płaski brzuch w 4 tygodnie
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
Po co ci dwie ręce do jednego konia? - zagadnął Tałaj, nasz kirgiski przewodnik. Musiał się z tym długo nosić, bo od jakiegoś czasu podejrzliwie się przyglądał.
Kara-at, czyli śladami Czyngis-chana
Po co ci dwie ręce do jednego konia? - zagadnął Tałaj, nasz kirgiski przewodnik. Musiał się z tym długo nosić, bo od jakiegoś czasu podejrzliwie się przyglądał.
płaski brzuch w 4 tygodnie
Oliwki marynowane z chili
450 g osączonych zielonych oliwek z pestkami, 4 obrane ząbki czosnku, 2 łyżeczki nasion kolendry, 1 mała cytryna, 4 gałązki świeżego tymianku, 4 łodyżki kopru, 2 małe świeże papryczki chilli, oliwa z pierwszego tłoczenia do zalania Oliwki rozłóż na desce do krojenia i rozgnieć je, aby lekko
Medwik czyli piernik
-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto podziel na 2-3 części. Każdą porcję rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy i piecz 30 minut w temp. 180°C. Placki przestudź, przełóż powidłami. Możesz też rozwałkować ciasto na cienki placek i wyciąć foremką małe pierniczki (piecze się je 10 minut). Pierniki trzeba upiec
Piernik babuni
stopniowo ciągle mieszając i wyrabiając ciasto (najlepiej ręka) mąkę, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól oraz przyprawy korzenne. Ciasto starannie wyrobić uformować kulę, włożyć do kamiennego garnka, przykryć ścierką i pozostawić na 3-4 tygodnie w chłodnym miejscu. Dojrzałe ciasto podziel na 2-3 części i
Dojrzewający piernik
. Ciasto, w tym samym naczyniu, przykryj ściereczką i odstaw na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce (np. na dolną półkę w lodówce), by dojrzało.Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy ponownie wyrób ciasto, uformuj wałek i podziel go na 4 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 2-3 cm, włóż do natłuszczonej
Galantyna z kurczaka - przepis blogera
kurczak (ok 1500g),3 papryki( najlepiej kolorowe),2 cebule,jajko,łyżka bułki tartej,3 łyżki masła,2 szczypty soli do natarcia skóry,2 szczypty pieprzu do natarcia skóry,2 szczypty papryki słodkiej do natarcia skóry,łyżeczka pieprzu młotowatego z kolendrą (do farszu),łyżeczka płaska soli Kurczaka