niebieska pasta do butów
Mój pierwszy raz: być jak Marc Girardelli
- Gdzie są moje nogi!? - ta myśl pomieszana z odrobiną strachu kołatała mi się w głowie gdzieśkoło 75. tyczki. A miałem do przejechania jeszcze 13 bramek najdłuższego slalomu giganta w Europie. Przejechałem jeszcze parę metrów siłą rozpędu. Wyrżnąłem o stok i wpadłem w pomarańczową siatkę zabezpieczającą trasę. A meta wciąż była przede mną.
Indie: podróż po Radżasthanie
Nie ma szans! Ciężarówka wali prosto na nas, a nasz kierowca oszalał i nie zwalnia. Pas z lewej blokuje krowa, na poboczu tłum, stragany, dzieci, kozy. W prawo też nie odbijemy - krawężnik na pół metra wysoki, na nim śpi nędzarz, klaksooooon! Stop. Kierowcy uprzejmie sobie pomachali. Pojechali na białko. Jesteśmy w Indiach.
niebieska pasta do butów
Pasta z niebieskiego sera i karmelizowanej cebuli
120 g sera pleśniowego typu danish blue lub lazur,200 ml majonezu lub gęstego jogurtu,1 opakowanie (200 g) gęstej śmietany 18-22 proc.,5 szalotek lub cebulek dymek (bez szczypioru),1 łyżka klarowanego masła,sól,pieprz Wyjmij ser z lodówki. Szalotki obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło
Gruszki kremowe nadziewane niebieskim serem w posypce ze szczypiorku
2 gruszki,100 g sera lazur,2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu,150 g twarożku śmietankowego,2 łyżki posiekanego szczypiorku Zetrzeć ser lazur na grubych oczkach, a następnie wymieszać z jogurtem. Gruszki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i wydrylować. Połówki gruszek napełnić pastą z sera
Jagnięcina w sosie szafranowym
1 kg jagnięciny (bez kości), 30 dag jogurtu, 1/4 łyżeczki szafranu, 2 cebule, po 1 łyżeczce posiekanego czosnku i imbiru, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 szklanki oleju, sól, po 3 łyżeczki białego i niebieskiego maku, 2 łyżeczki ziaren pieprzu, 5 suszonych papryczek chili, 4 goździki, 5 kawałków cynamonu
Roladki z piersi kurczaka z awokado
wcześniej, aby było naprawdę miękkie) przetnij na pół, uważając, aby nie uszkodzić pestki. Miąższ wydrąż za pomocą łyżki do miseczki. Dodaj pietruszkę, sól i pieprz i wymieszaj na gładką pastę. Masę nakładaj na rozbite kotlety. Zwiń roladki - możesz je spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzej niewielką ilość