piwowarstwo
Weekendowe polecanki: Artur Karpiński
Co obejrzeć, czego posłuchać, co przeczytać? Swoje propozycje przedstawia Artur Karpiński - jeden z założycieli rzemieślniczego Browaru Golem, promotor piwowarstwa autorskiego i dobrej kuchni, autor bloga Beer, Bacon & Liberty.
Pinta nawarzyła piwa!
Zarzewiem piwnej rewolucji w Polsce było rzemieślnicze wskrzeszenie piwa w jedynym polskim stylu Grodziskie, pogrzebanego w 1993 roku przez Lech Browary Wielkopolski S.A. Z okazji 10. rocznicy nawarzenia Piwa á la Grodziskie Browar PINTA zrobił jego replikę. Pinta nawarzyła piwa!
PINTA nawarzyła piwa po koreańsku
Rzemieślniczy Browar PINTA uwarzył piwo z żeń-szeniem przywiezionym z Korei Północnej. Ryżowa IPA King Insam pojawi się na rynku w momencie, kiedy na półkuli północnej trwa chmielobranie.
Test piw z browaru Pilsweizer w Grybowie
2018. Jest to naprawdę dobry wynik, biorąc pod uwagę fakt, że to naprawdę nie jest łatwy rynek. Ludzie mogą być pewni, że u nas w browarze zawsze będzie się produkować piwo klasycznymi i tradycyjnymi metodami bez żadnych przyszpieszaczy i chemii. Nawiązujemy do tradycji piwowarstwa która jest w naszym
Stworzył browar we własnym domu. Nam tłumaczy, co jest najważniejsze w piwie
piwowarstwa, przeszkodach, które musiał pokonać tworząc Palatum oraz obawach związanych z jego rozwojem. Okazją do rozmowy był Warszawski Festiwal Piwa. Rozmowa z Łukaszem Kojro: Metrocafe.pl: Zanim powstał Browar Palatum zajmowałeś się profesjonalnie piwem? Łukasz Kojro: - Nie, zawodowo jestem związany z
Piwa górnej fermentacji - nie samymi lagerami człowiek żyje
Ziemowit Fałat Dziennikarz i piwowar. Współzałożyciel PINTY, stworzył recepturę Ataku Chmielu - piwa w stylu American IPA, uważanego za początek nowej, rzemieślniczej fali w polskim piwowarstwie. Jednym z
Co zobaczyć w Sarajewie? 9 mniej oczywistych atrakcji
nie ma szczególnych zasług w dziedzinie światowego piwowarstwa). Minus: nie ma ogródka, więc to raczej miejsce na niepogodę. Punkt obowiązkowy. ŽUTA TABIJA Czyli żółta twierdza. Taras widokowy z najlepszym, wręcz pocztówkowym widokiem, na panoramę miasta. Trasa na wzgórze jest łagodna, można się
Warszawskie browary, na które warto zwrócić uwagę
, które tworzymy na podstawie wieloletniego doświadczenia w piwowarstwie domowym. Robienie piwa po prostu sprawia nam frajdę. INNE BECZKI Nazywamy się Inne Beczki, warzymy od jesieni 2014 i cały czas jesteśmy browarem kontraktowym, ale mocno pracujemy nad tym, żeby to zmienić
Inne Beczki podbijają rynek. W kilkanaście dni browarnicy zebrali 400 tysięcy złotych
przedsięwzięcia. To właśnie potrzeba utożsamiania się z produktem powoduje, że na rynku pojawia się coraz więcej prosumentów, czyli konsumentów, którzy jednocześnie tworzą towar - mówi Kuba. Piwo dla smakoszy Piwa tworzone przez Inne Beczki podążają za nową falą w polskim piwowarstwie. W ich ofercie znajdziemy na
Browar za 100 funtów. Historia piwa Guinness
, tak by gotowe piwo było mocne i odporne na trudy transportu do odległych krajów w Azji, Afryce czy na Karaibach. Czarne, wytrawne i treściwe, przygotowało miejsce dla zupełnie odrębnego stylu w piwowarstwie: Foreign Extra Stout jest dziś warzony przez liczne browary na świecie. Podawany w temp
Zima kontratakuje! Najlepsze piwa na mrozy
espresso i wanilii oraz lekko torfowym aromatem - efektem leżakowania z płatkami dębowymi. Piwo już legendarne, kanon polskiego piwowarstwa rzemieślniczego. Od kilku lat systematycznie zgarnia nagrody na festiwalach. Warto więc samemu spróbować legendy
Jaki jest najważniejszy składnik piwa?
. Nie byłoby też nut maślanych, tak często spotykanych w czeskich pilsach. Chmiel Biorąc pod uwagę całą historię piwowarstwa, chmiel jest składnikiem stosunkowo nowym, bowiem zaczęto zastępować nim gruit (specjalną mieszankę ziół) stopniowo od XIII
Pyszne pszeniczne piwa
do najstarszych w historii piwowarstwa, to nie ominęły ich chude lata. W 1516 r. książę bawarski Wilhelm IV, ustanawiając Prawo Czystości (Reinheitsgebot), tak argumentował zakaz używania pszenicy: "Piwo pszeniczne jest zbędnym napojem, który ani nie żywi, ani nie daje siły i mocy, lecz
Piwo z dodatkiem złota, wielorybich jąder, czy drożdży hodowanych na brodzie. Co wybierasz?
trendem w piwowarstwie, jest leżakowanie gotowych piw w beczkach po mocniejszych alkoholach. Opalane od wewnątrz dębowe beczki pozwalają dojrzewać trunkom takim jak whisky, wino czy porto, a po wykorzystaniu przez winnicę czy gorzelnię, mogą zostać napełnione piwem, które, leżakując, nabierze nieco tanin
Pszenica jak marzenie
pracochłonna. Niewiele brakowało, żeby piwo pszeniczne - jedno z najstarszych w historii piwowarstwa - padło ofiarą pewnego bawarskiego księcia. Niecałe 500 lat temu, w roku 1516, Wilhelm IV, ustanawiając Prawo czystości (Reinheitsgebot), omal nie wylał dziecka (a raczej piwa
Karol Okrasa: Dobra kuchnia? Kindziuk, nie ostrygi!
tradycyjnych produktów, ale i technologię ich powstawania. To szczególnie ważne w piwowarstwie czy przygotowywaniu nalewek, które są prawdziwym fenomenem. Ludzie w miastach zaczynają stawiać słoje i zalewają owoce. I to jakie! Pigwa, dereń, młode pędy sosny. Kto to w mieście znał 10
Od kapsla do browaru
Międzynarodowa Giełda Birofilów organizowana w browarze w Żywcu trwa dwa dni. Pierwszym wyzwaniem, które staje przed miłośnikiem gadżetów związanych z piwem, jest dotarcie do stolicy polskiego piwowarstwa. Szczególnie z północy Polski. Do Katowic jeszcze
Historia piwa Guinness
transportu do odległych krajów w Azji, Afryce czy na Karaibach. Czarne, wytrawne i treściwe, przygotowało miejsce dla zupełnie odrębnego stylu w piwowarstwie: Foreign Extra Stout jest dziś warzony przez liczne browary na świecie. Podawany w temp. pokojowej, doskonały do kiełbasek i purée z