papryka chili

Magdalena Żołyńska

Grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem ostrego sosu

Grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem ostrego sosu

Szaszłyki to prosty i smaczny sposób na próbowanie przeróżnych połączeń warzyw, mięs oraz warzyw. Danie to najczęściej składa się z drobiu, karkówki lub ryby nabitej na szpikulec w towarzystwie dodatków. Jeżeli jednak chcemy poczuć się jak prawdziwi mistrzowie grillowania, warto wypróbować przepis na grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem ostrego sosu. Jeśli lubicie orientalne smaki, to jest to coś dla Was.

Szarpane mięso: 3 pomysły

Duszone mięso (z dużą zawartością kolagenu) zachowuje cudowny smak i kleistość. Porwane na włókna jest świetne do kanapek lub jako farsz. Koniecznie z wysokiej klasy piwem.

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

Krzysztof Kolumb odkrył nie tylko Amerykę, ale i... papryczkę chili. Najostrzejsza z przypraw znalazła swoje miejsce w kuchniach całego świata.

Mój pierwszy raz: killer burrito

Mój pierwszy raz: killer burrito

bez zadęcia (burrito, quesadille, tacosy, chili con carne) dodaje się sosy. Sosy mają swoje krótkie opisy typu pikantny (nr 3), bardzo ostry (nr 5). Sos Killer (nr 7) już nie ma opisu. Zamawiam burrito, bo w nim sos jest w środku. – Jakie mięso? – A jakie pan poleca? – Wszystko jedno

Polska w 10 kęsach [NAJLEPSZE DANIA DO 25 ZŁ]

Polska w 10 kęsach [NAJLEPSZE DANIA DO 25 ZŁ]

proporcjach), a w dodatku serwowany na kilka ciekawych sposobów, np. z za'atarem (czyli bliskowschodnią mieszanka przypraw składającą się m.in. oregano, tymianku, kuminu i sezamu), karmelizowaną cebulką i kolendrą lub z chrzanem z Wielunia, słodką papryką, koperkiem i 

Kuchnia: przepisy na wigilijnego śledzia

Kuchnia: przepisy na wigilijnego śledzia

dodaj świeżo zmielony czarny pieprz. fot. Arkadiusz Ścichocki   Śledzie musztardowo-miodowe Składniki na 4 porcje: 600 g śledzi ala matias, 300 g czerwonej papryki konserwowej, 200 g sera mimolette, pęczek świeżego tymianku, 160 ml miodu gryczanego, 8 łyżek musztardy Dijon, 400 ml mleka

Burrito

Burrito

    Składniki (dla 4-6 osób): 0,5 kg mielonej wołowiny 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki mielonej papryki chili 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoik salsy pomidorowej 6

Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat

Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat

Trynidadu jest pochodzenia hinduskiego. Zaczęli uprawiać ryż i gotować curry. Nie było klasycznej chili, za to na Trynidadzie rosła najostrzejsza na świecie papryka kongo, a w Gujanie pachnąca cytrusami papryczka wiri-wiri. Ale tutejsze curry nie były przesadnie pikantne, a to dzięki imigrantom z Madery

Najłatwiejsze na świecie tajskie curry z kurczaka

Najłatwiejsze na świecie tajskie curry z kurczaka

mam) 50 dag piersi kurczaka bez skóry pokrojonej w cienkie plasterki lub paseczki 1 duża czerwona (zielona też może być) papryka oczyszczona z nasion i pokrojona w paseczki 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki     Rozgrzej olej w rondlu, włóż

Kuchnie  świata: surowa ryba na pięć sposobów

Kuchnie świata: surowa ryba na pięć sposobów

, posól, popieprz. Letnim winegretem polej rybę, posyp płatkami parmezanu i podawaj z tostami lub ciabattą. 60 dag białej ryby (okonia morskiego, flądry, soli itd.) 15 limonek 1 duża ostra papryka aji limo (może być kilka mniejszych chili) oczyszczona z pestek i pokrojona w kosteczkę 4

Kuchnie świata: bliskowschodnia wojna o Hummus

Kuchnie świata: bliskowschodnia wojna o Hummus

. Całość posypuje drobno posiekaną kolendrą, orzeszkami ziemnymi, posypuje chili i na koniec polewa wszystko oliwą extra virgin. Gdy na ulicy Jaffy zapytać jakiegokolwiek miejscowego, gdzie można zjeść najlepszy hummus na świecie, odeślą na sto procent właśnie do tej garkuchni. Zapytanym może być nawet

Kuchnie świata: bałkański kociołek

Kuchnie świata: bałkański kociołek

słodkowodnych ryb. Pływają w nim sumy, karpie i szczupaki w towarzystwie cebuli i chili. Wina fot. Tina Rencelj / shutterstock.com Jest ich prawie 1000 rodzajów wytwarzanych przez prawie 400 producentów. W Dalmacji prawie każdy gospodarz ma własną winnicę, więc najlepiej - i często najtaniej - jest

Na ryby

Na ryby

łyżeczka chili 1/2 łyżeczki soli po 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku i cebuli 1/4 łyżeczki suszonego oregano szczypta świeżo zmielonego pieprzu 3 łyżki oliwy   Oraz: 4 filety z łososia (po 12-15 dag) sól (najlepiej morska)   Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki pasty ziołowej. Filety

Chiny od kuchni

Chiny od kuchni

cebulowe, kiełbaski słodkie, a rodzynki... doprawione papryką chili. Europejska "kuchnia chińska" to wykastrowana wersja tego, co czeka zachodniego smakosza na Dalekim Wschodzie. Szok przeżywa cudzoziemiec także po przestąpieniu progu restauracji. Chińskie potrawy potrafią prawdziwie zachwycić

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

Ziemia obiecana - kuchnia amerykańska

i receptury zza Rio Grande. Oczywiście na pierwszym miejscu znajdziemy chili con carne (10) (rodzaj gulaszu z mięsa, cebuli, papryki chili, czosnku i kminku) i fajitę (kawałki grillowanego mięsa, do których można dodać min. cebulę, paprykę, ser, śmietanę, pomidory,  zawinięte w tortillę

Sémillon

Sémillon

(szparagi, słodką paprykę), trawę, siano. W trunkach starzonych dochodzi aromat soczystych owoców (moreli, pigw, brzoskwiń, ananasów), miodu, wanilii, masła i śmietany. W najcięższych, dojrzałych jest też trochę dębu, dymu i tostów.   Młode Sémillon (i mieszanki z jego udziałem) ma kolor

Gaz czy guz?

Gaz czy guz?

  Rodzaj: Żel Kapsaicyna: 3,5% SHU: 2 mln SHU Zasięg: 4 m   Cena: 39 zł (50 ml)   Skrót OC pochodzi od nazwy "oleoresin capsicum", czyli olejek z papryki chili. To właśnie kapsaicyna odpowiada za ostry smak tej przyprawy. W gazie pieprzowym (nazwa potoczna) stanowi nie więcej

Seks na talerzu

Seks na talerzu

"dopingu". Legendarny wigor zawdzięczał ostrygom - bez pięćdziesięciu sztuk na śniadanie w ogóle nie czuł się mężczyzną!     Przyprawy    Alkohol    Ostrygii inne owoce morza     czyli szczypta pikanterii bazylia, kolendra, lubczyk, chili, curry

Chili con carne

mięso mielone (wieprzowo,indycze), czerwona fasola z puszki, papryka (kolor do wyboru), czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz, olej Na małej ilości tłuszczu smażymy rozgnieciony czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, a następnie mięso mielone, smażymy, solimy i pieprzymy do smaku. Po usmażeniu

Chili con carne

, papryka chili, zioła prowansalskie, inne przyprawy Dzielimy wołowinę na dwie równe części. Jedną część należy zmielić, drugą natomiast pokroić w kostkę. Zmielone mięso podsmażamy na oleju. Kiedy jest już białe, mieszamy je w garnku z pozostałą, pokrojoną w kostkę wołowiną. Całość zalewamy wodą. Mieszamy i

Chili con carne

1 papryka żółta czerwona i zielona, 1 duża cebula, 1/2kg mięsa mielonego, 6 łyżek oleju, 1/2 l rosołu z kostki, 800g pomidorów w zalewie ( 2 puszki ), 2 puszki czerwonej fasoli, 1-2 łyżki przyprawy chili con carne, sól, Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę przekroić na 4 części i w paseczki

Jajeczko w sosie chili

4 jaja, papryka chili, pieprz, sól, oliwa z oliwek, masło, bazylia, kwasek cytrynowy lub cytryna Jajka zagotować na twardo, obrać pokroić na cztery ćwiartki SOS :papryke chili,masło,pieprz,sól cytryne(lub kwasek cytrynowy) zmieszać i odstawic na wolnym ogniu mieszając, sos polac na jajka i dodać

Chili po polsku

30 dag mielonej wołowiny, oliwa do smażenia, 1 puszka (400 g) pokrojonych pomidorów w zalewie, 1 puszka (425 g) kukurydzy, 1 puszka (425 ml) czerwonej fasoli, 1-2 ząbki czosnku, przyprawa typu jarzynka, ostra papryka do smaku Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, zeszklij roztarty czosnek i podsmaż