owoce z nalewki
Nalewki: to naprawdę męskie alkohole!
Choć niektórym kojarzy się z przetworami babci, trudno o bardziej męski alkohol niż nalewka - zwłaszcza jeśli jest mocna, wytrawna, a na jej smakowanie czekałeś cierpliwie miesiącami.
Najlepsze nalewki - wypij zdrowo na zdrowie
Jest tradycyjną polską specjalnością, choć wymyślili ją Włosi. Może być mocna i wytrawna albo delikatna i słodka. I możesz zrobić ją sam. Jesień to najlepszy czas na nalewkę!
Weekend w Warszawie: 5 miejsc nie tylko dla dresów i hipsterów
Zaparkował na Poznańskiej, w jej rzadziej uczęszczanej części. Właściciele, odpowiedzialni za sukces łódzkiej klubokawiarni Warzywa i Owoce, reinterpretują PRL-owską tradycję. Portret wieszcza, poroże, paprotki... Brak meblościanki rekompensuje wybór trunków - lokalnych piw i wyszukanych nalewek
TOP 10: Cabernety ze sklepów internetowych do 40 zł
, aromaty ma iście południowe, ciepłe, i rządzi w nich słodki owoc czereśni, porzeczek, a w tle wije się mięta. W smaku niezła równowaga, owoc jest dość czysty, a faktura elegancka. Raczej do mięsiwa, nawet z grilla. fot. ANDRZEJ KRASOWSKI (montaż) 3 miejsce (ex aequo), 6,5 pkt. Finca el Origen , 2011
Wielki test słodko-gorzkich wódek
wódki z tej grupy mają oczywiście swoich protoplastów. Są nimi dawne nalewki i likiery. Słodsze, przygotowywane na owocach, ziołach, miodzie. Z naszego krajowego krupniku możemy być dumni. Takie trunki znajdziemy także w krajach ościennych. Do zestawienia wybrałem dwa: znaną
Aperitif i diżestif, czyli słownik pojęć z procentem
. Szczególnie do młodych blendów. Nie przesadzaj z ilością – jedna lub dwie kostki w zupełności wystarczą. Rozpuszczane powoli uwolnią aromaty i smaki. PRZECZYTAJ TEŻ: Wybrano najlepsze bary na świecie Gin Rodzaj anglosaskiej jałowcówki, czyli wódki doprawianej owocami jałowca. Zwana „whisky dla
Ze śliny, węża i robaków: dziwne alkohole
Ludzie szybko się zorientowali, że warunkiem niezbędnym dobrej imprezy jest... cukier, a że nasza cywilizacja wywodzi się z obszarów ciepłych, było go pod dostatkiem. Zaczęło się od owoców - niekoniecznie winorośli - które zawierają go całkiem sporo, a w dodatku zebrane późno lub wcale, same
Wakacje? W tych miejscach nie wydasz fortuny
Doba hotelowa: 32,83 dol. Posiłek w restauracji: 27,66 dol. Kufel piwa: 1,57 dol. Filiżanka kawy: 1,77 dol. Butelka wina: 5,04 dol. Bilet lotniczy do Budapesztu kosztuje grosze. Boisz się latać? Z Warszawy dojeżdża tam bezpośredni pociąg, w dodatku w całkiem niezłym komforcie. Nie ma żadnego
Karol Okrasa: Dobra kuchnia? Kindziuk, nie ostrygi!
tradycyjnych produktów, ale i technologię ich powstawania. To szczególnie ważne w piwowarstwie czy przygotowywaniu nalewek, które są prawdziwym fenomenem. Ludzie w miastach zaczynają stawiać słoje i zalewają owoce. I to jakie! Pigwa, dereń, młode pędy sosny. Kto to w mieście znał 10
Testowane Matuszewskim: dobre, bo polskie
pasionych na łące. Jesień to jeszcze... ...nalewki. Z pigwowca, aronii, jarzębiny. Jesień to także najlepsze na świecie węgierki, te brzydkie, pomarszczone, nawet lekko przemrożone, bo wtedy są najsłodsze. Jesień to świeże orzechy. Chciałabym, żeby traktować włoskie czy laskowe jak owoce sezonowe. Te
Wielki test whisky mieszanych
kremówek. 86 pkt Cena: ok. 60 zł/0,7 l, 40% Zapach penetrujący, słodkawy z odcieniem sherry, sezamków i owoców. Wyraźne nuty karmelków, coca-coli i taniej mielonej czekolady. Jak muzyka pop - równo skrojona, przyheblowana i wyszlifowana papierem ściernym. Po dodaniu wody wyskakuje na chwilę
Klasztorna dieta
co najmniej 100 sklepów! Zakon benedyktynów z Tyńca przez wieki skrzętnie zbierał przepisy, obecnie je wykorzystuje i udostępnia tradycyjne smaki "zwykłym" śmiertelnikom. W ich sklepikach można dostać przetwory, alkohole, soki, syropy, suszone owoce, sosy, miody
Tajemnica winiarstwa na Podkarpaciu
kompozycje: wiosną i latem liście mają różne odcienie zieleni, jesienią są na przemian czerwone i żółte; owoce - jasnozielone i granatowe. Skarpy Szpak obsadził irgą, ale chce zastąpić ją pigwowcem japońskim: - Ładny i użyteczny, wychodzą świetne nalewki i dżemy! Właśnie użyteczność była motywem założenia
Afrodyzjaki: rozkosz wszystkich zmysłów
specjału jest nalewka na skórze scynki, jaszczurki, która od starożytności utożsamiana była z mocą seksualną (Dlaczego - a kto to wie? Może z uwagi na nadzwyczajną zdolność regeneracji utraconego ogona). Lepsze to i tak niż krew kobry podawana w Wietnamie i Chinach, niekiedy dla niepoznaki rozbełtana z
Podróż do Czarnogóry czyli na tropach mistrzów samogonu
ägermeister i inne nalewki myśliwskie. Bardziej smakowała mi ta z rozmarynem. Rakiję robi się podobnie jak wino. Najpierw w wielkiej kadzi owoce muszą sfermentować, zwykle w ciągu dwóch tygodni. Wtedy lądują w kotle, nad ogniskiem. Cienka rurka łączy ją z drugą beczką, gdzie po
Gorzko, gorzko o digestifach
przebój, ale również wyśmienity teledysk . Powstawanie Gorzkie digestify wyrabia się z dwóch podstawowych składników - destylatów aromatycznych i nalewów. Oba są równie ważne. Nalewy to półprodukty otrzymywane poprzez macerowanie ziół, korzeni, owoców i innych składników w alkoholu. Destylaty
Pod lupą - o wódkach marketingowych i innych...
polu była Soplica. O klasycznej gatunkowej Soplicy, która wraz z Jarzębiakiem przewodziła wódkom kolorowym w Peerelu, pewnie mało już kto pamięta. Ale z tej Soplicy zrobiono nie tylko Soplicę czystą, ale jeszcze i nalewki. Czysta Soplica to sukces? Chyba nie, ale już Żołądkowa to przypadek, który
Test w kratkę
sherry, sezamków i owoców. Wyraźne nuty karmelków, coca-coli i taniej mielonej czekolady. Jak muzyka pop - równo skrojona, przyheblowana i wyszlifowana papierem ściernym. Po dodaniu wody wyskakuje na chwilę fuzel (odpady z fermentacji alkoholowej - patrz słowniczek na końcu), potem nuty skrobi i kartonu
Mrówki na przystawkę
. Szampan w operze Ostatnie dni australijskich wakacji to kolejne plaże wschodu, plantacje trzciny cukrowej, z której wyrabia się znakomity rum, oraz rzadkie australijski baobaby - drzewa o pniach przypominających kształtem butelkę. A do tego owoce morza serwowane w knajpach
owoce z nalewki
RATAFIA - nalewka
innych owoców. Po 3 miesiącach nalewka gotowa (odcedzić na durszlaku, nie wygniatać). truskawki;wódka;cukier;owoce;wódka;cukier;
Nalewka śliwkowa
* 1 kg świeżych węgierek, * 10 dag suszonych śliwek bez pestek, * 3 dag rodzynków, * laska wanilii, * 50 dag cukru, * po pół litra spirytusu i wódki Owoce umyć, osuszyć, wypestkować (1/10 zostawić) i wraz z umytymi rodzynkami, suszonymi śliwkami i odłożonymi pestkami włożyć do
Nalewka truskawkowa
-6 tygodni, a potem zlej alkohol do butelki. Limetkę umyj i sparz, cieniutko umyj z połowy owocu. Z całej limetki wyciśnij sok, przecedź go i połącz z nalewką. Dodaj także skórkę z limetki, wymieszaj i odstaw do sklarowania na 2 tygodnie. Ponownie zlej i przefiltruj. Odstaw na 3 miesiące, aby nalewka
Nalewka agrestowa
1 kg dojrzałego agrestu, 1/2 kg cukru, laska wanilii, kawałek korzenia imbiru, 1 litr wódki 50% zrobionej ze spirytusu 1. Agrest myjemy, obieramy z ogonków i szypułek. Wkładamy do słoja i lekko miażdżymy, by owoce popękały. Dodajemy cukier, wanilię, imbir, zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i
Nalewka wiśniowa
odstawić. Po 24 godz. wsypać goździki i umyte, osuszone, pokrojone śliwki. Zalać spirytusem wymieszanym z 3 szklankami przegotowanej zimnej wody. Zakorkować i trzymać w cieple przez 10- 12 dni, codziennie potrząsać. Następnie alkohol zlać, dodać ten z odciśniętych przez płótno owoców. Całość przefiltrować