tajskie curry

ZLLL

Najłatwiejsze na świecie tajskie curry z kurczaka

Najłatwiejsze na świecie tajskie curry z kurczaka

Tajowie nie ufają książkom kucharskim. Gotują na oko i na nos, cały czas sprawdzają smak, doprawiają. Zawsze wychodzi im coś trochę innego. Można ich naśladować, pod warunkiem, że ma się czas i ochotę na zabawę w gotowanie. Na przykład na imprezie, kiedy gotujemy razem z gośćmi. A poniższy przepis uproszczony aż do bólu jest dla tych, którzy boją się eksperymentów i nie mają czasu. Warunek - trzeba kupić gotową pastę curry.

Zupa tajska: zrób ją sam [instrukcja krok po kroku]

Tajska zupa to typowo męskie danie. Pracy przy niej niewiele, a na bazie przepisu podstawowego można samemu stworzyć jej autorską wersję. Najlepsze w niej jest zaś to, że efekt właściwie zawsze rewelacyjny. Goście zachwyceni, ukochana w siódmym niebie, a ty zbierzesz pochwały. Do tego w chłodne dni ta pikantna zupa doskonale rozgrzewa.

Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić

Mieszkańcy Azji czy Ameryki Południowej nie wyobrażają sobie kuchni bez ostrych dodatków. Rosnąca liczba osób, które uwielbiają dania wywodzące się z tych rejonów sprawiła, że świat oszalał na punkcie pikantnych przypraw i sosów. Używamy ich dla smaku, nie tylko podczas zmagań kulinarnych, ale także przy okazji testów ostrości. Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić i chętnie wprowadzicie je do swojej kuchni.

Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat

Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat

próbować curry tajskiego. Cenią je nawet Hindusi. Tajlandia od wieków handlowała z Indiami, oba kraje miały zbliżoną kulturę i kuchnię. Podobnie jak Hindusi, Tajowie kochali wszystko, co ostre i aromatyczne, mieli także dostęp do identycznych przypraw. A jednak curry tajskie smakuje inaczej niż

Kraina tysiąca smaków

Kraina tysiąca smaków

sezamowym i sojowym. Brakowało natomiast jakichkolwiek miarek, nie było też wagi - w kuchni tajskiej wszystko dodaje się na oko.     Mae Ploy Żółta pasta curry 13 zł/400 g   MaLing Kasztany wodne 6,80 zł/567 ml     Tajskie śniadanie to zazwyczaj zupa ryżowa   - czysta lub

Muay thai i nocne światła Bangkoku

Muay thai i nocne światła Bangkoku

, trener i właściciel Lumpinee Academy znajdującej się w sąsiedztwie Lumpinee Boxing Stadium, mekki tajskiego boksu. Jednej z dwóch największych w Bangkoku. To właśnie w jego akademii, która wychowała wielu mistrzów muay thai, miałem okazję odbyć trening i poznawać tajniki narodowego sportu

Jedzenie na ulicy

Jedzenie na ulicy

curry, szaszłykami satay z kurczaka podawanymi ze słodko-kwaśnym sosem na bazie orzeszków ziemnych. Albo z sałatką z zielonej papai (popularną w Bangkoku) czy chilli crab - krabem podanym w ostrym curry z bułeczkami, którymi można zebrać pyszny sos do ostatniej kropelki. Najbardziej jednak lubię "

Jedzenie na ulicy

Jedzenie na ulicy

potrawami curry, szaszłykami satay z kurczaka podawanymi ze słodko-kwaśnym sosem na bazie orzeszków ziemnych. Albo z sałatką z zielonej papai (popularną w Bangkoku) czy chilli crab - krabem podanym w ostrym curry z bułeczkami, którymi można zebrać pyszny sos do ostatniej kropelki. Najbardziej jednak lubię

Burrito

Burrito

; Najłatwiejsze na świecie tajskie curry z kurczaka       Tortilla krok po kroku       Golonka po bawarsku         Pasta i basta     Na ryby       Risotto con mozzarella e pomodori semiscchi            

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

curry z ostrą papryką chili. Najpopularniejsze są tu tajskie pasty curry. Kaeng przypomina indyjskie sosy curry z kolendrą, kardamonem i kurkumą. W zależności od rodzaju użytych papryczek oraz ilości mleczka kokosowego bywa żółta, zielona lub czerwona. Kaeng kari ma intensywnie

Bliny

Bliny

;   Golonka po bawarsku     Zupa cebulowa     chicken tikka - krok po kroku     Najłatwiejsze na świecie tajskie curry z kurczaka       Tortilla krok po kroku     Risotto con mozzarella e pomodori

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

;   Zobacz też na Logo24 :      Najłatwiejsze na świecie tajskie curry z kurczaka       chicken tikka - krok po kroku               Samo mięcho       Tortilla krok po kroku            

Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!

Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!

cytrynową. Pachnie imbirem, cynamonem i anyżem. Ale to nie koniec. Wietnamska szkoła gotowania każe doprawić zupę po swojemu. Pomaga mi właściciel knajpki. Z kosza wypełnionego naręczem świeżych ziół wyciąga kolendrę, tajską bazylię, miętę, rzeżuchę, rokiettę, rozrywa liście nad talerzem i wrzuca

Top 10: niemieckie rieslingi do 45 zł

Top 10: niemieckie rieslingi do 45 zł

, aż po schabowy. Jest idealnym partnerem do wielu potraw kuchni azjatyckiej - lżejszymi, wytrawnymi rieslingami można popijać sushi, pełniejszymi, odrobinę słodszymi indyjskie curry czy dania tajskie. Riesling pochodzi z Niemiec i tam wciąż jest najważniejszą odmianą. Przyczyna jest prosta - odmiana

Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska

specjalności i zasobności portfeli gości. Do Cafe Puszkin albo restauracji z kuchnią tajską przy bulwarze Suworowa nie ma co wchodzić bez platynowej karty kredytowej. Ale są też tańsze miejsca. W knajpach serwujących dania rosyjskie polecam garszoczki, czyli zapiekane mięso, ziemniaki i jakaś jarzyna

Kuchnia Australijska - Niedźwiedź  w krainie kangurów

Kuchnia Australijska - Niedźwiedź w krainie kangurów

. Skądkolwiek by jednak nie była, smakuje świetnie. Jadłem i przyrządzoną na barbie, i w tajskiej knajpce, duszoną z trawą cytrynową. Podobno świetnie też smakuje na surowo. Albo king fish, tej spróbowałem na Cable Beach koło Broome. Plaża cudo: 22 km piasku nad Oceanem Indyjskim, oszalałe słońce, a do tego

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

problemu. No to po co w ogóle zawracać sobie głowę afrodyzjakami? Po to, by po wspólnym wyrafinowanym posiłku przeżyć finezyjny erotyczny deser. Jak hinduskie curry podbiło świat Dawno, dawno temu w curry było wszystko, w co święta ziemia indyjska obfitowała: ryby, drób, warzywa, mięsa

Chiny od kuchni

Chiny od kuchni

Zachód pochodziło niegdyś właśnie z tego regionu. Kontakty kantończyków z kuchnią innych krajów, głównie azjatyckich, także odegrały rolę w rozwoju lokalnej specyfiki kulinarnej. I tak na półce szefa kantońskiej kuchni sos ostrygowy stoi razem z indyjskim curry, a ryżowe wino z tajskim mleczkiem

Pulpeciki z tajskim curry

3 łyżki oleju, tajska pasta curry, mleko kokosowe, cukier, do wyboru:, marchewka pokrojona w plasterki, cebula, czosnek, utarty korzeń imbiru, tajska bazylia, nać kolendry, limonka Pulpeciki wyjmij z zamrażarki. Warzywa pokrojone wrzuć na rozgrzany olej, podsmaż, dodaj pastę curry i odrobinę

Curry z krewetek po tajsku

1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych, 1 szklanka drobno pokrojonej cebuli, 1 szklanka posiekanych dymek, 1-2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry, 400 ml niesłodzonego mleka kokosowego, 1 szklanka bulionu drobiowego, 3 łyżki tajskiego sosu rybnego, 2 łyżeczki cukru, 1 szklanka pomidorów pokrojonych w

Curry z wołowiną po tajsku

25-30 dag polędwicy wołowej, 2 posiekane szalotki, 2 łyżki zmiażdżonej trawy cytrynowej, 1 roztarty ząbek czosnku, 1 łyżka startego imbiru, 1.5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, odrobina cukru, 12 dag makaronu ryżowego, 2 łyżki oleju, 20 dag groszku cukrowego, 1 szklanka

Tajskie kuleczki

400 g białej ryby lub mielonej wieprzowiny ewentualnie kurczaka, duży pęczek posiekanej kolendry, 3 posiekane dymki, 1-2 jajka, szczypta utartej skórki limonki, 1 łyżka sosu rybnego, czerwona pasta curry do smaku, 1 utarty ząbek czosnku, mąka kukurydziana lub ziemniaczana Sos:, sok z 1 limonki, 2

Tajskie pulpeciki

400 g białej ryby, mielonej wieprzowiny lub kurczaka, duży pęczek posiekanej kolendry, 3 posiekane dymki, 1-2 jajka, szczypta utartej skórki limonki, 1 łyżka sosu rybnego, czerwona pasta curry do smaku, 1 utarty ząbek czosnku, mąka kukurydziana lub ziemniaczana, Sos: sok z 1 limonki, 2