placki kozy
Podróż do Etiopii: procesja zamiast piłki
Północna Etiopia to starożytna tradycja, kościoły i arka przymierza. Południowa jest dziksza. A Addis Abeba to afrykańska metropolia. Jest tu bałagan, jest brud, ale jest też nowoczesna kolejka. Miasto kontrastów.
Życie pustyni: podróż do Jordanii
Śpią w jaskiniach, wędrują ze stadami kóz, a herbatę gotują na ogniskach z krzaków. Nie dajcie się jednak zmylić, że Beduini są biedni albo staroświeccy. Oni po prostu kochają takie życie - na bezkresnej pustyni pod milionem gwiazd.
Albania - w krainie bunkrów
Albania to kraj dla wyczynowców. Ale nie z powodu mafii, min i przemytników, tylko szalonych kierowców, dziur w chodnikach i rakii, którą gościnni miejscowi poją od rana do nocy.
Indie: podróż po Radżasthanie
krowi i rynsztok, czyli szambo rozwodnione mydlinami z subtelnym akcentem świeżych, a głębiej - nadgniwających owoców ze straganów; nuta głębi - rozgrzany olej sezamowy, na którym pieką się placki, chlebki i warzywa. Wszystko spaja wszechogarniający aromat wspaniałych hinduskich przypraw. Wszystko
placki kozy
Placki ziemniaczane z kozim serem
50 dag ziemniaków, 2 jajka, 2 1/2 łyżki mąki pszennej, 2 kozie serki pleśniowe lub 4 plastry półtwardego koziego sera twarogowego, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, sól, pieprz do smażenia: 2 łyżki oliwy do przybrania: 4 listki bazylii Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z małymi otworami