rożen do pieczenia prosiaka
Viva Espana, Olé!
Unikaj wielkich restauracji dla turystów. Jedz w małych miasteczkach miejscowe dania.
rożen do pieczenia prosiaka
Zwijana pieczeń cielęca
. Następnie pieczemy ok. 75 minut na rożnie lub na ruszcie rozgrzanego do 180°C piekarnika (pod mięsem ustawiamy naczynie, do którego będzie ściekał sos). W czasie pieczenia często polewamy roladę sklarowanym masłem, a na końcu smarujemy łyżką śmietany. Gotową pieczeń kroimy na plastry. cielęcina;gałka
Karczma Spalska
Karczma Spalska nie tylko serwuje klasyczne polskie dania, ale organizuje również tradycyjne rozrywki, takie jak przejażdżki bryczką lub saniami czy ogniska z pieczeniem prosiaka. łódzkie Spała Hubala 2 97-215
Sękacz z tortownicy
lub polukruj. Uwaga: prawdziwy sękacz piecze się na specjalnym rożnie nad ogniem. masło;cukier;mąka krupczatka;mąka ziemniaczana;jajko;migdały;wanilia;masło;
Zupa Mayeritsa grecka
, właśnie na Wielkanoc. Używa się wątróbek, płucek, nerek i jelit z mlecznych jagniąt, których mięso następnego dnia jest pieczone na rożnach. seler;marchew;cebula;szczypiorek;koperek;natka pietruszki;jajko;pieprz;woda;