salsa przepis

Krzysztof Żołyński, Magdalena Żołyńska

7 prostych przepisów na dania na dużą imprezę

7 prostych przepisów na dania na dużą imprezę

Urządzasz imprezę, chcesz błysnąć, ale brak ci talentu kulinarnego? Albo po prostu masz mało czasu? Z nami przygotujesz proste, ale pyszne przekąski. Sukces gwarantowany! To przepisy na 10-12 osób. Pod każdym znajdziesz informacje, ile czasu zajmie zrobienie przekąski oraz o stopniu trudności.

Świat pierogów

Smaki z dzieciństwa? Ja pamiętam dwa najważniejsze: mleko prosto od krowy i pierogi z soczewicą. Takich, jakie robiła moja babcia, już nikt nie powtórzy. Ale gdyby się komuś udało, niech da znać.

Burrito

Przepis zaproponował Thorsten Hoeck, szef kuchni restauracji Frida w hotelu Intercontinental w Warszawie

Polpetine di lesso

muszkatołowa,mąka,olej do smażenia,Salsa verde:,1 pęczek zielonej pietruszki,2 ząbki czosnku,,1 jajko na twardo,czubata łyżka kaparów,3 filety anchois,1 mały ogórek kiszony,sól,pieprz,oliwa,Salsa rossa (wg przepisu Confraternita del Bollito Misto):,1 kg pomidorów,1 cebula,1 marchewka,1/2 czerwonej papryki,1

Quesadillas smażone z serem

. Wkładać do środka ser i zlepiać brzegi jak w pierogach. Smażyć z obu stron na patelni zanurzone w gorącym oleju. Po usmażeniu osuszać na papierze. Podawać gorące z salsą i kwaśną śmietaną. To jest ulubiony przepis zielona_bula , zobacz jej ulubione przepisy mąka kukurydziana;mąka pszenna;woda

Enchiladas verdes (zapiekanka)

(Przepis dla 2 osób), 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 6 tortilli pszennych, 200 g ugotowanej czerwonej fasoli, 100 g kukurydzy, 200 ml passaty pomidorowej, 200 ml salsy verde z puszki, 4 ząbki czosnku, przyprawy: kminek mielony, papryka słodka, oregano, papryka ostra, sól, pieprz 200 g

Ziemniaczane skorupki

wydrążyć ziemniaczany miąższ. Ostrożnie, aby nie uszkodzić skórki. Skórki posmarować oliwą, posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i kuminem. Piec jeszcze ok. 15 min, aż będą złote i chrupiące. Podawać je wypełnione salsą z awokado (przepis obok). Z pozostałej po wydrążeniu masy ziemniaczanej przygotować

Pierś z gęsi wędzona na trawie żubrowej

, wiórki z drewna liściastego Przepis dla 1-2 osób, Zamarynuj mięso: W naczyniu wymieszaj sos teriyaki, dodaj imbir i posiekaną kolendrę. Do marynaty włóż oczyszczony filet, tak aby marynata przykryła mięso) i odstaw na 2 godziny do lodówki. Przygotuj salsę: mango obierz, przekrój, usuń pestkę, a miąższ