papryczka chilli

Pogromcy Meatów

Pogromcy Meatów przedstawiają: kanapki na ciepło

Pogromcy Meatów przedstawiają: kanapki na ciepło

Kanapki nie muszą być nudne - udowadniają to Tomasz Tomaszek i Andrzej Andrzejczak. Ten pierwszy wciąż poszukuje nowych smaków. Drugi - stołował kiedyś Baracka Obamę. Pogromcy Meatów prezentują: kanapki na ciepło!

Pasty paprykowe: nastaw ostrość w swojej kuchni

Podbijają smak potraw, dodają słodkości, pikantności, ostrości - pasty paprykowe. Znajdź swoją ulubioną i zawsze miej ją w lodówce, bo to najprostszy sposób na pyszne rozgrzewające zimowe dania.

Jak zrobić karkówkę z grilla - krok po kroku, w 3 odsłonach

Minimum kombinowania, maksimum efektu - o to zadbał w swoich przepisach Dominik Moskalenko, szef kuchni i doradca firmy Sokołów. Po sesji zdjęciowej sprawdziliśmy i potwierdzamy: Pożarliśmy w mgnieniu oka.

Jednogarnkowe danie - poradnik dla leniwych

Jednogarnkowe danie - poradnik dla leniwych

naciowego - 1 pęczek natki pietruszki Przyprawy: - 3 łyżki papryki w proszku - 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku - 1 łyżeczka mielonego kminku - 5 liści laurowych - 5 ziaren ziela angielskiego - 1 duża gałązka świeżego rozmarynu - 1 duża gałązka tymianku - 1 papryczka chilli (lub

To idealne przepisy na dużą imprezę!

To idealne przepisy na dużą imprezę!

podawaj z chipsami kukurydzianymi. Przysmak z Zanzibaru, pikantny i wyrazisty. Można dodać mniej chilli. Do szaszłyków doskonale pasuje chutney mango. Czas: 1 godz.  Stopień trudności: 4 Składniki 24 patyczki do szaszłyków  2 garści orzechów nerkowca lub ziemnych  1 kg mielonej piersi z

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

Papryczki chili: kuchnia ostra jak diabli

. Ostre odmiany papryki jadano w tej części świata już 3000 lat przed naszą erą. Majowie hodowali kilkadziesiąt gatunków rośliny. Aztekowie w czasach nowożytnych znali ich już ponad 90. Uprawiali papryczkę w przydomowych ogródkach i na plantacjach. Nazwali ją od koloru: chili, czyli czerwona. Swą

Hot dog: amerykański król ulicy

Hot dog: amerykański król ulicy

ostateczności!) zastąpić pokrojonym w kostkę świeżym ogórkiem -  1 cebula -  2 papryczki chilli sól selerowa - jeśli nie możesz jej kupić, zrób ją sam: wysusz natkę selera, sproszkuj i wymieszaj z solą Przygotowanie: 1. Przekrój bułkę tak, żeby nie rozpadła się na dwie części. Włóż

Sałaty: nie tylko dla królików!

Sałaty: nie tylko dla królików!

najpierw z oliwą i polej całość. fot. Michał Mutor Na przyjęcie (10 porcji) sałata - według uznania, 2 piersi indyka (lub 4 piersi kaczki), 0,5 kg kaszy kuskus, 150 g czarnych oliwek, 200 g orzeszków pinii, 10 gałązek tymianku, cytryna, 2 papryczki chilli, 100 ml oliwy extra vergine, 2 ogórki

Kuchnie świata: sosy

Kuchnie świata: sosy

zł Molho De Piri-Piri Portugalski ostry sos chilli (tu pod firmową nazwą Prego-Guese). Mało kto wie, że to Portugalczykom zawdzięczamy światową karierę ostrych papryczek. Sos z dodatkiem cytryn, limonek, czosnku, pieprzu, cebuli i kliku przypraw. Mozna w nim marynować każde danie, ale w

Co jeść na pikniku - masa łatwych przepisów na pyszne dania

Co jeść na pikniku - masa łatwych przepisów na pyszne dania

patelni lub upiec na je grillu. Chleb piknikowy Składniki: 1 okrągły bochenek chleba2-3 łyżki octu z białego wina1/2 papryczki chili1 łyżka miodu1 ząbek czosnku4 łyżki oliwy1 mała czerwona cebula1 sałata lodowa3 czerwone papryki1 bakłażan3 małe oscypkisól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z

Mocna salwa: 18 świetnych szotów

Mocna salwa: 18 świetnych szotów

soku z limonki 20 ml soku aloesowego 20 ml syropu cukrowego Wszystko znowu się dzieje w shakerze. Rozlej do 4 kieliszków, udekorowane cząstką gruszki. Fot. Michal Mutor   60 ml 3 letniego rumu Havana Club 1/3 papryczki chili 1 plaster ananasa 6 listków kolendry 20 ml soku z

Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!

Kuchnia Wietnamu: ale Sajgon!

garściami do zupy. Podsuwa talerz z pokrojonymi, superostrymi papryczkami chilli, kiełkami fasoli i cebulą. Jest jeszcze spodek z solą i pieprzem, do którego wyciskam limonkę, żeby maczać w takim sosie kawałki mięsa z zupy. Wietnam ma 3440 km linii brzegowej, liczne zatoki, ogromne delty Czerwonej

Świat pierogów

Świat pierogów

wie, czym jeszcze. Empanady meksykańskie - z wołowiną, fasolą i chilli. Hindusi także do samosów wrzucają wszystko, co się da. Bo charakter pierogów egzotycznych wynika przede wszystkim z użytych przypraw i lokalnych dodatków. Więc samosy po dodaniu np. garam masala pokażą inne oblicze niż pierogi

3 powody, żeby odwiedzić Argentynę

3 powody, żeby odwiedzić Argentynę

. Po kilku dniach na widok krowy w menu dostaję mdłości. "Se?or, macie jakiś drób?"... Klasyczny argentyński sos do mięsa ma wiele wariantów. Najbardziej typowy: - 2-3 ząbki czosnku - szklanka świeżej pietruszki - ostra papryczka chilli - łyżka suszonego oregano - łyżeczka słodkiej

Mój pierwszy raz: zjazd na nartach z 6 tys. metrów

Mój pierwszy raz: zjazd na nartach z 6 tys. metrów

miejscowej obsługi) i dojrzałe arbuzy lub melony. Kuchnia chińska jest bardziej wyrafinowana. Próbujemy bakłażanów, smażonych pomidorów i papryczek, jemy wspaniałe ślimaki nadziewane chilli, wędzone wątróbki, przepiórcze jajka i smażony serek tofu, kurczaka na ostro w czerwonym sosie oraz kaczkę po pekińsku

Ostra zabawa - przepis z piekła rodem

Ostra zabawa - przepis z piekła rodem

sosie pomidorowym. Połóż ją na talerzu, możesz jeszcze polać tortę sosem. NADZIENIE Czas: 45 minut Składniki: - 1 cebula - 2-3 ostre papryczki - 2 ząbki czosnku - Oliwa/olej do smażenia - 1/2kg mięsa z szynki lub łopatki - 2 liście laurowe - sól i pieprz do smaku Przygotowanie nadzienia: Posiekaj

Kraina tysiąca smaków

Kraina tysiąca smaków

półek z tysiącami nieznanych mi wcześniej składników. Na środku stała kuchenka z dwoma palnikami, były dwa ogromnych rozmiarów woki, kilka patelni różnej wielkości, pęki pałeczek i chochli. W szafce stały słoje z czerwonymi i zielonymi papryczkami chili, butelkami z sosem sojowym i rybnym, olejem

Chilli

2 kg pomidorów, 2 duże cebule, 3 - 4 papryczki chilli, 2 łyżki oliwy, świeża lub suszona bazylia, pieprz biały Pomidory sparzyć (ja najpierw nacinam). Następnie usunąć skórę, przekroić na pół i wyciąć twardą część. Tak przygotowane pomidory pokroić w kostkę. Wrzucić do miski. Z papryczek

Bułeczki z kiełbasą paprykowaną i papryczką chilli

50 g świeżych drożdży,250 ml mleka,łyżka cukru,500 g mąki pszennej,2 jajka,1 łyżeczka soli,150 g kiełbasy paprykowanej,papryczka chilli,50 g roztopionego masła,Do posypania:,jajko,siemię lniane,sól gruboziarnista,płatki owsiane Przygotowujemy zaczyn. W misce ucieramy drożdże z ciepłym mlekiem

Ciasto marchewkowe z odrobiną papryczki chilli i skórką z pomarańczy

3 szklanki mąki pszennej,1 szklanka cuktu kryształu kto lubi słodsze to dać 1.5 szklanki lub więcej),1 szklanka oleju,2 duże marchewki,4 jaja,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 płaska łyżka cynamonu,2 łyżki kakao,1 cała skórka z pomarańczy,1 mała papryczka chilli,opcjonalnie: aromat do ciasta

Sałata z nadziewanymi papryczkami

4 czerwone papryczki chilli, 2 zielone papryczki chilli, 1 endywia, garść roszponki, garść rzeżuchy, 50 g twarożku o smaku śmietankowym, pęczek szczypiorku, 2 łyżki oliwy, ocet winny. Drobno siekamy szczypiorek, część odkładamy na bok, resztę mieszamy z twarożkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem

Krewetki zapiekane chilli

-krewetki królewskie - masło-papryczka chilli- czosnek świeży-limonka- natka pietruszki- szczypta soli Krewetki oczyścicmasło, papryczke chilli, czosnek, natke, skórke i sok z limonki zmiksować na prawie jednolita mase.nałożyc na kazda krewetke i opiekac pod rozgrzanym grillem... do momentu aż