tajski kurczak curry

ZLLL

Najłatwiejsze na świecie tajskie curry z kurczaka

Najłatwiejsze na świecie tajskie curry z kurczaka

Tajowie nie ufają książkom kucharskim. Gotują na oko i na nos, cały czas sprawdzają smak, doprawiają. Zawsze wychodzi im coś trochę innego. Można ich naśladować, pod warunkiem, że ma się czas i ochotę na zabawę w gotowanie. Na przykład na imprezie, kiedy gotujemy razem z gośćmi. A poniższy przepis uproszczony aż do bólu jest dla tych, którzy boją się eksperymentów i nie mają czasu. Warunek - trzeba kupić gotową pastę curry.

Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat

Dawno, dawno temu w curry było wszystko, w co święta ziemia indyjska obfitowała: ryby, drób, warzywa, mięsa - nawet wołowina. Dziś niezmienne są trzy rzeczy, bez których nie ma tej potrawy. Przyprawy korzenne - świeżo mielone i prażone. Ryż. Oraz sos, czyli kari.

Jedzenie na ulicy

Ciepła jesień to dobra okazja, żeby ruszyć w krótką podróż i przetestować uliczne jedzenie. Jest proste, smaczne i często zaskakujące. Ruszajcie w miasto, gdziekolwiek akurat jesteście.

Jedzenie na ulicy

Jedzenie na ulicy

potrawami curry, szaszłykami satay z kurczaka podawanymi ze słodko-kwaśnym sosem na bazie orzeszków ziemnych. Albo z sałatką z zielonej papai (popularną w Bangkoku) czy chilli crab - krabem podanym w ostrym curry z bułeczkami, którymi można zebrać pyszny sos do ostatniej kropelki. Najbardziej jednak lubię

Kraina tysiąca smaków

Kraina tysiąca smaków

Tajowie nazywają swój kraj Krainą Tysiąca Smaków. Bo rzeczywiście - bogactwo owoców, warzyw, różnorodność przypraw, ich niespotykana kolorystyka i aromat sprawiają, że kuchnia tajska nie ma sobie równych. Banany w cieście i prażone robale

Muay thai i nocne światła Bangkoku

Muay thai i nocne światła Bangkoku

. Na początku stawiałem na sprawdzony pad thai (smażony makaron) z kurczakiem, potem zacząłem eksperymentować z różnymi rodzajami curry. Mnogość smaków przyprawia o zawrót głowy. Egzotyczna kuchnia zaspokoi najbardziej wyszukane gusta. Trzeba jednak uważać, bo żołądek może w pewnym momencie

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

curry z ostrą papryką chili. Najpopularniejsze są tu tajskie pasty curry. Kaeng przypomina indyjskie sosy curry z kolendrą, kardamonem i kurkumą. W zależności od rodzaju użytych papryczek oraz ilości mleczka kokosowego bywa żółta, zielona lub czerwona. Kaeng kari ma intensywnie

Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!

Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!

skosztowałam właśnie w Sajgonie. Z karty wybieram pho bo (rosół wołowy) na ostro, równie popularny jest pho ga z kurczakiem, ale tutejszy drób jest twardszy i chudszy niż nasz. Dostaję wielką miskę wywaru, ryżowego makaronu i cienko pokrojonych plastrów wołowiny z poszatkowanym szczypiorem i trawą

Chiny od kuchni

Chiny od kuchni

kulinarnej. I tak na półce szefa kantońskiej kuchni sos ostrygowy stoi razem z indyjskim curry, a ryżowe wino z tajskim mleczkiem kokosowym. Znane chińskie powiedzenie mówi: "Powinno się urodzić w Suzhou (mieszkańcy słynęli z urody), mieszkać w Hangzhou (pięknem miasta

Kurczak po tajsku

1 butelka oleju do smażenia (najlepiej sojowego), 3-5 piersi z kurczaka (ilość w zasadzie dowolna), 1.5 szklanki mąki pszennej, szczypta kurkumy, 1 jajko, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka ostrego curry, szczypta chili, szczypta soli, 1 szklanka wody, kilka kropel sosu rybnego (najlepiej Squid brand) W

Zielone curry z kurczakiem

puszka mleka kokosowego, 2 piersi z kurczaka (lub inne części kurczaka), 2 lub 3 łyżki stołowe tajskiej pasty curry (w zależności jak ostra potrawę preferujemy), posiekana w krążki cebula, 2 ząbki czosnku, warzywa (zielona fasolka oberżyna cukinia - do wyboru lub każdego po troszku - mniej więcej

Tajskie kuleczki

400 g białej ryby lub mielonej wieprzowiny ewentualnie kurczaka, duży pęczek posiekanej kolendry, 3 posiekane dymki, 1-2 jajka, szczypta utartej skórki limonki, 1 łyżka sosu rybnego, czerwona pasta curry do smaku, 1 utarty ząbek czosnku, mąka kukurydziana lub ziemniaczana Sos:, sok z 1 limonki, 2

Tajskie pulpeciki

400 g białej ryby, mielonej wieprzowiny lub kurczaka, duży pęczek posiekanej kolendry, 3 posiekane dymki, 1-2 jajka, szczypta utartej skórki limonki, 1 łyżka sosu rybnego, czerwona pasta curry do smaku, 1 utarty ząbek czosnku, mąka kukurydziana lub ziemniaczana, Sos: sok z 1 limonki, 2

Tajskie kuleczki

400 g białej ryby, mielonej wieprzowiny lub kurczaka, duży pęczek posiekanej kolendry, 3 posiekane dymki, 1-2 jajka, szczypta utartej skórki limonki, 1 łyżka sosu rybnego, czerwona pasta curry do smaku, 1 utarty ząbek czosnku, mąka kukurydziana lub ziemniaczana, Sos: sok z 1 limonki, 2