tajskie curry
Najłatwiejsze na świecie tajskie curry z kurczaka
Tajowie nie ufają książkom kucharskim. Gotują na oko i na nos, cały czas sprawdzają smak, doprawiają. Zawsze wychodzi im coś trochę innego. Można ich naśladować, pod warunkiem, że ma się czas i ochotę na zabawę w gotowanie. Na przykład na imprezie, kiedy gotujemy razem z gośćmi. A poniższy przepis uproszczony aż do bólu jest dla tych, którzy boją się eksperymentów i nie mają czasu. Warunek - trzeba kupić gotową pastę curry.
Zupa tajska: zrób ją sam [instrukcja krok po kroku]
Tajska zupa to typowo męskie danie. Pracy przy niej niewiele, a na bazie przepisu podstawowego można samemu stworzyć jej autorską wersję. Najlepsze w niej jest zaś to, że efekt właściwie zawsze rewelacyjny. Goście zachwyceni, ukochana w siódmym niebie, a ty zbierzesz pochwały. Do tego w chłodne dni ta pikantna zupa doskonale rozgrzewa.
Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat
Dawno, dawno temu w curry było wszystko, w co święta ziemia indyjska obfitowała: ryby, drób, warzywa, mięsa - nawet wołowina. Dziś niezmienne są trzy rzeczy, bez których nie ma tej potrawy. Przyprawy korzenne - świeżo mielone i prażone. Ryż. Oraz sos, czyli kari.
Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić
bardzo ostre, dzięki którym poczujemy się tak, jak podczas prawdziwej meksykańskiej lub tajskiej uczty. Ostre trio Zestaw sosów bardzo ostrych Roleski został skomponowany w taki sposób, aby znalazły się w nim trzy sosy o różnym poziomie ostrości. Degustację warto rozpocząć od najłagodniejszego z
Kraina tysiąca smaków
Tajowie nazywają swój kraj Krainą Tysiąca Smaków. Bo rzeczywiście - bogactwo owoców, warzyw, różnorodność przypraw, ich niespotykana kolorystyka i aromat sprawiają, że kuchnia tajska nie ma sobie równych. Banany w cieście i prażone robale
Muay thai i nocne światła Bangkoku
, trener i właściciel Lumpinee Academy znajdującej się w sąsiedztwie Lumpinee Boxing Stadium, mekki tajskiego boksu. Jednej z dwóch największych w Bangkoku. To właśnie w jego akademii, która wychowała wielu mistrzów muay thai, miałem okazję odbyć trening i poznawać tajniki narodowego sportu
Jedzenie na ulicy
curry, szaszłykami satay z kurczaka podawanymi ze słodko-kwaśnym sosem na bazie orzeszków ziemnych. Albo z sałatką z zielonej papai (popularną w Bangkoku) czy chilli crab - krabem podanym w ostrym curry z bułeczkami, którymi można zebrać pyszny sos do ostatniej kropelki. Najbardziej jednak lubię "
Jedzenie na ulicy
potrawami curry, szaszłykami satay z kurczaka podawanymi ze słodko-kwaśnym sosem na bazie orzeszków ziemnych. Albo z sałatką z zielonej papai (popularną w Bangkoku) czy chilli crab - krabem podanym w ostrym curry z bułeczkami, którymi można zebrać pyszny sos do ostatniej kropelki. Najbardziej jednak lubię
Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli
curry z ostrą papryką chili. Najpopularniejsze są tu tajskie pasty curry. Kaeng przypomina indyjskie sosy curry z kolendrą, kardamonem i kurkumą. W zależności od rodzaju użytych papryczek oraz ilości mleczka kokosowego bywa żółta, zielona lub czerwona. Kaeng kari ma intensywnie
Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!
cytrynową. Pachnie imbirem, cynamonem i anyżem. Ale to nie koniec. Wietnamska szkoła gotowania każe doprawić zupę po swojemu. Pomaga mi właściciel knajpki. Z kosza wypełnionego naręczem świeżych ziół wyciąga kolendrę, tajską bazylię, miętę, rzeżuchę, rokiettę, rozrywa liście nad talerzem i wrzuca
Top 10: niemieckie rieslingi do 45 zł
, aż po schabowy. Jest idealnym partnerem do wielu potraw kuchni azjatyckiej - lżejszymi, wytrawnymi rieslingami można popijać sushi, pełniejszymi, odrobinę słodszymi indyjskie curry czy dania tajskie. Riesling pochodzi z Niemiec i tam wciąż jest najważniejszą odmianą. Przyczyna jest prosta - odmiana
Chiny od kuchni
kulinarnej. I tak na półce szefa kantońskiej kuchni sos ostrygowy stoi razem z indyjskim curry, a ryżowe wino z tajskim mleczkiem kokosowym. Znane chińskie powiedzenie mówi: "Powinno się urodzić w Suzhou (mieszkańcy słynęli z urody), mieszkać w Hangzhou (pięknem miasta
tajskie curry
Pulpeciki z tajskim curry
3 łyżki oleju, tajska pasta curry, mleko kokosowe, cukier, do wyboru:, marchewka pokrojona w plasterki, cebula, czosnek, utarty korzeń imbiru, tajska bazylia, nać kolendry, limonka Pulpeciki wyjmij z zamrażarki. Warzywa pokrojone wrzuć na rozgrzany olej, podsmaż, dodaj pastę curry i odrobinę
Curry z krewetek po tajsku
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych, 1 szklanka drobno pokrojonej cebuli, 1 szklanka posiekanych dymek, 1-2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry, 400 ml niesłodzonego mleka kokosowego, 1 szklanka bulionu drobiowego, 3 łyżki tajskiego sosu rybnego, 2 łyżeczki cukru, 1 szklanka pomidorów pokrojonych w
Curry z wołowiną po tajsku
25-30 dag polędwicy wołowej, 2 posiekane szalotki, 2 łyżki zmiażdżonej trawy cytrynowej, 1 roztarty ząbek czosnku, 1 łyżka startego imbiru, 1.5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, odrobina cukru, 12 dag makaronu ryżowego, 2 łyżki oleju, 20 dag groszku cukrowego, 1 szklanka
Tajskie kuleczki
400 g białej ryby lub mielonej wieprzowiny ewentualnie kurczaka, duży pęczek posiekanej kolendry, 3 posiekane dymki, 1-2 jajka, szczypta utartej skórki limonki, 1 łyżka sosu rybnego, czerwona pasta curry do smaku, 1 utarty ząbek czosnku, mąka kukurydziana lub ziemniaczana Sos:, sok z 1 limonki, 2
Tajskie pulpeciki
400 g białej ryby, mielonej wieprzowiny lub kurczaka, duży pęczek posiekanej kolendry, 3 posiekane dymki, 1-2 jajka, szczypta utartej skórki limonki, 1 łyżka sosu rybnego, czerwona pasta curry do smaku, 1 utarty ząbek czosnku, mąka kukurydziana lub ziemniaczana, Sos: sok z 1 limonki, 2