parzenie kawy w kawiarce

phz / red.

Koniec ery kawowych sieciówek

Koniec ery kawowych sieciówek

Kawa? Lans? Oczywiście! Byle nie w plastikowym kubku z nazwą jakiejś sieciówki. W światowej stolicy lansu, czyli Nowym Jorku, wszystkie te starbucksy robią się coraz bardziej passé.

Test ekspresów do kawy

Wysokoczuła kamera termowizyjna, suwmiarka, sześć ekspresów ciśnieniowych, pięcioro zagorzałych amatorów i dwoje zawodowców. Czy z takiej mieszanki uda nam się wycisnąć espresso idealne? I to dla leniucha!? Spróbujmy.

Kawa z czekoladą

mleko, kawa naturalna (może być o smaku czekolady), czekolada do posypania Kawę parzymy w ekspresie, wlewamy (spienione przy pomocy dyszy) mleko i posypujemy czekoladą. mleko;kawa;czekolada;

Kawa na trzy warstwy

mleko, kawa naturalna Potrzebny jest do tego ekspres ciśnieniowy z dyszą do spieniania mleka. Spieniamy mleko (najlepiej spienia się w metalowym naczyniu) i przelewamy do wysokiej przezroczystej szklanki. Parzymy kawę, z ekspresu, zwyczajnie do filiżanki. Przelewamy zaparzoną kawę do naczynka

Tiramisu

biszkopty "Lady fingers" - ok. 2 opakowania (czyli te podłużne obsypane z wierzchu cukrem), 500 g serka mascarpone, 3 jaja, cukier puder, zaparzona i wcześniej ostudzona mocna kawa (najlepiej z kawiarki), najlepiej whisky ale może też być i popularne w tym deserze amaretto, kakao w proszku jak

Tiramisu

amaretto). W między czasie a najlepiej na samym początku parzymy kawę z 4 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i kubka wrzącej wody, do kawy dolewamy kieliszek amaretto (. ~30 ml) i słodzimy ją (ok. 1 lub 1.5 łyżki cukru pudru). [ W kawie musi być wyczuwalne amaretto i kawa musi być słodka ] Biszkopty moczymy w

Torcik kawowy

5 jaj, 5 łyżek cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek mąki pszennej, łyżka masła, 2 szklanki śmietanki kremówki, 3-4 łyżki cukru, laska wanilii, 2 łyżeczki żelatyny, 2 kieliszki koniaku, 10 dag migdałów, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Parzymy wrzątkiem migdały, obieramy ze skórek i kroimy w