piwo okocim ok

Ziemowit Fałat

Pyszne pszeniczne piwa

Pyszne pszeniczne piwa

Pszenica ma tak silną pozycję w polskim krajobrazie i słowniku ortograficznym, że aż dziwne, jak mizerna była niedawno jej obecność w naszym browarnictwie. Na szczęście piwowarzy się opamiętali. Donosimy z pszenicznego frontu - jest dobrze!

Grzane piwo

0.5 litra piwa,2-3 łyżki miodu (opcjonalnie),ok. 5-10 goździków,według uznania:,1/2 łyżeczki startego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu Piwo, miód oraz przyprawy umieszczamy w garnku. Podgrzewamy na średnim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Nie dopuszczamy do wrzenia. Grzańca podajemy na

Biała kiełbasa w piwie

biała kiełbasa (ilość zależna od ilości zaproszonych gości), piwo (ja używam jasne ale można poeksperymentować) w ilości potrzebnej do przykrycia kiełbasy Rozdzielamy poszczególne laski kiełbasy. W każdej kiełbasce robimy co ok. 1 cm skośne nacięcia na głębokość ok 1/3 grubości kiełbasy (z obu

Krakersy serowe do piwa

175 g sera plesniowego, 100 g masla, 1 zoltko, 130 g maki pszennej, 50 g maki kukurydzianej, sol jesli ser nie jest zbyt slony Ser, maslo i zoltko utrzec, a nastepnie dodac maki i posolic, jesli to jest konieczne. Schlodzic 30 min. Rozwalkowac dosc cienko (ok. 3 mm) i wycinac dowolne ksztalty

kurczak w piwie

rondla, wlac butelke piwa, galke muszkatalowa i dusic pod przykryciem ok 30-35min.Podawac z brukselka lub mizeria pieprz;piwo;natka pietruszki;

Karczek w piwie

. Zamarynowany karczek pieczemy w piekarniku na funkcji grill w 200o przez ok. 20 min. Można go również przygotować na grillu ogrodowym lub elektrycznym. Od czasu do czasu można polać pozostałą marynatą aby był bardziej soczysty. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub sałatkami i pieczywem. piwo;papryka;cebula