papierowy kapelusz

ZLLL

Bigos mistrzów

Bigos mistrzów

O bigosie, perełce naszej kuchni. Dziś pięć mistrzowskich przepisów.

Pieczarki z ziołami

12 - 16 dużych kapeluszy pieczarek, kilka gałązek świeżego tymianku (może być też suszony), świeże papryczki chili, 6 łyżek oliwy (extra vergin), sok z 1 cytryny, 2 ząbki czosnku, 1/4 kostki masła, sól, pieprz Kapelusze umyć, wysuszyć - najlepiej papierowym ręcznikiem. Tymianek, pokrojone w

Pieczone pieczarki

12 - 16 dużych kapeluszy pieczarek, kilka gałązek świeżego tymianku (może być suszony), świeże papryczki chili, 6 łyżek oliwy (extra vergin), sok z 1 cytryny, 2 ząbki czosnku, 1/4 kostki masła, sól, pieprz Kapelusze umyć, wysuszyć - najlepiej papierowym ręcznikiem. Tymianek, papryczki

Pieczarki faszerowane

10 kapeluszy dużych pieczarek,sok z jednej cytryny,2 łyżki oliwy,sól,pieprz,Farsz:,trzonki pieczarek przeznaczonych do faszerowania,cebula,2-3 ząbki czosnku,łyżka oliwy,łyżka posiekanej natki pietruszki,łyżka bazylii,sól,pieprz Opłukujemy pieczarki, osuszamy papierowym ręcznikiem, odcinamy trzonki

Klopsiki z pieczarkami

20 dag pieczarek,oliwa lub olej do smażenia,40 dag mięsa mielonego - ja polecam z indyka,1/3 szklanki bułki tartej,2 łyżki posiekanego szczypiorku,1 cebula drobno posiekana,2 jajka,2 łyżki sosu sojowego,sól i pieprz Pieczarki umyć oddzielić nóżki od kapeluszy i kapelusze pokroić w drobną kostkę

Kurki z wątróbkami drobiowymi

500 g wątróbek drobiowych, 250 g kurek, 2 cebule, 4 łyżki oleju, odrobina mąki, 2,3 gałązki świeżej szałwii, sól i pieprz Kurki starannie otrzepać z piasku, szybko opłukać na sicie, osuszyć papierowym ręcznikiem, duże kapelusze pokroić na kilka części, mniejsze zostawić w całości. Cebulę pokroić w