ryba jak przyrządzić
Jak przyrządzić śledzie? 3 pomysły na smaczne potrawy z tej ryby
Jak przyrządzić śledzie? Sposobów na przygotowanie tej superzdrowej ryby jest milion. Ja mogę śledzie jeść codziennie, nie tylko w święta. Nigdy mi się nie nudzą. Najlepsza przekąska i zakąska!
Węgry to nie tylko leczo. Można tam zjeść pyszną zupę rybną
Chociaż Węgry kojarzą nam się w pierwszej kolejności z przeróżnymi potrawami, w których pierwsze skrzypce gra papryka, to kuchnia tego kraju ma o wiele więcej do zaoferowania.
Świeże ryby i owoce morza z dostawą do domu? Testujemy catering rybny od Portside
Cateringi, diety pudełkowe, dostawy jedzenia i przekąsek - do tego wszystkiego zdążyliśmy już przywyknąć. Ale świeże ryby i owoce morza wprost do naszej kuchni i to bez wychodzenia z domu? Można! Sprawdziliśmy ofertę i dostawy Portside.
Influencerka zjadła zagrożony gatunek rekina. Teraz może trafić za kratki
Obecnie musi mierzyć się jednak nie tylko z internetowym hejtem, ale i organami ścigania, bo sprawie postanowiła przyjrzeć się policja. Wszystko dlatego, że jak potwierdziła jednostka z Nanchong, vlogerka posilała się żarłaczem białem, czyli gatunkiem narażonym czy też wysokiego ryzyka według
Podróże: zielona Warmia i Jezioro Dadaj
powiedziawszy, nad samym jeziorem nie ma jednej, głównej miejscowości turystycznej. Zamiast tego znajdziemy liczne, niewielkie wsie pełne gospodarstw agroturystycznych, hoteli, restauracji, barów i wypożyczalni sprzętu wodnego. Jezioro Dadaj nie jest może tak ogromne jak wspominane Śniardwy czy Mamry, ale jego
Wegańskie sushi - nowa moda?
połączenie odpowiednio przyrządzonego ryżu i świeżych składników, którymi, wbrew obiegowej opinii, nie muszą być tylko ryby. Jak podkreśla właścicielka warszawskiego lokalu, ich sushi przygotowywane jest wyłącznie z warzyw, które pochodzą z lokalnych upraw albo najbardziej egzotycznych zakątków świata
Grill w domu albo na balkonie? To możliwe!
Polaków można też uprawiać w domu lub na balkonie, bo na rynku nie brakuje rozwiązań, dzięki którym możemy się delektować pysznym jedzeniem bez konieczności wychodzenia z domu. Ba, jak się okazuje do wyboru mamy tyle rozwiązań, że można się w tym wszystkim pogubić, dlatego przygotowaliśmy dla Was mały
Przeterminowane składniki, ceny nie wiadomo za co - gdzie tak żywią?
się 366 potrawom, a 78 dodatkowo trafiło do laboratoriów. Szczególnie dokładnie sprawdzono, czy wielkość porcji jest właściwa, jakie składniki wykorzystano oraz gatunek ryb - czy rzeczywiście jest taki, jak podany w menu. Tylko pięć potraw nie odpowiadało wymaganiom oraz informacjom od pracowników
Prosta Frosta
. "Ale gdybyś kupił surową rybę i miał ją sam przyrządzić, nie byłoby krócej. A tu nie musisz nic robić, więc możesz ten czas poświęcić mnie, kotku". Koszmar, nieprawdaż? (Spróbowaliśmy też innych potraw Frosty z łososiem i efekt za każdym razem był taki sam). Podobne
Zjedz pan pająka. Kuchnia dla odważnych
siebie: uważam, że początkujący wielbiciele sushi powinni sobie odpuścić. Zjeść rybę i przeżyć Jeszcze ciekawszym japońskim specjałem jest fugu, po polsku rozdymka. Wygląda jak ryba chora na świnkę, ma aksamitną w dotyku skórę z maleńkimi łuskami lub kolcami. Na stół podaje się ją pokrojoną w
Zadziwiające historie twoich ulubionych potraw
Przystawka kuchni włoskiej. Przygotowuje się ją z cienko pokrojonego lub rozbitego surowego mięsa (może to być wołowina lub cielęcina) lub tłustych ryb - łososia, tuńczyka i polewa oliwą oraz sokiem z cytryny. Podaje się je z dodatkiem różnego rodzaju sałat i cienko pokrojonych serów. Najbardziej
Łowienie na muchę: temat rzeka
wody. Jest już ciemno, gdy mijamy Sanok, Lesko i dojeżdżamy na nocleg do wsi Łączki. Deszcz ustaje. Siedzimy i sączymy po piwku - się należy po kilku godzinach podróży. Bez wyjątku wszyscy jesteśmy ciekawi jutrzejszego poranka. Jakie ryby złowimy, jak się brodzi w górskiej
Zjedz pan pająka!
początkujący wielbiciele sushi powinni sobie odpuścić. Zjeść rybę i przeżyć Jeszcze ciekawszym japońskim specjałem jest fugu, po polsku rozdymka. Wygląda jak ryba chora na świnkę, ma aksamitną w dotyku skórę z maleńkimi łuskami lub kolcami
Savoir vivre: jedz jak człowiek
SERWETKA Gdy podchodzimy do nakrytego stołu, widzimy, że leży elegancko zwinięta na talerzu lub po jego lewej stronie. Jak z nią postępujemy? - nie zostawiamy złożonej na stole. Serwetka nie jest dekoracją, należy jej używać podczas posiłku. - nie wymachujemy nią, tylko rozkładamy na
Wacław Radziwinowicz: opowieść o rosyjskiej kuchni
na to, jak gotować ryby różnych gatunków, kiedy dodać do nich kaszę jaglaną czy perłową, kiedy w kotle z bulionem gasić - dla lepszego smaku - głownię z ogniska... Ale tylko w "przedeuropejskim" Opryczniku zjeść można, jeśli się wcześniej zamówi, uchę "patriarszą". Dla niej
Chiny od kuchni
niektórych restauracjach nie obejdzie się bez osobistego wybrania żywego i żwawego futrzaka lub homara, którego szef kuchni ma nam przyrządzić. Dlaczego? Bo wedle filozofii kuchni zwierzę, który wyzionęło ducha, wnet wyzionie i smak, i pożywność. Od sprawienia kurczaka czy ryby do podania na stół gotowej
Jedz jak człowiek!
SERWETKAGdy podchodzimy do nakrytego stołu, widzimy, że leży elegancko zwinięta na talerzu lub po jego lewej stronie. Jak z nią postępujemy?- nie zostawiamy złożonej na stole. Serwetka nie jest dekoracją, należy jej używać podczas posiłku.- nie wymachujemy nią, tylko rozkładamy na kolanach
Greckie Sporady: idealne na island hopping
. meze. Z reguły są to ryby i owoce morza podawane na wiele sposobów. Jak wygląda taka uczta przekonacie się odwiedzając tawernę Amfiliki, której właścicielem jest rubaszny Christos. Tutejsze przystawki są doskonałe, szczególnie polecam gavros (na zdjęciu), które świetnie komponują się z tsipouro. Żeby
Wskocz na dietę
glikemiczny zmienia się w zależności od sposobu przyrządzenia produktu, np. surowa marchew ma IG 30, a gotowana - 85. Produkty wskazane: IG poniżej 20: bakłażany, brukselka, cukinia, czosnek, kwaszona kapusta, orzeszki ziemne, papryka, pomidory, seler
10 klubów i restauracji w Singapurze, które musisz zobaczyć
Nie brakuje tu owoców morza (w tym znakomitych ostryg), genialnie przyrządzonych ryb oraz innych potraw. Szczególnie godny polecenia jest australijski omlet z krabem i grzybami enoki, które jako jedne z niewielu, można jeść także na surowo. Restauracją zarządza jeden z najbardziej znanych na
Te hotele powstały specjalnie na Euro. Jak sobie dziś radzą?
. rybą bacalao, czyli specjalnie przyrządzonym dorszem). - Z wolnymi terminami bardzo ciężko. Oprócz turystów i firm pokoje wynajmują u nas kluby. W czerwcu na zgrupowanie przyjeżdżają piłkarze Lecha Poznań, a potem Cypryjczycy - wymienia Joanna Karpińska z hotelu Remes
Zostań ekoistą
fioletowe, duże i małe, każdy o innym smaku. Metrowe ogórki japońskie i mangold, i klejtonię, i musztardowiec. Nieważne, że nie wiecie, co to jest. Gospodarz doradzi, z czym to jeść i jak przyrządzić. Po czwarte, Po piąte
Riesling
zwrócić uwagę na takie miejsca jak Appenheimer Hundertgulden, Bernkasteler Doctor, Brauneberger Juffer-Sonnenuhr, Erbacher Marcobrunn, Forster Kirchenstuck, Hattenheimer Pfaffenberger, Monzinger, Rudesheimer Berg, Scharzhofberg, Schloss Johannisberg albo Wurzburger Stein. To dobre, sprawdzone, znane na
10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść
cassis, fot. Shutterstock Pałaszowanie wraz z sałatką i kieliszkiem wina świeżej, doskonale przyrządzonej ryby - prosto z portu - to jedna z tych wspaniałych chwil, dla których mamy ochotę lecieć na zagraniczny urlop. Przysmakiem Prowansji jest także miejscowa odmiana zupy rybnej. Na targowiskach
Top 10: lista przyjemności prawdziwego mężczyzny
gastronomiczną przygodę polecamy, a nie wizytę w którejś z najlepszych restauracji świata? Bo źle przyrządzona fugu jest zabójcza. Dosłownie. Zawarta głownie w wątrobie tej ryby tetrodotoksyna jest około 1200 razy bardziej śmiertelna od cyjanku. Podczas jedzenia tego przysmaku pytanie, czy kucharz zna się na
Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat
identycznie jak w Polsce na gulasz - trzeba poprosić rzeźnika, on już coś znajdzie. Najczęściej kawałek kozy albo jagnięcia. Dziś typowym indyjskim curry, szczególnie popularnym w Delhi, jest Kerala Ka Bhuna Gosht (z mięsa koziego). Aby je przyrządzić, prażymy przyprawy, a potem je mielimy jak kawę
10 win musujących na każdą kieszeń
zarówno jako aperitif, jak i para do lżejszych sałat czy delikatnie przyrządzonych słodkowodnych ryb. Jeden z jaśniejszych punktów selekcji. Jest jednak alternatywa dla szampana. Wina musujące robi się dziś na całym świecie. Część z nich produkowana jest identyczną metodą
Smaki Arabii
mięsożernych. Allach krzywo patrzy również na ryby bez łusek, homary oraz kraby. Początki kuchni arabskiej związane są z wędrownym trybem życia ludzi pustyni. Te same zwierzęta, które dawały mleko, transportowały ładunki i ludzi, były także ruchomym źródłem mięsa. W razie potrzeby można je było zabić i zjeść
Podróż do Czarnogóry czyli na tropach mistrzów samogonu
, żeby sprowadzać Polaków jako turystów. - Wojna wszystko zepsuła - mówi. - Dopiero teraz wraca koniunktura. W tym roku przyjedzie z moim biurem 8 tysięcy Polaków. Djoni zaprasza nas na grilla - z wycieczki z Polakami przywiózł całe wiadro morskich ryb. Sam je przyrządził i
Indie południowe, przez pałace i herbaciane bezdroża
przyrządzenie. W Koczin, gdzie kiedyś przybył słynny portugalski żeglarz odkrywca Vasco da Gama i gdzie jest jego symboliczny grób, można nawet samemu złowić rybę, używając do tego ustawionych na wybrzeżu potężnych chińskich sieci. Ważące kilkaset kilogramów chińskie sieci obsługuje
Jak dobrze przyrządzić kurki? 3 pomysły
ryb w kamionce i wyłóż na to kurki z cebulą. Zalej resztą oleju. Odstaw na minimum trzy dni. Podaj z ciemnym pieczywem.
Pasta i basta
. WARTO WIEDZIEĆ: Jeśli chcesz jeść to danie jak prawdziwy Włoch, zrezygnuj z parmezanu. Włosi nie dodają tego sera do past z rybami i owocami morza, uważają, że te smaki absolutnie nie pasują do siebie. SpaghettI AGLIO E OLIO
ryba jak przyrządzić
Ryba po portugalsku
1 kg filetowanej białej ryby (dorsz halibut butterfish) , mogą być dwa różne gatunki, 5,6 ziemniaków, 8 szalotek lub 4 cebule białe, 12 ząbków czosnku, 200 g wędzonego boczku, oliwa lub olej słonecznikowy do smażenia, naczynie do zapiekania w piekarniku To danie najlepiej przyrządzić osobno dla
Ryby w galarecie
. Dopraw do smaku, zalej rybę i ostudź. Jeśli przyrządziłaś wywar z warzyw, odlej trochę do kubeczka, wystudź, wymieszaj z żelatyną. Gdy ta spęcznieje, przełóż ją do wywaru i podgrzewaj, aż się rozpuści. Zalej galaretą rybę, ostudź, wstaw do lodówki. Po 3-4 godzinach galareta powinna stężeć karp;żelatyna
Marokański tadżin z rybą i pomidorami
tadżinem. Możemy tez jednak przyrządzić tadżin w sporym rondlu pod przykrywką, na małym ogniu. Drobno posiekaną cebulę smażymy, aż się zarumieni, dodajemy drobno posiekane i obrane ze skórki pomidory. Dodajemy oregano, pieprz, sól i połamane filety rybne. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez
Sałatka rybna z jajkami
ryby zdjąć skórę, usunąć ości. Rozłożyć mięso na 'piórka', wymieszać delikatnie z posiekanymi jajkami, zieleniną i ogórkami. Polać sosem z oliwy, musztardy i soku cytrynowego doprawionego solą i pieprzem. Z tych samych składników można przyrządzić pastę - wystarczy drobniej posiekać jajka i dokładnie
Zupa rybna po wietnamsku
2 cebulki dymki (białe części), świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki + 4 łyżeczki sosu rybnego, 1 duża głowa ryby i ew. ości i odpadki pozostałe po przyrządzeniu innego dania rybnego, 4 szklanki wody, 1 szklanka pędów bambusa, 1 świeży ananas pokrojony na kawałeczki, szczypta MSG