szybka rzeźba mięśni
Faceci, jakich można spotkać na siłowni
Jedni zawstydzą cię mięśniami, inni stwierdzą, że masz niezbilansowaną dietę. Ci najmilsi będą chcieli się zaprzyjaźnić i podpowiedzieć ci kilka fitnessowych sztuczek. Z jakim towarzystwem zetkniesz się na siłowni?
Mój pierwszy raz: staję do walki na rękę z mistrzem
Dwaj giganci zastygli w bezruchu. Czas płynie, a oni ani drgną. O tym, że żyją świadczą jedynie nabrzmiewające na bicepsach żyły i krople potu ściekające im z czół. Gdyby fidiasz zobaczył tych tytanów, od razu chwyciłby za dłuto. Stoję jak zahipnotyzowany. Nie codziennie widzę w akcji czołowych polskich armwrestlerów.
Rafting w Himalajach
Oto opowieść o jednej rzece, trzech pontonach i kilkunastu bardzo mokrych osobach. Bardzo mokrych, bo na miejsce mojego pierwszego spływu wybrałem nie coś prostego, a rzekę Kaligandaki. Moja raftingowa inicjacja odbyła się więc w Himalajach. Warto było!
szybka rzeźba mięśni
Lazania mięsna
rondlu o dużej średnicy zeszklij na oleju cebulę, a następnie dodaj wołowinę. W drugim rondlu na małym ogniu roztop masło, dodaj mąkę i bardzo dokładnie i szybko wymieszaj drewnianą łyżką. Pilnuj, żeby zasmażka się nie przypaliła. Następnie dolewaj stopniowo mleko, cały czas mieszając i pilnując, żeby
SCALOPPINE AL MARSALA (Bitki cielęce z Marsalą)
. Wlewamy marsalę, przewracamy szybko mięso i układamy bitki na ciepłym półmisku wraz z sosem. Na patelnię wlewamy wodę lub wywar i mieszamy, zbierając pozostałości sosu. Dodajemy mascarpone i szybko rozpuszczamy, aż powstanie kremowy sos. Polewamy nim mięso i od razu podajemy. mąka;pieprz;masło;woda;wywar
Musaka
-warzywną, a wierzch posypujemy pokruszoną fetą. Musakę zapiekamy 10 minut w temp. 180°C. Jeśli wierzch będzie się za szybko rumienił, przykrywamy całość płatem folii aluminiowej. Podajemy na ciepło lub na zimno. Rada: Jagnięcinę najlepiej kupować w specjalistycznych sklepach mięsnych, które zaopatrują się
Kotlety cielęce ze świeżą szałwią lub bazylią
, więc liczymy po dwa na osobę. Kotlety szpikujemy ząbkami czosnku (2 ćwiartki ząbka na 1 kotlet). Na patelni, na małym ogniu rozgrzewamy masło i margarynę, dorzucamy liście przypraw i trzymamy je przez 3 minuty. Zwiększamy ogień, wrzucamy kotlety i szybko obsmażamy 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli mamy
Łopatka jagnięca z zapiekanymi pomidorami
drobno pokrój. W rondelku podsmaż na oleju mięso jagnięce wraz z cebulą, dodaj miód, kminek, dopraw solą i pieprzem. Zwiększ ogień i szybko podsmaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj sos z pieczeni, zmniejsz ogień i duś bez przykrycia około 45 minut tak, aby mięso było bardzo miękkie. Kozi ser zetrzyj