pikantny obiad

Krzysztof Żołyński, Magdalena Żołyńska

W światowy dzień makaronu rozmawiamy z Linh Ziółkowską, managerką restauracji Wi-Taj

W światowy dzień makaronu rozmawiamy z Linh Ziółkowską, managerką restauracji Wi-Taj

Udon, ryżowy czy sojowy? Z owocami morza, wołowiną a może tofu? Rzecz oczywiście o makaronie, którego światowy dzień obchodzimy w najbliższy poniedziałek, 25 października. Przekonaj się, jakimi smakowymi kompozycjami na bazie tego uniwersalnego produktu występującego w niemal każdej kuchni świata zajadają się nasi sąsiedzi z Dalekiego Wschodu.

Testowane Matuszewskim: markety Alma pod lupą

?Z klasą, czasami podklasą...? - nasz tester bierze na siebie ryzyko, żebyś ty nie musiał.

Kosmiczna wycieczka - kiedy będziemy regularnie latać w kosmos?

Dokładnie 50 lat temu człowiek stanął na Księżycu. Pamiętacie: "Mały krok dla człowieka, wielki dla ludzkości". Pół wieku później jesteśmy o krok od kosmicznej turystyki. Tylko jak wielki ten krok trzeba jeszcze zrobić?

Gdzie jedzą warszawscy studenci? Kebaby, bary, stołówki

Gdzie jedzą warszawscy studenci? Kebaby, bary, stołówki

, można wykupić abonament. Student na początku miesiąca wybiera dowolną ilość obiadów i zaznacza w jakie dni będzie z nich korzystał. Jeśli nie przyjdzie, posiłek przepada. Obiad w abonamencie kosztuje 9 zł (zupa, drugie danie do wyboru i kompot). Poza abonamentem zupa kosztuje średnio od 3 do 5 zł

Śliwowica łącka: niby jest, ale jej nie ma

Śliwowica łącka: niby jest, ale jej nie ma

pikantności. Dobra równowaga. Dość długi, lekko perfumowany finisz z posmakiem gruszkowych ziarnek i - odrobinę drażniącego - cukru pudru. Spokojny, świetnie zrobiony destylat do leniwego sączenia po dobrym, obfitym obiedzie. Cena: 70 zł WILLIAMS

Podróże: Szwecja to nie kraj, to stan umysłu

Podróże: Szwecja to nie kraj, to stan umysłu

, że ubikacja w wieży to był wywieszany za okno drewniany stołek z dziurą? "Pospiesz się, bo strzelają" - raczej nie poczytali sobie na kibelku. Pikantne szczegóły z życia rodziny królewskiej. Cecylia Wazówna, ciotka naszego Zygmunta z kolumny, na weselu swojej starszej siostry poszła do

Kraina tysiąca smaków

Kraina tysiąca smaków

, kurczaka, mięsa krabów i bambusa. Smakoszom z dużą ilością gotówki polecam zupę yan wo z ptasich gniazd lub zupę yu chi z płetwy rekina - obie uważane za afrodyzjaki. Obiad w cenie biletu Podróżując po Tajlandii autobusem, niemal na

Kuchnia Bratanków

Kuchnia Bratanków

się świeżutkie dania rybne ze słynną zupą halászlé na czele. Vendéglö to więcej niż bistro, a mniej niż restauracja. Tego typu knajpy znajdziesz raczej w miastach. Zamówisz tu dania węgierskie, ale mniej pikantne, dostosowane do podniebienia

Jak walczyć o prywatność w sieci: nie daj się szpiegować

Jak walczyć o prywatność w sieci: nie daj się szpiegować

. Koledzy Snowdena pokazywali sobie pikantne zdjęcia obserwowanych osób. Agenci federalni śledzili w sieci swoje obecne, byłe i potencjalne dziewczyny. Microsoft przyłapano na zaglądaniu do e-maili (nie chodzi o automatyczną analizę w celu dobrania reklam, tylko o stare, dobre, ręczne przeglądanie listów

10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść

10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść

maśle i podawane np. z potrawką z królika albo pyszną, unurzaną w sosie, wieprzową pieczenią. Będąc w restauracji w Pradze warto spytać także np. o pikantnego kurczaka w miodzie a la Václav Havel, który się piecze w brytfannie z winem, cząbrem, oregano i tymiankiem. Autorem przepisu jest nie

Viva Espana, Olé!

Viva Espana, Olé!

obiad, czyli comida. Są przekąski, pierwsze i drugie danie oraz deser. Po obiedzie obowiązkowa mała czarna, czyli café solo, do tego znowu kapka brandy. Brandy można też wlać do kawy - Hiszpanie nazywają to café carajillo. Panowie zapalają cygara, rozkładają warcaby, zasiadają do kart

Smaki Arabii

Smaki Arabii

harrisa konserwują. Arabowie z krajów Bliskiego Wschodu wolą dania łagodne, a ich kuchnia jest podobna do tureckiej. Jedzą jogurty i słone sery typu feta, lubią warzywa, smażą i gotują na oliwie. Natomiast w kuchni Maghrebu jest więcej wpływów włoskich i bałkańskich, tylko jedzenie jest bardziej pikantne

Bigos mistrzów

Bigos mistrzów

Mickiewicz opisywał go tak: "Kwaszona kapusta łonem wilgotnym okrywa wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa", a Ćwierczakiewiczowa radziła, by podawać na śniadanie albo na obiad przed rosołem. Kto i kiedy przyrządził pierwszy bigos, nie wiadomo. Wiadomo jednak, że początkowo nie miał on

Alkohol w kuchni: jak dobrać wino do sera

Alkohol w kuchni: jak dobrać wino do sera

. Magone/Shutterstock Gouda : mocny smak tego sera można podkreślić kieliszkiem Cabernet Sauvignon lub Zinfandela. fot. Petr Malyshev/Shutterstock Gruyere : szwajcarski ser o orzechowym, pikantnym posmaku dobrze

Erytrea na obrzeżach Afryki

Erytrea na obrzeżach Afryki

skuterów z chłopakami w modnych T-shirtach i lustrzanych okularach. Jak w starych filmach włoskiego neorealizmu. Restauracje reklamowały spaghetti, pizzę i pikantną indżirę (rodzaj naleśnika) z sosem piri-piri. Dookoła czułem intensywny aromat kawy z ekspresów, zapach świeżych

Obiad

Obiad

Nie odpowiada mi tylko konsystencja - nie lubię zup zaciągniętych mąką ziemniaczaną, kisielowatych. A dzieciom zawsze mogę przygotować pomidorową z ryżem lub makaronem. Na drugie danie postanowiliśmy zrobić leczo. Wygodnie, bo Łowicz przygotował nowość - gotowy sos leczo (+70 g

Obiad Włocha czyli kremowa pizza

Ciasto:,pół szklanki wody niegazowanej,10 g świeżych drożdży,1 łyżeczka cukru,200 g mąki pszennej,2 łyżki oliwy,szczypta soli,Sos:,połowa opakowania serka kremowego,2 łyżki ketchupu pikantnego,dwie papryki czerwone,sos tabasco,szczypta soli,szczypta cukru,pieprz,Dodatki:,6 dużych pieczarek

Sałatka (prawie) owocowa z pieprzem

odstawiamy. Owoce obieramy, puszki otwieramy. Wszystkie owoce kroimy (banany w nieco większą kostkę), skrapiamy cytryną, dodajemy odciśniętego ogórka, mieszamy i doprawiamy cukrem i resztą przypraw. Sałatka powinna być lekko pikantna. Odstawiamy na godzinę do lodówki i podajemy. Jest świetna zarówno na deser