szisza do palenia

Katarzyna Waśko

Izrael i Jordania: w krainie otoczonej pustynią

Izrael i Jordania: w krainie otoczonej pustynią

Zawsze marzyłam, żeby spać na pustyni. Przed snem beduińska kolacja: Ita, ser z mleka wielbłądziego i kilka kawałków koziego mięsa. Potem miętowa herbata i zachód słońca. A my spokojnie palimy sziszę i mamy gęsią skórkę, bo błyskawicznie zaczyna robić się zimno. Nawet nie wiem, kiedy zasypiam pod kilkoma warstwami wełnianych koców...

Top 10 atrakcji: Dubaj (2019)

Dubaj nie traci tempa, nie spoczywa na laurach i nadal zaskakuje. Lecisz gdzieś Emirates? Koniecznie zrób sobie chociaż dwudniową przesiadkę w mieście najbardziej szalonych szejków świata. Co warto wówczas zobaczyć?

Smaki Arabii

Pełna prostoty, ale i aromatycznych przypraw, pracochłonna, ale ściśle związana z naturą, słodko-gorzka, a przy tym oparta na żelaznych regułach. Kuchnia Arabii.

Erytrea na obrzeżach Afryki

Erytrea na obrzeżach Afryki

Ach, stereotypy i uprzedzenia... Nie, w Erytrei nie ma już wojny od kilkunastu lat, a jedzenie jest po prostu wyborne. Od czasu kiedy ten nadmorski pas Abisynii po długotrwałej, wycieńczającej wojnie, odłączył się od Etiopii, w kraju panuje spokój. I o ile do Etiopii, znanej ze