nieustraszony sezon 2
Filmowe podsumowanie tygodnia - co będziemy oglądać jesienią?
Chociaż ten weekend jest wyjątkowo ciepły i słoneczny, to prawda jest taka, że właśnie nadeszła jesień i coraz częściej będziemy spędzać czas na kanapie pod kocykiem, oglądając nowe produkcje filmowe.
Nowy tydzień, nowe zwiastuny - co ciekawego?
Kolejny tydzień za nami, pora więc sprawdzić, jakie zapowiedzi filmowe przyniósł - idziemy do kina czy raczej oglądamy z własnej kanapy? W grę wchodzą obie opcje.
nieustraszony sezon 2
Risotto verde, czyli sezon na szparagi
Na 4 osoby:, 300 g ryżu typu arborio (o okrągłych ziarnach), 1 litr bulionu warzywnego, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, tyle oliwy żeby pokryło ryż - ale bez przesady bo będzie za tłusto, sól i biały pieprz, pęczek zielonych szparagów, 100 g zielonego groszku, 100 g pieczarek pokrojonych w
Koktajl bananowo-mleczny
2 banany,1 kiwi,1 szklanka mleka,płatki migdałowe Owoce obieramy, kroimy na małe kawałki. Zalewamy mlekiem i miksujemy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. W sezonie letnim dodaję do koktajlu kilka truskawek, lub garść jagód, są wtedy bardziej kolorowe i cudownie orzeźwiają. banany;kiwi;mleko
Sałatka z fasolki szparagowej z kozim serem
płatki, skrop sosem i podawaj. Rada: do przygotowania sałatki możesz użyć też fasolki żółtej. W sezonie oczywiście używaj świeżej, poza sezonem - mrożonej lub w zalewie. Spróbuj też zastąpić sok z cytryny pół na pół z sokiem z pomarańczy. Dodaj też do sosu 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
Placki z kabaczka
1 spory kabaczek lub dwa mniejsze w sezonie, albo 2 młode cukinie poza sezonem, około 0.1 kg mąki,3 jajka,0.2 kg twarogu,300 ml jogurtu,2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz lub inne przyprawy do smaku, dobry olej do smażenia Placki: Kabaczki (lub cukinię)zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jaja i sól
Sorbet lodowy cassis
200 ml soku z czarnych porzeczek, 2 łyżki soku z cytryny, 200 ml cassis z Dijon (likieru z czarnych porzeczek) Sok porzeczkowy wymieszaj z likierem i sokiem z cytryny. Wlej do pojemniczków na kostki lodu, wstaw na co najmniej 5 godzin do zamrażalnika. Następnie zmiksuj zamrożony sok (w malakserze