tabletki zmieniające smak
Tabletki zmieniające smak
Synsepal słodki jest nazywany cudownym owocem, ponieważ w cudowny sposób (darujmy sobie naukowe uzasadnienia) zmienia sposób, w jaki kubki smakowe odbierają smak spożywanych pokarmów.
Szyk i szok
Ekscentryczni, wolnomyślicielscy, nonszalanccy indywidualiści. Przesadnie eleganccy i finezyjni w sposobie ubierania, wysławiania, manier, gustów i upodobań. Nie podporządkowują się obowiązującym normom społecznym poza tymi, które sobie sami wyznaczają. Dandysi przetrwali rewolucje, wojny, zmiany mód i obyczajów, upadki rządów i klas społecznych. I odrodzili się w nowych pokoleniach.
tabletki zmieniające smak
Koktajl truskawkowy niskokaloryczny
1/2 kg świeżych (lub mrożonych) truskawek,1 kubek 400g jogurtu greckiego,1 łyżka miodu (najlepiej malinowego) lub syropu klonowego,5-15 kropli stewii (lub kilka tabletek stewii) według uznania i smaku,kilka listków melisy,kostki lodu Truskawki płuczemy i obieramy z szypułek. Miksujemy je z jogurtem
Śledź po żydowsku
Filety śledziowe, 2 przeciery pomidorowe ,2 garstki rodzynek ,cebula, szczypta papryki ostrej i słodkiej,łyżeczka musztardy,cukier do smaku,sol,pieprz,olej Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez 4 godziny, dwukrotnie zmieniając wodę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać przecier
Pstrąg po galicyjsku z chrzanem
4 pstrągi, 4 ząbki czosnku, 2 cytryny, pęczek natki, 1/3 szklanki oleju, sól, pieprz, świeżo starty chrzan Oczyść i spraw pstrągi. Pozostaw głowy, ale usuń oczy. Ryby dokładnie umyj, kilkakrotnie zmieniając wodę. Osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj czosnkiem roztartym z solą, oprósz pieprzem. Włóż
Kurkowy przysmak bacy
70 dag świeżych kurek,30 dag podgrzybków,1 duża cebula,10 dag masła,pół szkl. bulionu warzywnego,1 szkl. śmietany kremówki,3 łyżki posiekanej natki,sól,mielony biały pieprz Grzyby oczyść dokładnie wypłucz zmieniając kilkukrotnie wodę. Wrzuć do dużej ilości wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez
Flaki po warszawsku z pulpetami
, natka, bułka tarta, 5 dag parmezanu Flaki pokrój w paski, gotuj 1-2 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę. Ugotuj rosół wołowy ze szpondra i włoszczyzny z dodatkiem ziela angielskiego, listka laurowego i soli. Przecedź, dodaj flaki, gotuj razem 30 minut. Warzywa z rosołu (seler, marchew, pietruszkę