rum z czym pic

Placki ziemniaczano-twarożkowe z rodzynkami

50 dag ziemniaków,20 dag tłustego twarożku,2 jajka,2 łyżki cukru,10 dag rodzynków,2 łyżki rumu,olej do smażenia Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w posolonej wodzie, po czym odlać, odparować i przepuścić przez praskę. Dodać twarożek, jajka, cukier, sparzone i osączone rodzynki, skropić wszystko

Delikatne ciasto makowe

cytryny, 50 ml rumu, 2 łyżki wrzącej wody. Dekoracja: kilka orzechów włoskich Rodzynki umyć i zalać rumem na kilka godzin. Mak wypłukać, po czym zalać mlekiem wymieszanym z dwiema szklankami wody i gotować na małym ogniu około 30 min, mieszając od czasu do czasu, aby się nie

Marcepanowy przekładaniec

Marcepan:, 80 dag cukru, 80 dag obranych i zmielonych migdałów, 25 dag startej czekolady deserowej, sok z 1 1/2 cytryny do wyłożenia tortownicy:, 15 dag biszkoptów Lukier:, 1 białko, 1 1/4 szklanki cukru, 4 łyżki rumu lub 1 łyżeczka esencji rumowej Przygotować marcepan: do dwóch rondli wsypać po 40

Luksusowe ciasto czekoladowe Królowa Saby wg przepisu Julie Child

ciasto:, 1 tabliczka drobno pokruszonej gorzkiej czekolady i jeszcze dwie kostki (115g), 2 łyżki stołowe rumu lub kawy (użyłam rumu), 8 łyżek masła, 2/3 szklanki cukru, 3 duże jajka, spora szczypta soli, 1/3 szklanki drobno zmielonych migdałów, 1/4 łyżeczki zapachu migdałowego, 10 dag przesianej

Naleśniki z nadzieniem orzechowym w polewie czekoladowej

mąką śmietankę, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, na koniec zaprawiamy żółtkami i rumem. Składniki nadzienia starannie mieszamy. Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki, po czym składamy je w kopertę. Podsmażamy na złoty kolor i podajemy polane sosem. mąka;jajko;mleko;woda;cukier puder;cukier;tłuszcz