tatar

Tatar

Tatar

Tatar to surowa, drobno siekana lub mielona polędwica wołowa, zaprawiona cebulą, pieprzem i oliwą. Jest to potrawa smaczna, lekkostrawna i bogata w składniki, które smażenie i gotowanie niszczy. Nieobowiązkowe dodatki to grzybki marynowane, kiszone lub konserwowe ogórki lub sardynki w oleju.

Tatar czyli befsztyk tatarski został ponoć stworzony przez Tatarów którzy pod wodzą Dżingis Chana podbijali Europę. Oryginalny tatar miał powstawać z polędwicy końskiej, którą Tatarzy trzymali pod siodłem. W ten sposób mięso stawało się miękkie i ulegało rozdrobnieniu. Jednak może być to tylko legenda dla podkreślenia dzikości Tatarów. Trudno sobie wyobrazić aby nawet najbardziej głodny dzikus jadł mięs , które musiało nieciekawie pachnieć i smakować leżąc pod siodłem.

Tatar we Francji jest mielony i doprawiany ostrymi sosami, często podawany z ziemniakami. Potrawa ta jest znana w wielu krajach. W Belgii nazywana jest fillet americane, a w Danii tatarmad. Prawdziwy tatar nigdy nie jest mielony! Mięso jest siekane lub skrawane ostrym nożem. Poza tym, oprócz delikatnego przyprawienia solą i pieprzem nie używa się żadnych innych przypraw. Potrzebna jest tylko oprawa z cebulki i ogórków oraz dodatku żółtka, jeśli nie obawiamy się salmonelli. Niektórzy dodają do tatara oliwki albo kapary.

Redakcja

Wywiad z Piotrem Tatarem - zwycięzcą Wielkiej Matury z wiedzy o zegarkach

Wywiad z Piotrem Tatarem - zwycięzcą Wielkiej Matury z wiedzy o zegarkach

Piotr Tatar ma 19 lat i zdobył zawrotne 97% punktów na Wielkiej Maturze z wiedzy o Zegarkach. Pytamy go o jego pasję, ulubione marki i czy wie, gdzie już stracił te kilka punktów.

Matura z Wiedzy o Zegarkach odbędzie się 19 września

Z powodu koronawirusa druga edycja "Matury z Wiedzy o Zegarkach" zostanie przesunięta i odbędzie się 19 września.

Matura z Zegarków 2020 - podsumowanie

W ten weekend w Warszawie spotkali się ponownie najlepsi zegarkoholicy z całej Polski, aby sprawdzić swoją wiedzę o zegarkach. W tym roku poziom był wyjątkowo wysoki, podobnie jak liczba nagród - łącznie do wygrania było 35 zegarków o wartości ponad 50 tysięcy złotych!

Wielka matura z wiedzy o zegarkach - rusza 2. edycja!

Wielka matura z wiedzy o zegarkach - rusza 2. edycja!

Pierwsza edycja Wielkiej matury z wiedzy o zegarkach zakończyła się egzaminem w jednej z sal Uniwersytetu Warszawskiego. Największą wiedzą wykazał się 19-letni wówczas Piotr Tatar, który zdobył 97% punktów . Sama koncepcja konkursu spotkała się z ciepłym przyjęciem, więc podjęcie decyzji o jego

Testowane Matuszewskim: przysmaki pod lupą

Testowane Matuszewskim: przysmaki pod lupą

próbuję niezbyt dobrego Dworskiego pasztetu z dzikiem. Czyli na tym dworze marnie jadano. Nawet jeśli było aż/tylko 25% mięsa z dzika. Profi, Pasztet Dworski z dzikiem, 105 g - 3,90 zł Nawet jak się komuś narażę, to trudno: uwielbiam tatara. I wcale nie należę do ortodoksów, że tylko z polędwicy, tylko

Dziwny jest ten świat

Dziwny jest ten świat

. Natrafiłem na oliwki faszerowane pastą cytrynową. Mojej pani smakowało, mnie nie. Wolę te z migdałami albo anchovies. Po przekąskach - kanapeczki. Z mdłym pasztetem z łososia (mało smaku, dużo żelatyny), z tatarem z mintaja "a la łosoś" i polędwicą z indyka prosto z Hiszpanii. Do tatara kupiłem

Top 10 atrakcji: Kopenhaga

Top 10 atrakcji: Kopenhaga

inny. Nie ma żadnych wygibasów na talerzu. Zamiast ciekłego azotu i steków z renifera jest tatar, sznycel, no i te wybitne wafle z łososiem i kawiorem (czad!). Jest też warzone na miejscu piwo i stolik komunalny sprzyjający integracji. Ceny znacznie (znacznie znacznie) lepsze niż w Nomie. 6. 

Polska Wódka popularniejsza od Chopina

Polska Wódka popularniejsza od Chopina

- zadeklarowało to ponad 50% badanych. Gorszy wynik uzyskały takie rodzime specjały jak bigos i pierogi, o tatarze nie wspominając (wskazało go niespełna 7% ankietowanych). - Jak na trunek o wielowiekowej historii, z którego Polska jest znana, wyniki badań dotyczące wiedzy Polaków na jego temat wypadają słabo

Czysta rozkosz - test czystych wódek

Czysta rozkosz - test czystych wódek

;słodyczy ze skrobiowym posmakiem. Po dodaniu wody zapach łagodnieje. Smak staje się bardziej bimbrowaty (ale pozytywnie), pojawia się odrobina goryczki, biały pieprz, mnie owoców. Uznaliśmy, że bez wody jest bogatsza. TATAR WOŁOWY Składniki: - 500g wołowiny - 100g ogórków konserwowych - 100g grzybów

Królestwo za imprezę

Królestwo za imprezę

;zarezerwuj z wyprzedzeniem. Będziecie sporą grupą, stoliki nie będą czekały. Dobra rada: zanim traficie na imprezę, zjedzcie coś. Tatar pod wódeczkę na przykład... Jeśli chodzi o miejsce: fajne są kluby, które mają spokojniejszą część, w której można pogadać (a nie wrzeszczeć do siebie

Nie strzelisz dwa razy tak samo, czyli kilka słów o łucznictwie

Nie strzelisz dwa razy tak samo, czyli kilka słów o łucznictwie

kupiła u nas ten łuk dla swojego taty.– Nazywał się Amorek?– Nie. Przyniosła go z powrotem i powiedziała, że tata prosi o duży łuk dla faceta, a nie dla amorka. Daliśmy jej longbow. Łuk refleksyjny był łukiem jeźdźców. Wrogów razili z niego na przykład Turcy i Tatarzy. U praworęcznego

Lataj jak szejk! Test klasy biznes w Emirates

Lataj jak szejk! Test klasy biznes w Emirates

się nacieszyć. Najpierw wysunąłem sam podnóżek, bo będą serwować pierwszy posiłek. Przedtem podają ciepły ręczniczek, żeby się odświeżyć. Przynoszą menu, a tam same doskonałości. Z przystawek – można wybrać chociażby tatar wołowy w japońskim sosie czy zupę z krewetkami, z

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o wołowinie

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o wołowinie

przygotowaniu. Solić można, ale tuż przed wrzuceniem na ogień, A co pan poleci klientowi, który zamówi wege burgera? Żeby wyszedł?A.C.: Absolutnie nie. Mamy dania wegańskie, wegetariańskie. Szanujemy preferencje innych. Natomiast jeśli ktoś zamówi maggi do tatara albo vegetę do zupy, to tego nie dostaje. Ale

R20 na Powiślu - tu jada warszawka. Też jedliśmy i było przepysznie!

R20. Weźmy takiego tatara z tuńczyka Yellowfin (49 zł) podanego z azjatycką sałatką. Prostota w smaku i wyglądzie tego dania zachwyca. Krwistoczerwony tuńczyk żółtopłetwy, pokrojony z pietyzmem w niewielką kostkę, podawany z miąższem pomidora (pierwszy raz się z takim połączeniem spotkałem), odświeża

Kuna do czytania

godzinę osieroconych borsucząt - będziecie płakać ze wzruszenia. Zaś poszukiwanie przez Adama i Nurię pożywienia odpowiedniego dla każdego z ratowanych zwierzaków to rasowy thriller: od wykopywania hurtowych ilości dżdżownic dla bocianów, przez robienie tatara z myszy dla kuny po zaangażowanie większości

Kto sprowadził z Chin herbatę? Holendrzy czy Rosjanie?

Kto sprowadził z Chin herbatę? Holendrzy czy Rosjanie?

posługujący się północnym dialektem (w tym pekińskm), a inaczej mieszkańcy południowego wybrzeża Chin (dialekt hakka), skąd pośrednio sprowadzali herbatę Holendrzy. Zadziwiające, jak obie te językowe ekspansje podzieliły między siebie Europę: rosyjski czaj w sojuszu z tureckim çay (który przez Tatarów

Co warto zjeść i wypić

Co warto zjeść i wypić

tatara powinna się wybronić. Z wynalazków wolę wódkę orkiszową.       Jęczmienna żołądkowa gorzka / 0,5 l - 20,95 zł   Nie lubię wody bez smaku, czyli stołowej ani źródlanej. Lubię mineralną, a najbardziej polską. Robię tylko dwa wyjątki: dla gruzińskiej Borżomi

Cud na lodzie 22.02.1988 (Stopklatka)

Cud na lodzie 22.02.1988 (Stopklatka)

później Dave Christian podaje do Buzza Schneidera. Ten strzela, broni Myszkin. Krążek przejmuje Tatar Zinetuła Bilialetdinow, ale przy bandzie atakuje go bodiczkiem John Harrington. Krążek trafia do Marka Pavelicha, a ten wywracając się, podaje jeszcze do Mike'a Eruzione. Kapitan amerykańskiej drużyny

Testowane Matuszewskim: co wypić i czym zagryźć

Testowane Matuszewskim: co wypić i czym zagryźć

drugim miejscu. Krówka Śmieszka, serek topiony, 120 g - 2,99 zł fot. Michał Mutor Za sprawą sławnego smażonego tatara głośno ostatnio o firmach mięsno- -wędliniarskich. No więc i ja postanowiłem spróbować czegoś niecodziennego. Oto więc kiełbasa z piersi kurczaka. Z mięsa, z którego, jak mi się

Jak zostać kucharzem Martina Scorsese? [WYWIAD]

Jak zostać kucharzem Martina Scorsese? [WYWIAD]

w Cru.dop to moje osobiste wynalazki - dania wymyślone na nowo. Opracowałem na pierwszy rzut oka zaskakujące, ale jak się okazało udane połączenia smaków, np. rybny tatar z czekoladą, gruszką, jabłkiem, boczkiem, czy różnymi typami orzechów... Eksperymenty szalonego kucharza? - Ale tu wszystko jest

Tomasz Kot jako Religa: "Trudno jest zagrać kogoś, kogo ludzie jeszcze pamiętają"

Tomasz Kot jako Religa: "Trudno jest zagrać kogoś, kogo ludzie jeszcze pamiętają"

problemy na styku medycyny i moralności. No tak, ale coś panu powiem. Po studiach byłem na wymianie studenckiej u Tatarów na Krymie. Potem, kiedy w ramach rewizyty Tatarzy przyjechali do Polski, to widziałem, jak niesłychanie byli wstrząśnięci tym, co zobaczyli na Wawelu. Sarkofag Tadeusza Kościuszki

Kuchnia: przepisy na wigilijnego śledzia

Kuchnia: przepisy na wigilijnego śledzia

pokrój w drobną kostkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i keczupem. Jajka na miękko posiekaj tak, aby żółtko połączyło wszystkie składniki. Tatara ułóż na gorących ziemniakach, udekoruj koprem i cytryną. fot. Arkadiusz Ścichocki   Śledziowe canelloni Składniki na 4 porcje

Sportowy top 10: zmarnowane wielkie talenty

Sportowy top 10: zmarnowane wielkie talenty

tylko w sporcie trudno przewidzieć przyszłość nastolatka. fot. Nick Laham Marat Safin Urodzony w Rosji Tatar wygrał dwa tytuły wielkoszlemowe, przez dziewięć tygodni był nr 1 w rankingu ATP. Fachowcy uważają, że jego gra nie miała słabych stron, w dodatku miał świetne warunki fizyczne

Kulinarny przewodnik po Polsce

; TATARZY   Małgorzata Szamocka redaktorka "Poradnika Domowego" i autorka artykułu "Półksiężyc na polskim stole" (miesięcznik "Kuchnia" 10/2005).   Agroturystka Tatarska Jurta, Dżenneta Bogdanowicz, Kruszyniany 58 (k. Krynek), 85 710 84 60  

Regionalne specjały

trzech dni do dwóch tygodni. Tylko kilku baców zdobyło uprawnienia do sprzedaży legalnych oscypków.     6. Kindziuk   Z suwalszczyzny. Typowa wędlina litewska, popularna w północno-wschodniej części Polski. Litwini nauczyli się wyrobu kindziuka prawdopodobnie od Tatarów. Mięso wieprzowe w

Samo mięcho

blue".   Te określenia przyjmuje się na całym świecie - oprócz Tajwanu. Tu wymyślono klasyfikację cyfrową, od 0-10, przy czym 0 oznacza mięso surowe, a 10 mocno wysmażone.   Są jeszcze steki raw , czyli surowe, innymi słowy polski tatar. Francuzi robią swoje steak tartare z cebulą

Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana

w każdym razie mówi Tałaj, ale chyba żartuje.   Kirgizi, Polacy, Tatarzy i Żydzi Nie przepadamy za miejskimi rozrywkami. Do muzeów zaglądamy tylko pod karą chłosty. Wielkie aglomeracje nas męczą. Agroturystyka nudzi. Na zorbing jesteśmy za starzy, a na wspinaczkę - wstyd przyznać - zbyt

Po wielką rybę - wędkowanie na Bałtyku

przeróżnych sposobach przyrządzania ryby. - Może tatara? - rzuca pomysł. Czemu nie. Bierzemy filecik i kawałek folii, którą wykładamy stół. Ciach, ciach i Mariusz ma już wykrojone mięso. Szatkuje je myśliwskim nożem. W okrętowej kuchni znajdujemy słodką paprykę, sól i cytrynę, którą wyciskamy. Całość zjadamy

Praga - życiu pomaga

. Znawcy doznają przy nim ekstazy. Do staropramena trzeba zamówić coś, po co głównie przyjeżdżam do Pragi: pivni syr. Z tym że Na Verandach podają piwny ser w najoryginalniejszy sposób jaki widziałem. Aromatyczne i dojrzewające kawałki ostrego, miękkiego sera przygotowuje się jak nasz tatar. Na talerzu

Forma zawodowa

jest OK. Z czasem przyjdzie doświadczenie, nauczysz się słuchać organizmu, np. źle się poczujesz po ciężkim posiłku albo będziesz ćwiczyć zbyt wcześnie po jedzeniu. Moje rady dotyczące jedzenia nie będą za dobre, bo jestem miłośnikiem polskiej kuchni. Uwielbiam tatara, golonkę, gołąbki, bigos

Liban, smak Bliskiego Wschodu

jedzeniem. Nie, już nic nie mówię o jedzeniu. No dobrze, wspomnę tylko, że podają tutaj najlepsze w Libanie kibbeh nayi - tatara z mięsa jagnięcego lub koziego zmieszanego z kaszą burghul, orzechami pinii, za'atarem i oliwą. Do tego miseczka sosu jogurtowo-czosnkowego i gorący chleb. Do Libanu nie może

Tatar wołowy

tatara, mieszamy. W tatar wkładamy powycinaną cebulę, wkładamy delikatnie żółtko dekorujemy papryką i ogórkiem. cebula;papryka;ogórki konserwowe;żółtka;pieprz;olej słonecznikowy;woda;wołowina;

Tatar śledziowy

, pieprzem i słodką papryką. Za pomocą okrągłej foremki uformuj na talerzu porcje. Kopczyki tatara posyp drobno posiekanymi żółtkami i pietruszką ze szczypiorkiem. Wokół tatara ułóż kapary i listki natki pietruszki. cebula;musztarda;koncentrat pomidorowy;natka pietruszki;żółtka;kapary;natka pietruszki;mleko

Tatar z pstrąga

1 kg pstrąga, pęczek koperku, cytryna, sól, pieprz, maggi, olej, 3 cebule ,kilka ogórków kiszonych, grzybki marynowane Pstrągi wyfiletować i oddzielić od skóry, pomielić dodać posiekany koper, sól, pieprz, trochę oleju, sok z cytryny i maggi do smaku. Uformować kulki i obłożyć posiekanymi ogórkami,

Tatar z łososia

30 dag fileta ze świeżego łososia, 3 małe szalotki, 2 łyżeczki małych kaparów Łososia drobno siekamy nożem. Szalotki obieramy i też bardzo drobno siekamy. Mieszamy rybę z posiekanymi cebulkami i kaparami. Przyprawiamy solą i pieprzem - i tatar gotowy. łosoś;kapary;

Tatar z polędwicy wołowej

kroimy w drobną kostkę. Zmieloną polędwicę doprawiamy do smaku solą, pieprzem maggi i oliwą z oliwek wg upodobania. Bierzemy w dłoń niedużą kulkę mięsa formujemy w okrąg z wgłębieniem na jajko. Oddzielamy jajko od białka i delikatnie wkładamy żółtko do wgłębienia. Obok tatara układamy pokrojona w kostkę