przyrost tkanki mięśniowej

Paweł Wiejas

Suplementy diety: deser sportowca

Suplementy diety: deser sportowca

Chcesz biec szybciej, podnieść więcej, uderzyć mocniej. Nagle stop, ?odcina cię od prądu?. Zapomniałeś, że maszyna, jaką jest twoje ciało, ustawicznie potrzebuje energii. Czas ją uzupełnić.

Jak najwydajniej się relaksować, gdy chcesz wrzucić na luz, a jest mało czasu?

W sezonie biegacza amatora tzw. roztrenowanie przypada zazwyczaj tuż po jesiennych zawodach. Wybór czasu na przerwę to sprawa indywidualna, ale musi być on zgrany z planami sportowymi, zawodowymi i... rodzinnymi. Jeśli "high season" w tych trzech sferach trwa jednocześnie, jest pewne, że gdzieś zawalisz. Z planowaniem życia osobistego i zawodowego musisz poradzić sobie sam. Mogę ci nieco pomóc w wymiarze sportowym - roztrenowanie zrób na około 4-6 miesięcy przed zawodami, na których ci szczególnie zależy.

Posiłek przed czy po treningu? Profesjonalny poradnik

Co zjeść, żeby chudnąć, a co żeby nabrać masy? Kiedy jest czas na ostatni posiłek przed ćwiczeniami? Czy jeść coś także po?

Mięśnie z proszku

Mięśnie z proszku

- mówi dr Kubala. - Trening jest jedynie podstawowym bodźcem, który ów przyrost wyzwala. Dokładnie wygląda to tak: podczas ćwiczeń na siłowni włókna mięśniowe zostają uszkodzone. Proces uszkodzenia tkanki nazywa się katabolizmem. Wskutek niego dochodzi do utraty białka. Do

Chude jest męskie

Chude jest męskie

coraz cięższy. Bez paniki. Kiedy ćwiczysz regularnie, przybywa ci mięśni. One ważą więcej niż tkanka tłuszczowa, co może czasem tłumaczyć nieznaczny przyrost wagi. Jaki sport sprawi, że schudniesz najszybciej? Zanim to ustalisz, posłuchaj lekarza: - Zdrowa osoba przed 35

Skuteczna dieta na przyrost mięśni

Skuteczna dieta na przyrost mięśni

. - Fundując sobie żywność wysokoprzetworzoną czy śmieciowe jedzenie typu junk food (produkty tanie i łatwe w produkcji, ale ubogie w składniki odżywcze: od fast foodów po chipsy - przypis red.), nie spodziewajmy się wzrostu masy mięśniowej, a jedynie nagromadzenia tkanki tłuszczowej. Aby mięsnie miały z czego