tagliolini

Tagliolini z ziołami

400 g tagliolini, 30 g masła, 100 g śmietanki, 1 żółtko, 2 łyżki parmezanu, 4-5 łyżek posiekanych ziół najlepiej świeżych (co uda nam się kupić):, szczypiorek, szałwia, bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek, natka, majeranek. Zioła rozcieramy ze śmietaną, żółtkiem, solą, pieprzem i parmezanem i

Makaron tagliolini z kawiorem

1/2 paczki tagliolini (cieniutkie wstążki), szklanka wytrawnego musującego wina, 3 posiekane szalotki, 50 g masła, 1/2 szklanki śmietanki, kawior, cytryna, sól, biały pieprz Na maśle zeszklić szalotki, wlać szampana, odparować, aż zostanie połowa płynu. Wlać śmietankę, chwilę pogotować. Doprawić

Tagliolini al pesto

400 g makaronu, 60 g parmezanu, 10 gałązek świeżej bazylii, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika, ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek Umyte, osuszone liście bazylii miksujemy z oliwą, solą i czosnkiem. Stopniowo dodajemy orzeszki lub pestki i ser, dolewając jednocześnie oliwę.

Tagliolini z kawiorem

1/2 paczki tagliolini (cieniutkie wstążki), szklanka wytrawnego musującego wina, 3 posiekane szalotki, 50 g masła, 1/2 szklanki śmietanki, kawior, cytryna, sól, biały pieprz Na maśle zeszklić szalotki, wlać szampana, odparować, aż zostanie połowa płynu. Wlać śmietankę, chwilę pogotować. Doprawić

Makaron tagliolini w sosie cytrynowym

Składniki na ok. 500 g świeżego makaronu spaghetti tagliolini*: 400 g mąki semolina (z pszenicy durum), 4 jaja, 40 g soli, Sos: 2 cytryny, 200 ml śmietany 36 proc., 80 g parmigiano reggiano, natka pietruszki, sól, pieprz do smaku Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie