tajskie curry z kurczaka
Najłatwiejsze na świecie tajskie curry z kurczaka
Tajowie nie ufają książkom kucharskim. Gotują na oko i na nos, cały czas sprawdzają smak, doprawiają. Zawsze wychodzi im coś trochę innego. Można ich naśladować, pod warunkiem, że ma się czas i ochotę na zabawę w gotowanie. Na przykład na imprezie, kiedy gotujemy razem z gośćmi. A poniższy przepis uproszczony aż do bólu jest dla tych, którzy boją się eksperymentów i nie mają czasu. Warunek - trzeba kupić gotową pastę curry.
Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat
Dawno, dawno temu w curry było wszystko, w co święta ziemia indyjska obfitowała: ryby, drób, warzywa, mięsa - nawet wołowina. Dziś niezmienne są trzy rzeczy, bez których nie ma tej potrawy. Przyprawy korzenne - świeżo mielone i prażone. Ryż. Oraz sos, czyli kari.
Jedzenie na ulicy
Ciepła jesień to dobra okazja, żeby ruszyć w krótką podróż i przetestować uliczne jedzenie. Jest proste, smaczne i często zaskakujące. Ruszajcie w miasto, gdziekolwiek akurat jesteście.
Jedzenie na ulicy
potrawami curry, szaszłykami satay z kurczaka podawanymi ze słodko-kwaśnym sosem na bazie orzeszków ziemnych. Albo z sałatką z zielonej papai (popularną w Bangkoku) czy chilli crab - krabem podanym w ostrym curry z bułeczkami, którymi można zebrać pyszny sos do ostatniej kropelki. Najbardziej jednak lubię
Kraina tysiąca smaków
Przyrządzania tajskich potraw uczyła mnie Malee Pat na wyspie Tao. Moja podróż kulinarna zaczęła się jednak znacznie wcześniej, w Bangkoku, czyli Mieście Aniołów albo, jak twierdzą Tajowie, stolicy zakochanych. Jadąc autobusem z lotniska na główną ulicę Bangkoku - Khao San Road
Muay thai i nocne światła Bangkoku
. Na początku stawiałem na sprawdzony pad thai (smażony makaron) z kurczakiem, potem zacząłem eksperymentować z różnymi rodzajami curry. Mnogość smaków przyprawia o zawrót głowy. Egzotyczna kuchnia zaspokoi najbardziej wyszukane gusta. Trzeba jednak uważać, bo żołądek może w pewnym momencie
Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli
curry z ostrą papryką chili. Najpopularniejsze są tu tajskie pasty curry. Kaeng przypomina indyjskie sosy curry z kolendrą, kardamonem i kurkumą. W zależności od rodzaju użytych papryczek oraz ilości mleczka kokosowego bywa żółta, zielona lub czerwona. Kaeng kari ma intensywnie
Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!
skosztowałam właśnie w Sajgonie. Z karty wybieram pho bo (rosół wołowy) na ostro, równie popularny jest pho ga z kurczakiem, ale tutejszy drób jest twardszy i chudszy niż nasz. Dostaję wielką miskę wywaru, ryżowego makaronu i cienko pokrojonych plastrów wołowiny z poszatkowanym szczypiorem i trawą
Chiny od kuchni
kulinarnej. I tak na półce szefa kantońskiej kuchni sos ostrygowy stoi razem z indyjskim curry, a ryżowe wino z tajskim mleczkiem kokosowym. Znane chińskie powiedzenie mówi: "Powinno się urodzić w Suzhou (mieszkańcy słynęli z urody), mieszkać w Hangzhou (pięknem miasta
tajskie curry z kurczaka
Kurczak po tajsku
1 butelka oleju do smażenia (najlepiej sojowego), 3-5 piersi z kurczaka (ilość w zasadzie dowolna), 1.5 szklanki mąki pszennej, szczypta kurkumy, 1 jajko, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka ostrego curry, szczypta chili, szczypta soli, 1 szklanka wody, kilka kropel sosu rybnego (najlepiej Squid brand) W
Zielone curry z kurczakiem
puszka mleka kokosowego, 2 piersi z kurczaka (lub inne części kurczaka), 2 lub 3 łyżki stołowe tajskiej pasty curry (w zależności jak ostra potrawę preferujemy), posiekana w krążki cebula, 2 ząbki czosnku, warzywa (zielona fasolka oberżyna cukinia - do wyboru lub każdego po troszku - mniej więcej
Tajskie kuleczki
400 g białej ryby lub mielonej wieprzowiny ewentualnie kurczaka, duży pęczek posiekanej kolendry, 3 posiekane dymki, 1-2 jajka, szczypta utartej skórki limonki, 1 łyżka sosu rybnego, czerwona pasta curry do smaku, 1 utarty ząbek czosnku, mąka kukurydziana lub ziemniaczana Sos:, sok z 1 limonki, 2
Tajskie pulpeciki
400 g białej ryby, mielonej wieprzowiny lub kurczaka, duży pęczek posiekanej kolendry, 3 posiekane dymki, 1-2 jajka, szczypta utartej skórki limonki, 1 łyżka sosu rybnego, czerwona pasta curry do smaku, 1 utarty ząbek czosnku, mąka kukurydziana lub ziemniaczana, Sos: sok z 1 limonki, 2
Tajskie kuleczki
400 g białej ryby, mielonej wieprzowiny lub kurczaka, duży pęczek posiekanej kolendry, 3 posiekane dymki, 1-2 jajka, szczypta utartej skórki limonki, 1 łyżka sosu rybnego, czerwona pasta curry do smaku, 1 utarty ząbek czosnku, mąka kukurydziana lub ziemniaczana, Sos: sok z 1 limonki, 2