płaski brzuch w 2 tygodnie
płaski brzuch w 2 tygodnie
Oliwki marynowane z chili
450 g osączonych zielonych oliwek z pestkami, 4 obrane ząbki czosnku, 2 łyżeczki nasion kolendry, 1 mała cytryna, 4 gałązki świeżego tymianku, 4 łodyżki kopru, 2 małe świeże papryczki chilli, oliwa z pierwszego tłoczenia do zalania Oliwki rozłóż na desce do krojenia i rozgnieć je, aby lekko
Medwik czyli piernik
1/2 kg miodu, 2 szklanki cukru, 25 dag smalcu lub masła, 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2-3 torebki przyprawy do piernika Podgrzewaj powoli miód, cukier i smalec lub masło. Masa musi być bardzo gorąca, ale nie może się
Dojrzewający piernik
1/2 kg miodu,2 szklanki cukru,250 g masła,1 kg mąki pszennej,3 jajka,3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,1/2 szklanki zimnego mleka,1/2 łyżeczki soli,20-30 g przyprawy do piernika,powidła śliwkowe Miód, cukier i masło powoli podgrzewaj. Gdy się zagotuje, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Do
Piernik babuni
1/2 kg miodu,2 szklanki cukru,25 dag smalcu lub masła,1 kg mąki pszennej, 3 jajka,3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki soli,2-3 torebki przyprawy do piernika. Miód, cukier i tłuszcz podgrzewaj na małym ogniu prawie do wrzenia. Odstaw masę do ostygnięcia, gdy będzie już letnia dodaj
Nalewka z kwiatu lipy
2 szklanki płynnego miodu lipowego, 0.5 l + 50 ml spirytusu, 2 goździki, 1.5 szklanki kwiatów lipy, 1 limetka, 0.5 cytryny Zrób miodówkę na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lipy. Zagotuj 1/2 l wody z goździkami, przestudź, dodaj miód, wymieszaj. Wlej 1/2 l spirytusu, ponownie wymieszaj i wlej do