ostra ferie zimowe gdzie leży

Zimowa minestrone z makaronem

krojonych), pół młodej cukinii, puszka fasolki czerwonej lub białej, niepełna szklanka Międzybrodzkiego Makaronu 4-jajecznego Muszelka, natka pietruszki bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka, starty parmezan. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać

Nowoczesny gulasz ostro-słodki

minut aż gulasz zacznie wrzeć. Podajemy ze słodkimi brzoskwiniami i świeżą, posiekaną natką pietruszki oraz świeżym chlebem. Gulasz ten jest bardzo ostry, wspaniale rozgrzewa nasze podniebienia w chłodne jesienne i zimowe dni. Dodatek brzoskwiń czyni go bardzo delikatnym, a musztarda dodaje pikanterii

Krambambula

. Zagrzać pod przykryciem, aż pojawi się leciutka piana. Zdjąć z gazu, odstawić do wystudzenia. Przefiltrować przez gazę lub papierowe ręczniki do butelki (uwaga - miód zostawia śluzowaty osad, filtr trzeba zmieniać). Wstawić do zamrażalnika. UWAGI: Im dłużej leży, tym gorzej dla pijącego. Nie mieszać z

Mielone na patyku z grilla

500 g mielonego mięsa wieprzowo -wołowego, cebula, ząbek czosnku, jajko, bułka tarta, przyprawy:, sol, pieprz, papryka czerwona łagodna i ostra, pieprz kolorowy, trochę pieprzu cayenne, natka pietruszki, łyżeczka musztardy sarepskiej, łyżeczka paprykowej węgierskiej pasty, olej, sos

Kurczak po polsku (przepis tradycyjny)

. Żeby wyciąć korpus, trzeba najpierw odciąć mięso od skóry długim, wąskim i bardzo ostrym nożem dookoła kości klatki piersiowej. Następnie odcinamy poszczególne kości od ścięgien i mięsa i wyjmujemy je. Przy trybowaniu trzeba uważać, żeby nie przeciąć skóry. Chałkę kroimy lub kruszymy i namaczamy w