pikantne sosy

Magdalena Żołyńska

Ananas faszerowany pikantnym ryżem z sosem Habanero

Ananas faszerowany pikantnym ryżem z sosem Habanero

Ananas to nie tylko wspaniała baza pod wszelkiego rodzaju koktajle i smoothie. Idealnie współgra również z daniami wytrawnymi oraz z tymi na słodko, doskonale wpisując się w kuchnię orientalną, wszelkiego rodzaju sałatki i pizzę. Moim faworytem jest ananas faszerowany pikantnym ryżem, wzbogacony o ostry sos Habanero. Ostatnio testuję rozmaite rozwiązania jakie oferuje Roleski. Ten palący podniebienie dodatek nie tylko pobudzi zmysły, ale także doskonale połączy się ze słodyczą tropikalnego owocu.

Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić

Mieszkańcy Azji czy Ameryki Południowej nie wyobrażają sobie kuchni bez ostrych dodatków. Rosnąca liczba osób, które uwielbiają dania wywodzące się z tych rejonów sprawiła, że świat oszalał na punkcie pikantnych przypraw i sosów. Używamy ich dla smaku, nie tylko podczas zmagań kulinarnych, ale także przy okazji testów ostrości. Piekielne trio. Trzy bardzo ostre i pyszne sosy, które możecie polubić i chętnie wprowadzicie je do swojej kuchni.

Ostra zabawa - przepis z piekła rodem

Jeśli uważasz, że pikantny keczup jest naprawdę pikantny, odpuść sobie ten tekst. Tu znajdziesz tylko ogień, chilli i kapsaicynę, a na deser kanapkę unurzaną w ostrym sosie.

3 pomysły na bulion. Co można z niego zrobić?

3 pomysły na bulion. Co można z niego zrobić?

; szklanki kolendry • łyżka siekanego szczypioru (grubego) • limonka • pęczek tajskiej bazylii (opcjonalnie) • 50 ml sosu hoisin sriracha (opcjonalnie) • 50 ml pikantnego sosu czosnkowego sriracha (opcjonalnie) • 1½ szklanki kiełków fasoli mung (opcjonalnie) 3 sposoby na

W światowy dzień makaronu rozmawiamy z Linh Ziółkowską, managerką restauracji Wi-Taj

W światowy dzień makaronu rozmawiamy z Linh Ziółkowską, managerką restauracji Wi-Taj

jajkiem, z dodatkiem kiełków i kolendry. Jest on ponadto serwowany z sosem tamaryndowym i orzechami.  - Pad Thai jest u nas serwowany z płaskim ryżowym makaronem Pho. Najczęściej wybierany jest Pad Thai z kurczakiem i krewetkami, a nieco mniej znany jest Pad Thai z wołowiną. Osoby na diecie

7 prostych przepisów na dania na dużą imprezę

7 prostych przepisów na dania na dużą imprezę

pozostałym sosem w trakcie pieczenia. Upieczone przełóż na duże talerze i posyp posiekaną dymką. Quesadilla z chorizo, cheddarem i salsą pomidorową Pikantna meksykańska przekąska aż prosi się o jakiś meksykański napój... Czas: 30 min  Stopień trudności: 2 Składniki Salsa pomidorowa 2 duże pomidory 

7 grzechów współczesnego faceta: łakomstwo

7 grzechów współczesnego faceta: łakomstwo

dużo białka, to może… Bułka: do wyboru (brawo!) biała lub ciemna – nie żeby jakaś rewelacyjna, ale fajnie, że inna, bogatsza w smaku. Sos: kucharz postanowił spróbować, ile bułeczka wciągnie sosu pomidorowego: niestety dużo. Dodatki: cebula, ogórki konserwowe, sałata – niby dobrze

Burger dla drwala i inne cuda, czyli... facet przy grillu

Burger dla drwala i inne cuda, czyli... facet przy grillu

plastrach korniszony majonez musztarda czosnek suszony sól, pieprz mielona kolendra Przygotowania zaczynamy od sosu, a mianowicie w miseczce mieszamy 3 czubate łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę pokrojonej cebuli, 1 pokrojonego korniszona i 1 łyżkę zalewy z korniszonów, które doprawiamy do smaku

Mój pierwszy raz: killer burrito

Mój pierwszy raz: killer burrito

bez zadęcia (burrito, quesadille, tacosy, chili con carne) dodaje się sosy. Sosy mają swoje krótkie opisy typu pikantny (nr 3), bardzo ostry (nr 5). Sos Killer (nr 7) już nie ma opisu. Zamawiam burrito, bo w nim sos jest w środku. – Jakie mięso? – A jakie pan poleca? – Wszystko jedno

Wegekanapka Drwala i bezmięsne hot dogi w Żabce

Wegekanapka Drwala i bezmięsne hot dogi w Żabce

zimowym) dotychczas była oferowana w trzech wariantach - klasycznym, pikantnym oraz z kurczakiem. Teraz mają do nich dołączyć kolejne dwa: podwójny (to rzecz dla naprawdę głodnych) oraz Wege. W ostatnim z wymienionych tradycyjny kotlet wołowy ma zostać zastąpiony warzywnym. Reszta, czyli panierowany

Ketchup - Trzy kolory: czerwony

Ketchup - Trzy kolory: czerwony

. Nie da się jeść. Z niczym. Ognisty Kamis jest faktycznie pikantny, ale przy tym mało pomidorowy i o obrzydliwej, skrobiowej konsystencji. Odrzuca mnie od razu. Nie lepszą ma Hellmann'sa sos neapolitański. Owszem, czuć zioła, ale ocet też i to w nadmiarze. Słodka Ania jest ponoć bez octu (duży plus), w

Jak zrobić karkówkę z grilla - krok po kroku, w 3 odsłonach

Jak zrobić karkówkę z grilla - krok po kroku, w 3 odsłonach

+ 1 ząbek czosnku + 50 g imbiru marynowanego + 2 łyżki sosu sojowego + 1 łyżka oleju sezamowego + 2 łyżki miodu + 2 łyżki octu ryżowego (może być jabłkowy lub winny) + limonka + 0,5 pęczka świeżej kolendra + 5 łyżek oleju roślinnego + sól, pieprz Łatwy przepis na pikantną karkówkę

Robert Sowa dzieli się z nami przepisami na kapitalne zakąski

Robert Sowa dzieli się z nami przepisami na kapitalne zakąski

SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: + 24 duże skrzydełka z kurczaka MARYNATA: + 2 łyżki miodu + 2 łyżki sosu Worcester + ˝ łyżeczki czarnego pieprzu + ˝ łyżeczki sambal oelek + 1 szklanka pikantnego ketchupu + 2-3 łyżki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE

Wina argentyńskie kontra chilijskie: Copa America w kieliszku

Wina argentyńskie kontra chilijskie: Copa America w kieliszku

kawy i wanili. W ustach rześka wiśniowa kwasowość gra pierwsze skrzypce, zaraz za nią podąża waniliowa tanina. Wino dość lekkie, schłodzone nada się do oglądania Ligi Mistrzów nad talerzem pikantnych wędlin i twardych serów. Callia Alta Shiraz Bonarda 2013 Zapłacisz: 20,99 zł Kupisz w: Carrefour

Testowane Matuszewskim: markety Alma pod lupą

Testowane Matuszewskim: markety Alma pod lupą

pytań. Że niby coś za kwaśne, źle zmielone, czy aby dobrze pachnie itp. Przy parówkach Food & Joy zarówno mój zaprzyjaźniony zmysł smaku, jak i równie mi bliski węchu zadały stanowczo zbyt dużo pytań. Fatalnych kiełbasek nie stłumił nawet całkiem dobry, zadziwiająco tani, pikantny ketchup o

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

, który do wojny z Meksykiem był odnoszącym sukcesy bankierem, postanowił wykorzystać rosnące na należących do niego polach czerwone, pikantne strączki i zrobił z nich sos. Papryczki zmielił, zalał octem winnym i doprawił solą. Wynalazek przypadł do gustu familii oraz

Matuszewski testuje: KFC - ekstraklasa panierki i niższe ligi

Matuszewski testuje: KFC - ekstraklasa panierki i niższe ligi

mnie okropnie kaloryczny i pikantny Mega Pocket. Jest to spora tortilla z kawałkiem kurczaka, serem, sałatą, plackiem ziemniaczanym (sic!) i pikantnym sosem. I jest to smaczne, i konkretne, i wyraziste. O wiele bardziej niż skądinąd wzorowo skomponowany Brazer. Tu mamy mięciutką ciabattę, sałatę, sos

Test hot dogów

Test hot dogów

- maszynę do kawy firmowaną przez Coffee Heaven. Lecz kawę testować będziemy innym razem. Stacja mała, więc i wybór niewielki. Ale hot dogi są. Cztery do wyboru: klasyczny, z kabanosem, pikantną chilli i nowość - polska kiełbasa i sos chrzanowy. Że nasza polska kiełbasa może być niesmaczna, przekonałem się

Matuszewski testuje 11 smakołyków z marketów

Matuszewski testuje 11 smakołyków z marketów

pecorino to ser włoski, znakomity, lekko pikantny. Makaron z sosem pecorino najlepiej podawać z dodatkiem startego pecorino i odrobiną zieleniny (natki, bazylii, oregano). No i jeszcze sekret: zanim posypiesz go startym serem, skrop go już na talerzu odrobiną świeżej, dobrej oliwy. Klasyczny desperados

Testowane Matuszewskim: markety Piotr i Paweł pod lupą

Testowane Matuszewskim: markety Piotr i Paweł pod lupą

. Towary sygnowane marką sklepu to spory wybór produktów częstozbywalnych. Jest więc mleko i jego przetwory, makarony i kasze, trochę warzyw z puszki, gotowych sosów, kawy i herbaty, soki, dżemy oraz słodycze, nawet lody. Do tego potrawy gotowe: kanapki, pierogi itp. Produkty

Mateuszewski: francuskich kulinariów czar prysł

Mateuszewski: francuskich kulinariów czar prysł

makaron firmy Animak (3,99 zł). Gotowy sos do spaghetti (3,49 zł) - szkoda gadać. Na deser czekolady - droższe, francuskie i tylko ta z karmelem (5,99 zł) daje radę, bo już deserowa od wedlowskiej Jedynej z pewnością dużo gorsza. Migdały, orzechy super, a chipsy (2,99 zł) - w krajowym standardzie

Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat

Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat

usmażony, zalewamy go bulionem, dodajemy mąkę z ciecierzycy i gotujemy do miękkości. Pod koniec wlewamy mleko kokosowe i podajemy z makaronem ryżowym lub cynamonowo-kardamonowym ryżem. Obok stawiamy jakiś pikantny sos, ostre pikle, kilka sałatek. Dania z nadania cesarza Trudno powiedzieć, skąd

Pasty paprykowe: nastaw ostrość w swojej kuchni

Pasty paprykowe: nastaw ostrość w swojej kuchni

, to inny smak, konsystencja, ostrość. Niektórych używa się jako przyprawy - doprawia się sosy czy zupy jeszcze w trakcie gotowania. Innymi wykańcza się danie albo traktuje jak, powiedzmy, musztardę czy keczup. W krajach azjatyckich - gdzie parno i gorąco - ostrą papryką doprawia się dania, które

Twardy orzech do zgryzienia

zastąpić orzechy kokosowe lub makadamia. Można je dodawać do sałatek owocowych i warzywnych lub utarte do mięs i sosów. Dobrze łączą się z pikantnymi przyprawami. Sprawdzają się również jako przekąski. Robi się z nich również masło orzechowe - słodkie i kremowe. Są bogate w selen

Dziwny jest ten świat

produktów wybrałem jeszcze musztardę z płatkami wędzonej papryki i gruziński sos paprykowy. Kamisowa musztarda ma atrakcyjne opakowanie i kolor, i trochę kobiecy (łagodny, słodkawy) smak. Sos jest zaś bardzo męski: pikantny, nierówno przetarty, paprykowy, świetny. Na deser budyń i

Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!

Wietnamska ulica to gastronomiczny raj. Spróbowałam i wiem. Wietnam smakuje inaczej na północy, inaczej na południu. Inaczej rano, inaczej wieczorem. Zawsze jednak jest niesłychanie aromatyczny, pikantny, słony, słodki. Pyszny. Śniadanie: kanapka ze szpinakiem Podróż rozpoczęłam w Ho Chi

Kuchnia niemiecka - Kiełbasiany raj

Szwabii pochodzą też lubiane w Niemczech kluski Spätzle i Maultaschen. Wielbiciele wędlin powinni spóbować Rote Wurst - popularnej w tym regionie pikantnej kiełbasy z drobno mielonego mięsa wieprzowego i boczku. Na deser warto wybrać szwarcwaldzki specjał - Kirschtorte - tort czekoladowy przekładany

10 klubów i restauracji w Singapurze, które musisz zobaczyć

tutejszą specjalność - blueberry pancakes. "Na wychodne" warto także kupić wypiekane na miejscu ciasteczka. Singapurczycy szczególnie upodobali sobie owoce morza. Zresztą nieprzypadkowo za narodową miejscową potrawę uchodzi Chilli Crab, czyli - jak sama nazwa wskazuje - krab w pikantnym sosie

Matuszewski testuje 9 przysmaków z marketów. Tylko czy poleca?...

okazało, za supermarketową marką kryje się niemal 30-letnia firma Wilbo, znana z przetworów rybnych (np. pod marką Neptun). No więc nie lubię tuńczyka Lubię.     Lubię, Tuńczyk w oleju, w sosie własnym, 170 g - 4,49 zł Kolejna propozycja dla zwolenników zdrowego odżywiania. Wasa

Rzecz o smaku...

(np. w indonezyjskich sosach). Myślałem, że w każdej kompozycji takie masło się obroni. Ale proszę: jak się postarać, to i taki smakołyk można zepsuć. Wystarczy dodać chrupki kukurydziane i pikantną posypkę. Felix potrafi! Ole!               Felix

Świat pierogów

. Chińczycy robiąc i won tony, i jiaozi, faszerują ciasto krewetkami, mięsem, warzywami, grzybami mun, pędami bambusa, doprawiają sosami sojowym i ostrygowym, kolendrą. Japońskie gyo^za mocno pachną czosnkiem i imbirem, ?Tureckie manti - oczywiście sumakiem. ?A Martha Stewart chwali

Chiny od kuchni

jest tofu ospowatej baby (mapo doufu) - mieszanka kawałków sojowego tofu z wieprzowiną lub wołowiną w gęstym pikantnym sosie. Oprócz chili potrawa zawiera sporo pieprzu huajiao, od posiłku wstaje się więc z mocno poparzonymi i odrętwiałymi ustami. Kuchnia wschodu

Spis treści - kwiecień 2012

;    moto ikony - najbardziej stylowe auta ostatnich 50 lat 102        kuchnia: sosy - pikantnie i sojowo 104        filmowe drinki retro - co piją w "Zakazanym

Podróż do przyszłości: odkrywamy Singapur

może pochwalić się kategorią A i B, więc bez żadnych obaw można z nich korzystać. Będąc w Singapurze nie wypada wręcz nie spróbować narodowego przysmaku, czyli kraba w pikantnym sosie chilli (Chilli Crab). Podobno najlepszego serwuje kultowa restauracja Jumbo, znajdująca się m. in. na nabrzeżu Boat

Kraina tysiąca smaków

generalnie ostre: jedne dania tylko lekko pikantne, inne po prostu ogniste. Zdarzyło mi się zamówić coś, co w moim mniemaniu powinno być łagodne, bo miało kolor neutralny. Lekcje gotowania Po kilku dniach pobytu na Kho Tao i zaglądania do kuchni Malee Pat

Trójkąt Azjatycki

;) nawet łagodne potrawy są pikantne. Ale to, co stanowi rozkosz dla dorosłego podniebienia, niekoniecznie musi smakować pięciolatkowi. Szybko znajdujemy dwie "tajskie" potrawy na delikatne podniebienie: frytki i kluski z sosem pomidorowym. Są w każdej restauracji. Nawet khmerskiej. Smakują jak w

10 miast, do których warto lecieć, by dobrze zjeść

maśle i podawane np. z potrawką z królika albo pyszną, unurzaną w sosie, wieprzową pieczenią. Będąc w restauracji w Pradze warto spytać także np. o pikantnego kurczaka w miodzie a la Václav Havel, który się piecze w brytfannie z winem, cząbrem, oregano i tymiankiem. Autorem przepisu jest nie

Misja Kamerun - we dwie, czyli kameralnie

.   Kliknij, by przeczytać relację z Kamerunu Gdzie się nie ruszyłyśmy, zapraszano nas do swoich domów. Czasem częstowano nas pikantnym pączkiem, obowiązkowo wymienialiśmy się numerami telefonów chociaż do końca nie potrafiłyśmy zrozumieć, czemu służy ten rytuał no i oczywiście na koniec pamiątkowa

Kuchnia Bratanków

się świeżutkie dania rybne ze słynną zupą halászlé na czele. Vendéglö to więcej niż bistro, a mniej niż restauracja. Tego typu knajpy znajdziesz raczej w miastach. Zamówisz tu dania węgierskie, ale mniej pikantne, dostosowane do podniebienia

Podróż w luksusie: najlepsze linie lotnicze

nadziewanymi jagnięciną, a także panierowane krewetki. Można dostać też wędzonego kurczaka w mandarynkach z sałatką z soczewicy. Kto chce zupę - proszę bardzo: w menu znajdzie pikantną zupę pomidorową z plastrami okry (ketmii piżmowej), podawaną z grzankami. Danie główne to już tradycyjna ostra

Gdzie jedzą warszawscy studenci? Kebaby, bary, stołówki

z kurczakiem - 13 zł, ryż smażony z krewetkami - 16 zł, kurczak w cieście w sosie słodko-kwaśnym - 13,50 zł, kaczka pikantna 17 zł. Czynne pon.-sob. 9.30-21, niedz. 11-21. Kebab, al. Niepodległości 177 (przy Zielonej Gęsi) Tutaj raczej standard

Misja Kamerun

ulicznego jedzenia: bagietki z fasolowym farszem czy jajek na twardo z pikantnym sosem. Buba najmuje się jako kierowca. Utrzymuje żonę i trzy córki, o których mówił z niespotykaną miłością. Czułyśmy się przy nim absolutnie bezpiecznie. Buba zabrał nas do Tourou przy granicy z

Hiszpania do kuchni

La Gomera i Lanzarote. Używa się go podobnie jak syropu klonowego. Zawiera mnóstwo witamin i soli mineralnych. Do Polski warto też przywieźć gotowe sosy, szczególnie czosnkowy mojo picón albo paprykowy mojo verde. Oraz twardy, pikantny ser kozi - majorero. 17 Murcja

Hiszpania od kuchni

ciemnobrązowego syropu robionego z soku palm rosnących na La Gomera i Lanzarote. Używa się go podobnie jak syropu klonowego. Zawiera mnóstwo witamin i soli mineralnych. Do Polski warto też przywieźć gotowe sosy, szczególnie czosnkowy mojo picón albo paprykowy mojo verde . Oraz twardy, pikantny ser kozi 

Kuchnia włoska: risotto na pięć sposobów

ugotowanie sosu i polanie nim makaronu. Nie jest też trudniejsze, wystarczy poznać kilka reguł i używać właściwych produktów. Najważniejszy składnik to - naturalnie - ryż. Nie byle jaki, wyłącznie włoski. Bo jeśli zrobisz risotto z normalnego ryżu, wyjdzie ci pilaw. Też dobry, ale przecież nie o to chodzi

Viva Espana, Olé!

pracy XVI-wiecznych naukowców nie byłoby dziś prawdopodobnie ani gazpacho, ani czerwonego sosu chilindrón, ani - i to byłby prawdziwy dramat - tortilli. Bo tortilla espanola, czyli wielki omlet z ziemniaków, cebuli i jajek, jest chyba jedynym daniem, które zjesz w każdym zakątku Hiszpanii. Być

Bigos mistrzów

limonkami i cytrynami, które przecież nie należały do najtańszych. Pierwsze formy bigosu miały być zatem przede wszystkim mocno kwaśne i bardzo pikantne. Zakwaszanie sokiem z cytrusów przynosiło pożądane efekty, ale ponieważ nie wszystkich było stać na taki luksus, szybko zaczęto używać soku z kwaszonej

Obiad

Nie odpowiada mi tylko konsystencja - nie lubię zup zaciągniętych mąką ziemniaczaną, kisielowatych. A dzieciom zawsze mogę przygotować pomidorową z ryżem lub makaronem. Na drugie danie postanowiliśmy zrobić leczo. Wygodnie, bo Łowicz przygotował nowość - gotowy sos leczo (+70 g

Zupa tajska: zrób ją sam [instrukcja krok po kroku]

- 300 g surowych krewetek - 300 g pieczarek - 250 g groszku cukrowego - 2 łyżki (lub więcej, jeśli ma być bardzo ostra) czerwonej pasty curry - 25 g suszonych grzybów shitake - 2 gałązki trawy cytrynowej - 4-5 łyżek sosu rybnego - pęczek kolendry - olej - 1 puszka mleka kokosowego

Erytrea na obrzeżach Afryki

skuterów z chłopakami w modnych T-shirtach i lustrzanych okularach. Jak w starych filmach włoskiego neorealizmu. Restauracje reklamowały spaghetti, pizzę i pikantną indżirę (rodzaj naleśnika) z sosem piri-piri. Dookoła czułem intensywny aromat kawy z ekspresów, zapach świeżych

Skala Scoville

do 500, sos tabasco do 5000, papryka jalapeno do 8000, sambal oelek do 10 000. Jedną z najostrzejszych papryk świata okazała się być Red Savina, uzyskując ponad pół miliona SHU. Potem nie ma już praktycznie rzeczy jadalnych, z ciekawostek będzie najwyżej pieprzowy sprej używany przez

Pomidorowy sos pikantny

3/4 szklanki posiekanych, obranych pomidorów z puszki, sok z 1/2 cytryny, mała cebula bardzo drobno pokrojona w kostkę, 2 łyżki drobno posiekanego selera naciowego, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka chrzanu, 1 łyżka sosu Worcestershire, 1 łyżeczka sosu Tabasco, sól, cukier, świeżo

Pikantny sos śliwkowy

minut żeby napar miał wyczuwalny aromat cynamonu i ostrość chilli. Odcedzić, dorzucić wydrylowane i pokrojone na ćwiartki śliwki i szalotkę. Dusić na wolnym ogniu ok. 30 minut aż sos się zredukuje. Doprawić solą i ksylitolem. Jeśli byłby za mało kwaśny można dodać odrobinę cytryny. W załączniku

Pikantny sos z papai

250 g polędwicy wołowej pokrojonej na ok. 10 plastrów, 4 dymki, 1 mała papaja (niedojrzała), 1 łyżka oliwy, garść orzeszków ziemnych, marynata:, 6 łyżek jasnego sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka sosu sambal, 1 łyżeczka kolendry mielonej, 1 i 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego, 2 ząbki

Pikantny sos do spaghetti

2 duże papryki czerwone, 2 małe papryczki jalapeno, 8 pomidorów (sparzonych bez skórki), 2 cebule (średnie), 1 kostka rosołowa, oliwa z oliwek z ziołami, 50 g masła, 50 g mąki, oliwa, 200 g śmietany 36 proc., 15 świeżych listków bazylii, 15 świeżych listków oregano, 3 łyżeczki chrzanu, 3 ząbki czos

Pikantny sos owocowy

ok. 30 dag śliwek, 1 brzoskwinia, 1 jabłko, połówka melona, 1 mała gruszka, 2 papryczki chilli, ok. 2 cm świeżego imbiru, pieprz biały, ostra papryka w paście, sos sojowy, odrobina kurkumy, Śliwki pozbawić pestek, przekroić na ćwiartki i wrzucić do garnka. Jabłko, gruszkę brzoskwinię i melona obrać