowej), ciasto powinno być elastyczne, jednak nie zbyt klejące się do rąk, pozostawić przykryte ściereczką. Po godzinie

Chleb wieloziarnisty

zakwas, wymieszać, przykryć gazą lub ściereczką lnianą i odstawić w cieple na 14-16 godzin. Wszystkie składniki ciasta wymieszać (można mikserem lub w maszynie chlebowej), ciasto powinno być elastyczne, jednak nie zbyt klejące się do rąk, pozostawić przykryte ściereczką. Po godzinie ciasto

Chłopski kapuśniak

majeranku i ew. szczypta soli. Przepis podaje na chłopski rozum (gdyż sam go sporządziłem metodą prób i błędów) nie oznacza to jednak, że którakolwiek niewiasta będzie miała jakikolwiek problem z pichceniem wedle moich wytycznych. Do dzieła. Zagotować w dużym garncu (ok. 24 cm śr. i ok. 14 cm wys