omlet z jednego jajka
Potrawy z Europy, Ameryki i Azji. Oto sprzęt, który pomoże je przyrządzać
Europa wyszła nam elegancko, taka mała czarna. USA potraktowane jako kraj fast foodem płynący są bardziej czerwone, niczym pasy na fladze. Azja najmniej elektroniczna - miks gadżetów i tradycji. W tym materiale znajdziesz sprzęty kuchenne typu "must have" i parę takich, o których istnieniu nie miałeś pojęcia. Podział geograficzny i nazwy sprzętów nie zawsze oficjalne, byliśmy kreatywni!
10 potraw regionalnych, które musisz wypróbować! Mamy dla was przepisy!
Tym razem zabieramy was w kulinarną podróż po Polsce. Do dyspozycji smakoszy oddajemy 10 regionalnych potraw. Każda z nich ma swój charakter - typowy dla regionu z jakiego pochodzi i kuchennych tradycji. Każda z nich jest warta spróbowania, a ponieważ z powodu pandemii, wizyty w restauracjach są bardzo utrudnione, proponujemy samodzielne eksperymenty. Wybraliśmy przepisy na smaczne i efektowne potrawy, ale też niezbyt wymagające. Przygotowując je we własnej kuchni, z pewnością zaimponujecie swoim domownikom.
Jaka dieta dla sportowca? Zaglądamy do talerza zawodowcom
Jeżeli chodzisz regularnie na siłownię, biegasz albo jeździsz rowerem, to zainteresuj się tym, co powinno się znaleźć na twoim talerzu. Najlepiej zacznij od podglądania zawodowców.
Michael Phelps - pływak, który bał się wody
tabliczek czekolady albo kilkanaście kotletów. Przy okazji igrzysk w Rio brytyjski "Independent" opublikował skład typowego śniadania mistrza: trzy kanapki z jajkiem, sałatą, serem, pomidorem, cebulą i majonezem, omlet z pięciu jaj, dwie miseczki owsianki, trzy tosty, trzy
Zjedz pan pająka. Kuchnia dla odważnych
Japonię. Jednym z przysmaków serwowanych w tokijskich restauracjach są odori ebi - w wolnym tłumaczeniu żywe lub tańczące krewetki . To rodzaj sushi nigri, gdzie do wałeczka zakwaszonego ryżu przywiązana jest krewetka Pandalus borealis - faktycznie żywa, niestety. Nieszczęsne stworzenie jest
Zjedz pan pająka!
startym imbirem i dymką. Popularne są też omlety z jaj świeżych wymieszanych z posiekanymi stuletnimi. Smakosze twierdzą, że najlepsze stuletnie jajka można kupić w Pekinie, konkretnie na nocnym targu w Donghuamen. Na grzyby do Meksyku
Obalamy 17 mitów o jedzeniu!
ryżem zawsze będzie stał o kilka pięter wyżej w hierarchii zdrowotnej niż bułka z pasztetem. Jednak oprócz osławionego obiadu fit w postaci piersi drobiowej z ryżem mamy wiele innych zdrowych opcji: stek z surówką, omlet, kasza gryczana z gulaszem i inne. Jeśli możesz, zawsze staraj się wybierać
Trufle
jajka. Kroi się je w cieniuteńkie płatki i dodaje do delikatnych maślanych sosów, omletów, jajecznicy, risotto i makaronów. Wchodzą też w skład farszów i pasztetów. Trufle i produkty z ich dodatkiem można kupić w dobrych polskich delikatesach - my znaleźliśmy je w sklepie Alma w Warszawie przy ul
Kuchnie świata: bałkański kociołek
ducak / shutterstock.com Uchodzą za jedne z najlepszych na świecie. W czasach gdy Istria należała do monarchii habsburskiej, wysyłano je tylko na dwór w Wiedniu. Najlepiej smakują z miejscowym makaronem albo w omlecie. Istria słynie też ze swoich oliwek i oliwy. Kup je konieczne do domu. Mleczne
Kuchnia: jak hinduskie curry podbiło świat
osłupienie. Taki omlet curry na przykład. Aby go zrobić, smażymy na oliwie trochę kuminu, dodajemy grzyby (na przykład shiitake - co z tego, że pochodzą z Chin?), kolendrę, pomidorki, curry w proszku. Gdy wszystko się poddusi, wlewamy ubite jajka i smażymy, aż wszystko się zetnie. Rewelacja, zwłaszcza
Viva Espana, Olé!
pracy XVI-wiecznych naukowców nie byłoby dziś prawdopodobnie ani gazpacho, ani czerwonego sosu chilindrón, ani - i to byłby prawdziwy dramat - tortilli. Bo tortilla espanola, czyli wielki omlet z ziemniaków, cebuli i jajek, jest chyba jedynym daniem, które zjesz w każdym zakątku Hiszpanii. Być
omlet z jednego jajka
Omlet
2 jajka,2 łyżki mąki,pomidor,wędlina,ser Jajka i mąkę mieszamy, następnie wlewamy wszystko na patelnie. Pieczemy z jednej strony. Gdy placek będzie podpieczony i z wierzchu wrzucamy pokrojone w plastry pomidory, ser i wędlinę. Jeżeli ktoś woli można dodać cebulę, to co w lodówce =P . Składamy omlet
Omlet
jajka na omlet, żeby trochę się ogrzały, bo mocno schłodzone źle się ubijają. Pokrój wędzonkę w paski, przełóż na talerzyk. Obierz cebule i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni do farszu rozgrzej olej (nie za mocno), wrzuć cebulę, posól i podsmaż na średnim ogniu na złoto, często mieszając. Pod koniec
Omlety
olej, mleko, 6 jajek, 5 łyżek mąki. wymieszać jajka i mąkę, dolać tyle mleka, aby ciasto się lało, ale też nie było za rzadkie. Na patelnie nalać olej, tak, aby zakrywał dno patelni (UWAGA!!! nie można przesadzić) i wlać porcję ciasta (zależy od wielkości patelni), kiedy się zetnie obrócić na drugą
Omlet chmurka
3 jajka, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, aromat waniliowy, 2 łyżki maki pszennej Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać roztrzepane żółtka, proszek i mąkę - dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem. Smażyc omlet pod przykrywką 4 min z jednej i 2
Omlet francuski
masło zaczyna skwierczeć (nie może się przypalić!), wlewamy jajka i rozlewamy je równomiernie po całej powierzchni. Po minucie, gdy powierzchnia omletu przestanie być płynna, ale będzie jeszcze lekko lepka, a spód jest ładnie przyrumieniony, omlet jest gotowy. W trakcie smażenia poruszamy patelnią i