tajskie curry z kurczaka

ZLLL

Najłatwiejsze na świecie tajskie curry z kurczaka

Najłatwiejsze na świecie tajskie curry z kurczaka

Tajowie nie ufają książkom kucharskim. Gotują na oko i na nos, cały czas sprawdzają smak, doprawiają. Zawsze wychodzi im coś trochę innego. Można ich naśladować, pod warunkiem, że ma się czas i ochotę na zabawę w gotowanie. Na przykład na imprezie, kiedy gotujemy razem z gośćmi. A poniższy przepis uproszczony aż do bólu jest dla tych, którzy boją się eksperymentów i nie mają czasu. Warunek - trzeba kupić gotową pastę curry.

Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat

Dawno, dawno temu w curry było wszystko, w co święta ziemia indyjska obfitowała: ryby, drób, warzywa, mięsa - nawet wołowina. Dziś niezmienne są trzy rzeczy, bez których nie ma tej potrawy. Przyprawy korzenne - świeżo mielone i prażone. Ryż. Oraz sos, czyli kari.

Jedzenie na ulicy

Ciepła jesień to dobra okazja, żeby ruszyć w krótką podróż i przetestować uliczne jedzenie. Jest proste, smaczne i często zaskakujące. Ruszajcie w miasto, gdziekolwiek akurat jesteście.

Jedzenie na ulicy

Jedzenie na ulicy

potrawami curry, szaszłykami satay z kurczaka podawanymi ze słodko-kwaśnym sosem na bazie orzeszków ziemnych. Albo z sałatką z zielonej papai (popularną w Bangkoku) czy chilli crab - krabem podanym w ostrym curry z bułeczkami, którymi można zebrać pyszny sos do ostatniej kropelki. Najbardziej jednak lubię

Kraina tysiąca smaków

Kraina tysiąca smaków

Przyrządzania tajskich potraw uczyła mnie Malee Pat na wyspie Tao. Moja podróż kulinarna zaczęła się jednak znacznie wcześniej, w Bangkoku, czyli Mieście Aniołów albo, jak twierdzą Tajowie, stolicy zakochanych. Jadąc autobusem z lotniska na główną ulicę Bangkoku - Khao San Road

Muay thai i nocne światła Bangkoku

Muay thai i nocne światła Bangkoku

. Na początku stawiałem na sprawdzony pad thai (smażony makaron) z kurczakiem, potem zacząłem eksperymentować z różnymi rodzajami curry. Mnogość smaków przyprawia o zawrót głowy. Egzotyczna kuchnia zaspokoi najbardziej wyszukane gusta. Trzeba jednak uważać, bo żołądek może w pewnym momencie

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

curry z ostrą papryką chili. Najpopularniejsze są tu tajskie pasty curry. Kaeng przypomina indyjskie sosy curry z kolendrą, kardamonem i kurkumą. W zależności od rodzaju użytych papryczek oraz ilości mleczka kokosowego bywa żółta, zielona lub czerwona. Kaeng kari ma intensywnie

Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!

Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!

skosztowałam właśnie w Sajgonie. Z karty wybieram pho bo (rosół wołowy) na ostro, równie popularny jest pho ga z kurczakiem, ale tutejszy drób jest twardszy i chudszy niż nasz. Dostaję wielką miskę wywaru, ryżowego makaronu i cienko pokrojonych plastrów wołowiny z poszatkowanym szczypiorem i trawą

Chiny od kuchni

Chiny od kuchni

kulinarnej. I tak na półce szefa kantońskiej kuchni sos ostrygowy stoi razem z indyjskim curry, a ryżowe wino z tajskim mleczkiem kokosowym. Znane chińskie powiedzenie mówi: "Powinno się urodzić w Suzhou (mieszkańcy słynęli z urody), mieszkać w Hangzhou (pięknem miasta

Kurczak po tajsku

1 butelka oleju do smażenia (najlepiej sojowego), 3-5 piersi z kurczaka (ilość w zasadzie dowolna), 1.5 szklanki mąki pszennej, szczypta kurkumy, 1 jajko, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka ostrego curry, szczypta chili, szczypta soli, 1 szklanka wody, kilka kropel sosu rybnego (najlepiej Squid brand) W

Zielone curry z kurczakiem

puszka mleka kokosowego, 2 piersi z kurczaka (lub inne części kurczaka), 2 lub 3 łyżki stołowe tajskiej pasty curry (w zależności jak ostra potrawę preferujemy), posiekana w krążki cebula, 2 ząbki czosnku, warzywa (zielona fasolka oberżyna cukinia - do wyboru lub każdego po troszku - mniej więcej

Tajskie kuleczki

400 g białej ryby lub mielonej wieprzowiny ewentualnie kurczaka, duży pęczek posiekanej kolendry, 3 posiekane dymki, 1-2 jajka, szczypta utartej skórki limonki, 1 łyżka sosu rybnego, czerwona pasta curry do smaku, 1 utarty ząbek czosnku, mąka kukurydziana lub ziemniaczana Sos:, sok z 1 limonki, 2

Tajskie pulpeciki

400 g białej ryby, mielonej wieprzowiny lub kurczaka, duży pęczek posiekanej kolendry, 3 posiekane dymki, 1-2 jajka, szczypta utartej skórki limonki, 1 łyżka sosu rybnego, czerwona pasta curry do smaku, 1 utarty ząbek czosnku, mąka kukurydziana lub ziemniaczana, Sos: sok z 1 limonki, 2

Tajskie kuleczki

400 g białej ryby, mielonej wieprzowiny lub kurczaka, duży pęczek posiekanej kolendry, 3 posiekane dymki, 1-2 jajka, szczypta utartej skórki limonki, 1 łyżka sosu rybnego, czerwona pasta curry do smaku, 1 utarty ząbek czosnku, mąka kukurydziana lub ziemniaczana, Sos: sok z 1 limonki, 2