piwa smakowe w polsce
10 gatunków piwa idealnego na upały. Przewodnik po piwach na lato
Oto 10 stylów piwnych idealnych na lato. Ugaszą pragnienie i znakomicie smakują. Sprawdźcie czego warto szukać w sklepach i jakie gatunki piw najlepiej sprawdzą się gdy jest naprawdę gorąco.
Ciemny, cytrynowy i bezalkoholowy - to pierwszy taki radler!
Warka wprowadziła do sprzedaży zupełnie nowy produkt - radlera bez alkoholu warzonego na ciemnym piwie, czyli Warkę Radler Ciemne Cytrynowe 0.0%. Bezalkoholowe piwo promuje spot, w którym po raz kolejny pojawiają się Margaret, Maciej Maleńczuk i Rafał Maserak.
Karp z pszeniczniakiem. Jak dobrać odpowiedni styl piwny do świątecznego dania? O foodpairingu rozmawiamy ze specjalistami
Łączenie potraw z piwem, choć nie ma w Polsce długiej tradycji, szybko zyskuje propagatorów wśród restauratorów i kucharzy. Nowy trend z łatwością da się też przenieść na grunt domowy.
Piwa wymyślone specjalnie na (upalne) lato
malinowego, rabarbarowego czy soku z marzanki - ten ostatni to zresztą lokalna specjalność. Na tym piwie robi się również koktajle na lato. Producenci często sprzedają też gotowe piwa smakowe. W każdej wersji berlińskie białe idealnie nadaje się na upalne dni. Przykład: 
Dania z piwem w oscarowej roli głównej
kompozycji, oczywiście z piwem w roli głównej: - lager - w tym przypadku świetnie sprawdzą się coraz popularniejsze w naszym kraju burgery (listę najlepszych burgerowni w Polsce znajdziesz TUTAJ ). Z lagerem zasmakuje ci również każdy stek
Jaki jest najważniejszy składnik piwa?
obowiązujące w Polsce, to możemy założyć, że najważniejszym składnikiem w piwie jest słód, bowiem piwem możemy nazwać napój alkoholowy, w którego zasypie co najmniej 50% stanowi właśnie słód, niezależnie od tego z jakiego zboża został zrobiony. Nie uda się tegoż słodu przerobić na piwo bez udziału wody i
"Kochanie, wymieniłem auto na piwo"
Beer geek to dziecko piwnej rewolucji. W Polsce szaleństwo zaczęło się całkiem niedawno. Jeszcze 7 lat temu w sklepach dominowały piwa z dużych koncernów, na rynku nie istniał żaden browar rzemieślniczy. Jedyne dobre piwo robili piwowarzy domowi. To oni rozpoczęli rewolucję w naszym kraju, przemycając
Stworzył browar we własnym domu. Nam tłumaczy, co jest najważniejsze w piwie
false false Browary rzemieślnicze coraz częściej zdobywają serca i kubki smakowe Polaków. Jeden z nich - rodzinny Browar Palatum - znajduje się w Marysinie Wawerskim. To pierwszy browar rzemieślniczy w Warszawie. Łukasz Kojro, jego założyciel, w rozmowie z metrocafe.pl opowiada o swojej wizji
Kawa, jakiej jeszcze w Polsce nie było
przynajmniej przestraszyła mnie wybitna baristka Agnieszka Rojewska, która swymi umiejętnościami uświetniła prezentację wspomnianej wyżej - pierwszej w Polsce kawy barrel-aged. - Pierwszej w Polsce, ale i - prawdopodobnie - również pierwszej w Europie - to z kolei
Wódka "Góry", wino Barrymore, piwo Gulczas. Alkohole ze znanymi twarzami
swój autoportret, który zatytułował „Kiedy się zestarzeję”. Podobne zabiegi możemy dostrzec również w Polsce. Zmarły niedawno Romuald Lipko z „Budki Suflera” w 2017 roku postanowił dorobić do skromnej emerytury, wypuszczając na rynek wódkę o nazwie „Jolka Jolka, pamiętasz
Bogactwo piwnego świata od Żywieckiej Szkoły Piwowarskiej
najlepiej oddaje swoje walory smakowe, kiedy jest serwowane w kuflu w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Osiągnięcie idealnego poziomu schłodzenia sygnalizuje zmiana koloru kufla zamieszczonego na kontretykiecie butelki na kolor niebieski. Białe Piwo
Testowane Matuszewskim: wódka i spółka
; Gniewosz , piwo aromatyzowane, 0,33 l, cena: 2,40 zł Sosik, wódka i zagryzka Krok po kroku: mule w winie Testowane Matuszewskim: o herbacie doskonałej Polska kuchnia regionalna
Od kapsla do browaru
Międzynarodowa Giełda Birofilów organizowana w browarze w Żywcu trwa dwa dni. Pierwszym wyzwaniem, które staje przed miłośnikiem gadżetów związanych z piwem, jest dotarcie do stolicy polskiego piwowarstwa. Szczególnie z północy Polski. Do Katowic jeszcze
Który alkohol jest najlepszy do poszczególnych rodzajów ryb?
blanc; Vinieaffini.pl, 45 zł *Autor artykułu był mistrzem Polski sommelierów w latach 2007, 2008, 2009 oraz 2010. Uczestnik finałów mistrzostw europy i świata sommelierów - Sofia 2008, Santiago 2010, Strasburg 2010. Reprezentant Polski na mistrzostwach świata sommelierów Tokio 2013. Główny sommelier
Wielki test słodko-gorzkich wódek
. 35 proc. 3. miejsce: Becherovka - 9 pkt ., Ale w Pradze przy piwie nawet 10 punktów, PernodRicard, Cena: 34,95 zł/0,5 l Becherovka to też inna liga. Choć w Polsce i Czechach podaje się ją jak wódkę (a kiedyś serowano 20 ml przed posiłkiem
Podobno facet nie choruje - on walczy o życie!
naprawdę rozgrzać, to będzie nią stary, polski, tradycyjny rosół. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, rosół ma jeszcze jedną ważną zaletę - przywodzi nam na myśl beztroskie czasy dzieciństwa i chwile, kiedy chorując, leżąc w łóżku i oglądając kreskówki, matki raczyły nas
Polak lubił pieprzyć - rozmawiamy o kuchni sarmackiej
był wygląd i zaskakujące wrażenia smakowe. Ludzie byli wtedy zakochani w ostrych, egzotycznych przyprawach. Niezwykle ceniono też kwaśny smak. W kuchni staropolskiej ta fascynacja połączenia ostrych i kwaśnych aromatów dominowała aż do drugiej połowy XVIII w
Alkohol: tak się piło w PRL!
wprowadzenie Żywca do sprzedaży w Peweksie. A na co dzień piło się za Gierka piwo "no name", bo właściwie każdy browar w Polsce produkował twór o nazwie Piwo Jasne Pełne. Zazwyczaj było marne, wodniste, rzadko tworzyło pianę (zupełnie jak szampony w kolejnej dekadzie). Ale chętnych, szczególnie
Testowane Matuszewskim: zimowa pogoda ducha
. Marynka czy nie, warto w gorący dzień spróbować. Napisz, jak było: logo@agora.pl . Okocim, Piwo Sezonowe, Dożynkowe, 0,5 l - 2,99 zł fot. Michał Mutor Testujemy kolorowe wódki - wiekową, polską specjalność... fot. Paweł Kiszkiel / AG Danie na karnawał? Zrób własnego burgera
Nie tylko szampan
Polski w Bydgoszczy. A dla przyjemności picia i do drinków polecam porządne wino musujące. Na butelce takiego trunku powinien być napis metodo cla`ssico lub metodo charmat. Ten pierwszy oznacza, że wino pochodzi co prawda spoza Szampanii, ale produkowane jest identycznie jak szampan. W smaku i na wygląd
Mistrz Barmanów Mateusz Szuchnik opowiada, jak robić drinki
. To się dzieje mimowolnie. Nawet jak jadę na wakacje, to analizuję. Tak jakoś mam. I jakoś tak jedziesz do Kapsztadu na konkurs Diageo. - Konkurs, na który czekało mnóstwo barmanów w Polsce. Czemu dopiero teraz odbyły się
Pod lupą - o wódkach marketingowych i innych...
To coś w marketingu nazywa się brand extension. Polega na wprowadzaniu zupełnie nowych produktów pod dobrze znaną nazwą. Choćby w dziwnym porządku. Że Nałęczowianka robi nowe wody smakowe - to nikogo nie dziwi. Ale zdziwiłoby już, gdyby np. Red Bull zaproponował jako nowość wodę
Testowane Matuszewskim: nowości smaczne i ohydne
, rzeczywiście mogą wymagać nieco więcej przypraw (szczególnie cebulowa), ale cię nie zawiodą. Na tanią rozgrzewkę w sam raz. Knorr , zupa cebulowa, krem z borowików, cena: 53 g - 2,99 zł Polska to za mało Co zrobić, żeby upchnąć kolejny pasztet na rynku? Okazuje się, że niezłą metodą może być nowy pomysł
Wielki test czystych wódek
trochę dlatego, że gdybyśmy zabrali się za to sami, to test trwałby tak długo, aż w ostatniej flaszce nie zobaczylibyśmy dna. A wtedy kto by pamiętał wyniki? Wielki test gilli A tak usiadłem obok Tomasza Koleckiego-Majewicza, czterokrotnego mistrza Polski sommelierów i jurora wielu konkursów win, a
Gorzko, gorzko o digestifach
Digestify nie są w Polsce popularne, choć uprawę gorzkich ziół mamy od wieków opanowaną, a jedną najpopularniejszych wódek jest Gorzka Żołądkowa. Trunki takie istniały już w czasach starożytnych - niemal wszystkie ówczesne wina były doprawiane ziołami i korzeniami. Gorzkie destylaty
Wino w drinku? A dlaczego nie!
. Nowego Świata wyróżnia świeżość i rześkość, dlatego idealnie nadają się do tworzenia drinków. Przy odpowiednio dobranych proporcjach składników będą smakowym strzałem w dziesiątkę. Winny drink w męskim stylu? Koniecznie na bazie tych przepisów. WYTRAWNA TRUSKAWKA
Praga - życiu pomaga
także w wielu sklepach spożywczych są wystawione w wielkich szklanych gablotach tace z chlebickami. Grube kromki bułki paryskiej smaruje się masłem lub jakąś smakową pomazanką, a to okłada wędliną, jajkiem, sałatkami, warzywami i wyciśniętymi różami z przeróżnych past. Mój ulubiony to "chlebicek
Bigos mistrzów
, który przywędrował do nas z Węgier w XVIII w., ale takim, który pojawił się na polskich stołach kilka wieków wcześniej. Polska kuchnia słynęła w tamtych czasach z ogromnej ilości przypraw orientalnych, jak szafran, imbir, cynamon czy goździki. Charakterystyczne były potrawy mocno zakwaszane, o dziwo
piwa smakowe w polsce
Restauracja Madagaskar
Restauracja Madagaskar zapewnia nowe doznania smakowe. Serwuje kuchnię śródziemnomorską i polską. A dla zakochanych organizuje romantyczne kolacje we swoje. wielkopolskie Poznań Wielka 7 61-755
Piramida
Piramida stanowi innowacyjną jak na polską ofertę gastronomiczną propozycję połączenia kilku, odmiennych smakowo lokali w jednej artystycznej formie - właśnie piramidy. dolnośląskie Bolesławiec Masarska 15 59-700
Restauracja Horyzont
Restauracja zaprasza na rozszerzenie swoich horyzontów smakowych. Serwuje tradycyjną kuchnię polską. Warto również zapoznań się z ofertą organizacji imprez zamkniętych. podkarpackie Jarosław Konfederacka 2 37-500
Firley Restaurant's, Warszawa, ul. Połczyńska
Firley Restaurant's to sieć restauracji, oferująca tradycyjną kuchnię polską od 1996 roku. Restauracja przyciąga klientów nie tylko dzięki domowym obiadom, ich subtelnemu smakowi, przystępnej... mazowieckie Warszawa Połczyńska 4 01-377
Firley Restaurant's, Warszawa, ul. Górczewska
Firley Restaurant's to sieć restauracji, oferująca tradycyjną kuchnię polską od 1996 roku. Restauracja przyciąga klientów nie tylko dzięki domowym obiadom, ich subtelnemu smakowi, przystępnej... mazowieckie Warszawa Górczewska 124 01-460